Har gått på store smeller mot topplagene - men på hjemmebane er historien en annen

Leeds bet godt fra seg da de fikk besøk av storlagene forrige sesong.

Leeds United og Marcelo Bielsa var forrige sesongs store positive overraskelse i Premier League. Med festfotball og mange mål begge veier ble de et lag som sørget for mye underholdning da publikum måtte sitte hjemme i sofaen og se kamper.

Til slutt endte det gamle storlaget på en imponerende 9. plass - foran Everton og like bak Arsenal. De scoret 62 mål og slapp inn 54 og leverte totalt sett en meget god sesong. 

Sliter borte - gode hjemme mot topplagene

Mange husker nok sesongåpningen på Anfield mellom Liverpool og Leeds. Kampen ble et fyrverkeri, og til slutt endte det med 4-3-seier til Jürgen Klopps lag. Det skulle vise seg at Leeds-guttene skulle få det tøft borte mot flere storlag. Mot Manchester United endte det med 6-2, og de fulgte som kjent opp med å tape 5-1 på Old Trafford i årets sesong. De røk også med 4-2 mot Arsenal og 3-0 mot Tottenham. 

Trenden viser klart og tydelig at Bielsas lag sliter på bortebane når motstanderen er av ypperste kvalitet. Bortsett fra den sensasjonelle 2-1-seieren mot Manchester City på Etihad i april, ble det ikke mange poeng mot topplagene da de var på bortebane. 

Hjemme er imidlertid historien en annen. På Elland Road viste Leeds seg gang på gang som et kompakt og godt lag som virkelig satte motstanderne under press - uansett hvilket lag de møtte. 

De viste tidlig at de mente alvor med 1-1 mot Manchester City i fjerde serierunde. Også de øvrige Champions League-lagene fikk det tøft. Både mot Chelsea og Manchester United ble det 0-0, og heller ikke Liverpool klarte å vinne.

Rotet bort på slutten

Kampen er det kanskje ikke så mange som husker, ettersom den ble spilt dagen etter «The Super League» ble lansert og debatten kokte som aldri før i Fotball-England. 

PROTESTER: Liverpools forrige tur til Elland Road huskes best for protestene utenfor stadion.

PROTESTER: Liverpools forrige tur til Elland Road huskes best for protestene utenfor stadion.

Klopp og hans lag var åpenbart rystet etter hendelsene fra døgnet i forkant, og det viste seg ute på banen. Med Mohamed Salah på benken klarte likevel Liverpool å ta ledelsen ved Sadio Mané etter 31 minutter. 

Men andre omgang ble spilt med ryggen mot veggen, og Leeds skulle til slutt få sin fortjente utlikning da Diego Llorente scoret på dødball like før slutt. 

Nok en gang hadde Leeds tatt poeng fra en antatt bedre motstander. Tar vi med 0-0 mot Arsenal og 3-1-seieren over Tottenham, hadde de en veldig fin rekke mot storlagene i fjor. Kun 1-4-tapet mot Leicester i starten av sesongen ødelegger inntrykket. 

Lærte av sine feil

Leeds sine resultater mot storlagene ble bare bedre og bedre gjennom sesongen, og det at de gikk ubeseiret gjennom hjemmekampene mot «topp seks»-lagene, var ikke tilfeldig, skal vi tro manager Marcelo Bielsa.

– Vi har blitt et solid lag, og spillerne har gjort feil som de har lært av, sa han etter at de hadde holdt Manchester United til 0-0 i vår.

– De har lært å unngå feilene som kan unngås, og spillerne har blitt mer modne og mer kapable til å takle slike kamper, sa argentineren ifølge Yorkshire Post

Leeds-manageren mener spillerne gjennom fjorårssesongen tok nye steg hele veien. Det førte også til at spillestilen ble sterkere - Leeds klarte å opprettholde sitt enorme press samtidig som de ikke ga fra seg for mye kontringsrom. 

– Spillernes evne til å møte klassespillere har også blitt bedre, sa Bielsa.

Styrket lag

Inneværende sesong startet imidlertid som nevnt med et stygt tap på Old Trafford, og Leeds venter fremdeles på sesongens første ligaseier. I runde to ble det 2-2 mot Rafa Benitez sitt Everton-lag, mens det ble 1-1 mot Burnley sist etter en sen utlikning fra spydspiss Patrick Bamford. 

Leeds har likevel igjen vist at de fremdeles har mye å komme med. Stjerneskuddet Raphinha, som i likhet med Liverpools brasilianerne venter på svar om hvorvidt han får lov til å spille, har åpnet sesongen sterkt. Det samme har Bamford. 

I tillegg har Bielsa hentet inn venstreback Junior Firpo fra Barcelona, og helt mot slutten av overgangsvinduet fikk han endelig Daniel James inn i sine rekker. Mannen som var så godt som klar for klubben for over to år siden endte i stedet i Manchester United.

Men da Cristiano Ronaldo kom tilbake til Manchester, åpnet det seg en mulighet for Leeds til å kjøpe James. Prisen var hele 30 millioner pund. Mot Liverpool kan han endelig få sin debut for klubben - for et hjemmesterkt Leeds som vet å bite fra seg mot de store.