Klopps mannskap kan slette en defensiv klubbrekord som har stått i 44 år

Dersom Jürgen Klopps mannskap klarer å holde buret rent på Brentford Community Stadium vil de skrive seg inn i historiebøkene.

På sine fem første Premier League-kamper står Liverpool bokført med 13 av 15 mulige poeng, og sterke 12-1 i målforskjell. Det er bare den andre gangen i klubbens historie at laget kun har sluppet inn ett mål på sesongens fem første ligakamper. Sist det skjedde var i 1977/78-sesongen.

I sesongens sjette kamp det året måtte imidlertid Ray Clemence kapitulere for andre gang, da Bob Paisleys mannskap kun klarte 1-1 mot Ipswich på Portman Road. Dermed har dagens Liverpool-lag muligheten til å sette ny klubbrekord med bare ett baklengsmål på de seks første kampene, om de røde holder buret rent mot Brentford i London lørdag kveld.

I 1977/78 åpnet Liverpool med å slippe inn mål i ligapremieren, da det ble 1-1 mot Middlesbrough på Ayresome Park. Men Clemence holdt buret rent i de fire påfølgende ligakampene, da Liverpool i tur og orden slo Newcastle 2-0 og West Bromwich 3-0, begge kampene på Anfield, så vant de 1-0 over Birmingham på St Andrews og 2-0 over Coventry på Anfield. Dermed sto de med 4-1-0 og 9-1 på de fem første kampene. Altså tre mål dårligere uttelling enn årets Liverpool-mannskap har hatt.

I fjor var historien en helt annen. Da hadde Liverpool ti poeng og 13-13 i målforskjell etter fem kamper, blant annet etter å ha sluppet inn tre mål for Leeds i ligapremieren som ble vunnet 4-3, og ikke minst etter at de slapp inn hele sju mål i det forferdelige 7-2 tapet for Aston Villa på Villa Park i fjerde ligarunde.

Full poengpott både for to og tre år siden, men de røde slapp inn flere mål

Da de røde vant ligaen i 2019/20 hadde de full pott, 15 poeng, etter fem kamper. Men da hadde de sluppet inn fire mål, og målforskjellen var 15-4. 

Sesongen før det igjen, 2018/19, fulgte Liverpool Manchester City helt til døra i kampen om ligamesterskapet, og kom ett fattig poeng bak de lyseblå. Etter fem ligarunder hadde de også da full pott, med 15 poeng, mens målforskjellen var 11-2. Altså to mål dårligere enn denne sesongen.

Det er ikke tvil om at Virgil van Dijk og Joel Matips gode spill i midtforsvaret har hatt stor betydning for at det kun er blitt ett baklengsmål på de fem første kampene, og en like stor del av æren må også keeper Alisson Becker få. Alle disse tre har levert defensive prestasjoner i verdensklasse så langt denne sesongen.

Matip har hatt en super sesongåpning, noe også Jürgen Klopp har påpekt.

– Jeg kan ikke hjelpe deg om du ikke ser kvalitetene til Joel Matip, har Klopp sagt om sin stopperkjempe. 

30-åringen var ute med skade i hele andre halvdel av forrige sesong. Det var først etter at Matip ble skadet at formen virkelig sviktet for Liverpool, og sammen med Virgil van Dijk har han vært bunnsolid i midtforsvaret så langt denne sesongen.

– Han har vært uheldig med skader tidligere, men han er en utrolig spiller, og det har han vært helt siden han kom hit, lyder attesten fra Klopp.