Kaide Gordon ble klubbens femte yngste spiller gjennom tideneDerby-trenerne ba styreformannen om å vente med salg av unggutten. Han var den beste spilleren de hadde hatt på akademiet

Kaide Gordon ble Liverpools femte yngste spiller gjennom tidene da han debuterte på Carrow Road.

For de som har fulgt godt med, var det ingen stor overraskelse da det på mandag kom meldinger om at Kaide Gordon kom til å få sin førstelagsdebut mot Norwich City på tirsdag.

Gordon ble klubbens femte yngste debutant da han løp ut på Carrow Road med nummer 49 på ryggen, 16 år og 351 dager gammel.

Debuten betydde at Liverpool FC måtte ut med 100 000 pund til kriserammede Derby County. På Merseyside tror og håper en at overgangssummen på sikt vil kunne stige til 3,4 millioner pund. Det vil bety at angriperen har fått ut sitt potensiale.

Gordon var allerede debutert for Derbys førstelag forrige sesong. Manager Wayne Rooney tok ham opp i troppen, og brukte han i en Championship-kamp mot Birmingham to måneder senere.

– Jeg flyttet Kaide opp til førstelaget. Først var det for å la ham trene med oss i en uke og se hvordan han reagerte, og han var en av de beste på trening, sa Rooney til The Athletic.

Femte yngste debutant

Da Kaide Gordon debuterte på tirsdag var han 16 år 351 dager gammel. Da plasserte han seg bak disse på lista over de yngste debutantene. 

  1. Jerome Sinclair 16 år og 6 dager mot WBA (b) i ligacupen 26.09.2012
  2. Harvey Elliott 16 år og 174 dager mot MK Dons (b) i ligacupen 25.09.2019
  3. Jack Robinson 16 år og 250 dager mot Hull City (b) i serien 09.05.2010
  4. James Norris 16 år og 257 dager mot Aston Villa (b) i ligacupen 17.12.2019

Kilde: Jonny Stokkeland/LFC Official Archives

– Jeg lot ham bli i noen uker til, og han har holdt det samme nivået, og vært bedre enn flere av de andre førstelagsspillerne, uttalte Rooney til The Athletic etter at han hadde gitt ham debuten, sa Derby-manageren videre.

Rådet om å ikke selge ham

I Derby er det økonomisk krise, og det har det vært en stund. Denne uken ble klubben satt under administrasjon, og vil trekkes minst tolv poeng.

Det var trolig også grunnen til at Liverpool klarte å få tak i Gordon for 1,1 millioner pund i januar. De røde slo Manchester United og Tottenham i jakten på den engelske U18-spilleren.

Chris Bascombe i The Telegraph skriver at trenerne i Derby rådet klubbens utskjelte eier og styreformann Mel Morris om å vente med salget av den unge juvelen. De følte at verdien hans ville stige etter at han fikk flere førstelagskamper. Dagens situasjon viser hvorfor de ble nødt å selge.

På Derbys akademi skal det ha vært enighet mellom trenerne om at han er den beste spilleren i den aldersgruppen de noen gang har hatt på sitt akademi. Bascombe sammenligner kjøpet med signeringen av Raheem Sterling fra Queens Park Rangers i 2010, og Harvey Elliott fra Fulham i 2019.

DEBUTERTE: Kaide Gordon fikk sin Liverpool-debut mot Norwich.

DEBUTERTE: Kaide Gordon fikk sin Liverpool-debut mot Norwich.

Har imponert etter overgangen

Da han kom i fjor vinter, ble Gordon satt på U18-laget. Der spilte han åtte kamper, scoret seks mål og hadde tre målgivende fra høyrekanten. Mot slutten av sesongen ble han flyttet opp til U23-laget, der han fikk ett mål i sesongens siste kamp etter å ha kommet inn som innbytter på slutten.

Siden også akademikampene nå sendes på LFCTV, er det nesten umulig for trenerne å holde nede hypen.

– Folk blir begeistret, og med god grunn, uttalte U23-sjef Barry Lewtas til Telegraph om Gordon i sommer.

Gordon har imponert fra første stund, og har tatt store steg. Derfor var han også med på sommerens sesongoppkjøring med førstelaget, både til Østerrike og Frankrike. Han fikk spilletid i treningskamper, og fikk vist frem hva han har å by på.

– Før preseason starter sørger vi for at våre største talenter starter en uke tidligere, så de begynner å trene med U23-laget. Jeg dro for å se en U23-trening, og jeg så en spiller som virkelig skilte seg ut. Han var i hundre hver gang han fikk ballen. Han tok seg forbi motspillere som om de ikke var der i det hele tatt. Jeg ringte Jürgen umiddelbart, og sa: «Wow, vi har en ny spiller her!», sa assistentmanager Pepijn Lijnders på sin pressekonferanse foran Norwich-kampen.

Wow, vi har en ny spiller her!

– Kaide er en av disse vingene som kan gå på utsiden, som kan kombinere med andre, og som har scoringer i seg. Han har en naturlig evne til å komme inn i straffefeltet og score mål, selv når innlegget kommer fra motsatt side. Det er ikke mange som har den egenskapen, sa han videre.

Gordon blir 17 år om to uker. Den lynhurtige kantspilleren har en strålende førstetouch og ballkontroll. Rykket hans er også fantastisk, noe han fikk vist frem før han avsluttet like til side for mål mot Norwich på tirsdag.

– Han er klar

Klopp brukte 18 år gamle Harvey Elliott på midtbanen i tre av fire ligakamper denne sesongen, før han fikk den alvorlige skaden mot Leeds. Han er ikke redd for å bruke ungguttene dersom han mener de er klare. Det mener han absolutt at Gordon er.

– Han er god. Det er mye å forbedre, og mye å lære – men det er allerede mye som er på plass. Vi er veldig glade for å ha ham her. Vi skal behandle ham forsiktig, men jeg er veldig glad for at han er her. Det er et stort talent, sa Klopp på sin pressekonferanse etter seieren på Carrow Road.

– Det første Kaide sa til meg etter kampen, da jeg ønsket å gratulere ham, var «takk!». Jeg svarte «det er ingenting å takke for, du fortjente det». Disse guttene er gode, og heldigvis er de våre.

– Han er klar for disse øyeblikkene. Han er bare klar, sa Klopp til Sky Sports etter Norwich-kampen.

Joe Gomez er en annen som er imponert. Han smilte da han ble spurt av Goal.com om 16-åringen.

– Ferdighetene hans snakker for seg selv, men han er en så fin fyr. I sesongoppkjøringen, tok han alt på strak arm. Hver gang han trener med oss gjør han det skikkelig, sier Gomez. 

– Han gjør de ekstra tingene som jeg ikke en gang ville ha tenkt på da jeg var på hans alder. Jeg tar av meg hatten, og jeg er sikker på at han vil ha en stor karriere. Med det grunnlaget han har, så er det ikke noe tak for hvor langt han kan nå, sier han videre.

Om ikke Liverpool skulle få en skadekrise i angrep, ser vi trolig ikke Gordon igjen før neste runde av ligacupen, når de røde skal til Deepdale for å møte Preston i slutten av oktober – men det kan være verdt å glede seg til.

LOVENDE: Kaide Gordon er en spiller Liverpool har store forhåpninger til.

LOVENDE: Kaide Gordon er en spiller Liverpool har store forhåpninger til.