Tallene som kan forklare Liverpools forsiktige transferaktivitet

Klubben kan tape så mye som 152 millioner pund på koronapandemien.

Fotball og økonomi er kompliserte saker – men det er ingen som er bedre til å vise grafer og forklare enn bloggeren The Swiss Ramble. En kan sette av et kvarter og lese tråden i sin helhet her.

Mandag morgen har han tatt for seg Liverpool FC, og prøver å forklare grunnene til at klubben ikke har vært mer aktiv på overgangsmarkedet i vinduet som stengte forrige tirsdag.

Liverpool har kun kjøpt Ibrahima Konaté, en spiller som kostet 36 millioner pund med dagens kurs. Samtidig brukte Arsenal 149 millioner pund, Manchester United £126 millioner, Man City £115 millioner og Chelsea £108 millioner. De røde har brukt minst av storklubbene som har blitt kalt topp seks-klubbene de siste to sesongene. I Twitter-tråden prøver Swiss Ramble å forklare hvorfor.


Liverpools har brukt 575 millioner pund siden Fenway Sports Group (FSG) tok over for snart 11 år siden. Gapet er enormt opp til summene Chelsea og Manchester-klubbene har brukt i samme periode.

Samtidig har Liverpool vært veldig avhengig av spillersalg i sin modell, der målet er at en kun skal bruke penger en har tjent – heller enn at en rik eier skal spytte inn og hjelpe til når det kommer til overganger. 

Stor suksess og store lønnsutgifter

Liverpool har hatt stor suksess på banen de siste sesongene, og selv om mer penger enn noen gang har kommet inn til klubben, har mesteparten gått ut igjen i lønninger. 

De røde har veldig store lønnsutgifter, for å belønne og beholde de spillerne som har vært med på å bringe suksessen. Denne sommeren har klubben gitt nye kontrakter til Alisson, Fabinho, Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson og Jordan Henderson. Det er tall som ikke er med her, så lønnsutgiftene vil bare øke ytterligere.

Swiss Ramble forklarer videre hvorfor LFC sin modell gjør at det er mindre penger tilgjengelig enn flere av konkurrentene.

Forventer store tap etter pandemien

Etter Swiss Ramble sine beregninger tapte Liverpool FC 29 millioner pund på koronapandemien den første sesongen, som ble avbrutt i mars 2020. Tallene for 2020/21-sesongen da nesten alle kampene gikk for tomme tribuner er langt styggere.

Han forventer et tap på 123 millioner pund for forrige sesong. 

Basert på de tallene vil LFC ha tapt 152 millioner pund på koronapandemien.

John W. Henry og Fenway Sports Group (FSG) har solgt 10 prosent av selskapet til Red Bird Capital, som kan hjelpe til å dekke for tap, og styrke FSG som selskap. Det er likevel lite sannsynlig at et slikt salg vil brukes på store overganger for Liverpool FC – slik er rett og slett ikke modellen til eierne.

Tråden kan leses i sin helhet her.