Takket nei til ny femårskontrakt, og forlot Liverpool mot bestefarens vilje. Lørdag kveld blir det gjensyn med Klopp

Fem år etter sin eneste Premier League-kamp for Liverpool, spiller Sergi Canos nå fast i den øverste divisjonen

Det var andre regler for bindende kontrakter for unge spillere i spansk fotball i 2013 – og det var noe Liverpool utnyttet. Som Arsenal hadde gjort tidligere med Cesc Fabregas, og Manchester United med Gerard Pique.

En slik overgang kunne ikke skjedd i dag. Med det nye regelverket som kom etter Brexit, kan ikke engelske klubber lenger hente unggutter fra utlandet. Stefan Bajcetic var den siste spilleren klubben rakk å hente før det nye regelverket ble innført fra nyttår.

Det var alltid litt ekstra spenning knyttet til spillere som kom fra Barcelonas akademi La Masia – og spesielt når det er snakk om offensive spillere. Han kom samtidig som Pedro Chirivella, som de røde hentet fra Valencia.

Sergi Canos var 16 år gammel da Liverpool hentet ham til klubben. Han spilte først for U18-laget, før han ble flyttet opp til det som den gang var kjent som reservelaget. Den gang ledet av Alex Inglethorpe, som nå er sjef for hele akademiet.

Tapas i Penny Lane

Han ble plassert hos en vertsfamilie i West Derby, nær Melwood. Der skulle han jobbe med å lære seg språket, før familien etterhvert flyttet over.

Da fikk han sine foreldre, og sin yngre søster Judit over til Merseyside. Faren hans startet en tapasrestaurant like ved Penny Lane, som fikk navnet «Gracias»

For de som kunne tenkt seg å teste den ut, ble den dessverre nedlagt i 2017.

Klopp har brukt ham – én gang

I august 2015 ble han sendt på lån til Brentford, der han imponerte og ble en publikumsfavoritt. 18 år gammel spilte han 39 kamper, scoret sju mål og hadde fem målgivende.

Brentford endte på playoff-plass den sesongen, og dermed var deres sesong ferdig 7. mai. Det gjorde at Canos ble sendt tilbake til Merseyside, der Jürgen Klopp hadde tatt over som manager etter Brendan Rodgers i oktober året før.

Den nå 19 år gamle spilleren må ha gjort noe bra på trening, for han ble involvert i troppen til sesongens siste ligakamp, borte mot West Bromwich. Det er også et potensielt tøft spørsmål for en Liverpool-quiz: men der fikk han også sin eneste kamp for klubben.

På en dag da Klopp roterte på laget, med Europa League-finalen mot Sevilla tre dager senere i tankene, fikk Canos debuten.

FØR DEBUTEN: Sergi Canos fikk sin eneste Liverpool-kamp på The Hawthorns.

FØR DEBUTEN: Sergi Canos fikk sin eneste Liverpool-kamp på The Hawthorns.

Klopp satte han inn de siste ti minuttene, og tok Sheyi Ojo av banen. Det var det siste han rakk å gjøre for førstelaget.

I ettertid har Canos fortalt at han hadde muligheten til å forlenge med Liverpool vinteren 2016.

– Etter jul tok jeg avgjørelsen om at jeg ikke ville signere en ny kontrakt med Liverpool. De tilbudte meg fem nye år, men jeg ville ikke. Jeg ville ikke bare være «enda en spiller», jeg ville være være viktig, og ville ikke lånes ut igjen. Hadde jeg signert for fem nye år i Liverpool, ville det betydd at hele karrieren min var avhengig av Liverpool, og at de tok avgjørelser for meg, sa han til Guardian i 2018.

– De ga meg ikke muligheten til å trene og spille for førstelaget. Jeg fikk debuten min, men det var ingen god ting synes jeg. Det var en god ting fordi det betydde at de kunne selge meg for 2,5 millioner til Norwich.

Solgt – mot bestefarens vilje

To måneder etter hans eneste kamp for førstelaget, ble Canos solgt.

Han signerte en fireårskontrakt med Norwich City, etter at de betalte 2,5 millioner pund for ham. Summen kunne ha steget til 4,5 millioner – men oppholdet hans i Norwich ble ingen suksess.

Han spilte kun seks kamper, scoret to mål og hadde én målgivende i første halvdel av 2016/17-sesongen.

Men i Brentford var han godt likt. Nåværende Aston Villa-manager Dean Smith ønsket seg spilleren i januarvinduet, og de skal ha betalt 2,5 millioner pund for ham. Det var den gang klubbrekord for Brentford.

Han scoret fire mål og hadde tre målgivende på 18 kamper. Brentford endte på 10. plass.

I 2017/18-sesongen hadde han tre mål og tre målgivende på 30 kamper i Championship, da det ble 9. plass.

Sesongen etter spilte han 50 kamper i cup og liga, scoret ni mål og hadde sju målgivende fra sin kantposisjon. Brentford endte da på 11. plass.

I 2019/20-sesongen fikk han mye av sesongen ødelagt på grunn av en alvorlig kneskade. Han spilte totalt 15 kamper, og hadde tre målgivende. Brentford var da nærmere opprykk enn på lenge, og kom på tredjeplass i Championship og tap i playoff.

Forrige sesong ble det endelig opprykk, da Brentford igjen kom på tredjeplass, men klarte å vinne playoff. Canos spilte da 55 kamper, scoret ni mål og hadde 10 målgivende i alle turneringer.

RYKKET OPP: Sergi Canos og Brentford rykket opp via play-off.

RYKKET OPP: Sergi Canos og Brentford rykket opp via play-off.

– Da jeg forlot Liverpool, visste jeg at jeg måtte ta to steg tilbake for å ta et stort steg frem. Bestefaren min likte det ikke, og ville ikke at jeg skulle reise fra Liverpool, sa Canos i et intervju med Brentfords YouTube-kanal i sommer.

– Stabiliteten i Liverpool, en stor klubb, men ja – alt var verdt det etter den dagen på Wembley, sier han videre.

Scoret sesongens første Premier League-mål

Canos har vært fast på Thomas Frank sitt lag, og kommer med all sannsynlighet til å starte også mot Liverpool lørdag kveld.

Det var 24-åringen som fikk æren av å score det første Premier League-målet i 2021/22-sesongen, da han kom seg inn i boksen og avsluttet forbi Bernd Leno i Arsenal-målet. Brentford vant 2-0 – til voldsomme jubelscener.

SCORET: Sergi Canos scoret 1-0-målet mot Arsenal i den første kampen i 2021/22-sesongen.

SCORET: Sergi Canos scoret 1-0-målet mot Arsenal i den første kampen i 2021/22-sesongen.

Det var Brentfords første mål i toppdivisjonen siden 1947.

Før lørdagens kamp snakket Brentford-manager Thomas Frank om Canos sitt møte med gamleklubben.

– Det er en stor ting for Sergi at han skal spille i Premier League mot Liverpool, men jeg håper at han kan nyte øyeblikket. Sergi har vokst til å bli en viktig person for kulturen i denne klubben. Han forstår klubben, spillestilen og hva vi ønsker, uttalte Frank på pressekonferansen

– Han har modnet voldsomt som person over de siste 4,5 årene. Han er med på å presse opp nivået og standarden hver dag. Jeg var så glad for at det var han som scoret vårt første Premier League-mål. Han fortjente det for alt den harde jobben han har lagt ned etter en stor skade. Han fikk oppleve følelsesutbruddet med å score det første målet i Premier League mot Arsenal, og det var som at det var skjebnen.

Brentford - Liverpool spilles lørdag kl. 18.30, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.