Tilbake til et stadion dette Liverpool-laget kun har gode minner fra

Liverpool har feid over Porto på vei til to finaler de siste årene.

Bortekamper mot Porto vekker mange gode minner for Liverpool-supportere. Det gjør det trolig også for spillerne, som har fått to veldig gode opplevelser på Estadio da Dragao.

Tirsdag kveld er det klart for en ny bortekamp mot det portugisiske laget, når lagene møtes i andre gruppespillskamp i gruppe B.

Samtidig som Liverpool slo AC Milan 3-2 på Anfield for snart to uker siden, klarte Sergio Conceicao sitt lag å få med seg ett poeng etter at det endte målløst på Wanda Metropolitano.

Åttendedelsfinale i 2018

De røde har møtt Porto ved åtte anledninger. Det har endt med fem seire, tre uavgjorte og ingen tap. På veien til UEFA Cup-finalen i 2001 var også Porto motstander, i kvartfinalen. Da endte det 0-0 på Estadio Das Antas, før de røde vant 2-0 på Anfield.

FC Porto flyttet inn på Estadio do Dragao to år senere, året før Portugal arrangerte EM på hjemmebane. De rødes første møte med den nye storstuen var i gruppespillet av Champions League i 2007. Da endte det 1-1, i en kamp der Jermaine Pennant ble utvist og Dirk Kuyt scoret. Møtet på Anfield ble vunnet 4-1.

Men det er i hovedsak i nyere år Liverpool har hatt så gode opplevelser fra denne stadion. Porto hadde tatt seg til åttendedelsfinalen som gruppetoer bak Besiktas, men foran Monaco og RB Leipzig med Naby Keita og Ibrahima Konaté på laget.

Liverpool hadde vunnet sin gruppe foran Sevilla, Spartak Moskva og Maribor. Det var få som spådde at det skulle bli så komfortabelt i Portugal i første utslagsrunde.

De røde banket Conceicao sitt lag hele 5-0, i en amp der Sadio Mané scoret to ganger, og Mohamed Salah og Roberto Firmino scoret ett mål hver. Det var en skikkelig maktdemonstrasjon, og hele åttendeldesfinalen ble avgjort der og da. Mange vil huske spesielt scoringen til Salah, da han trikset ballen over keeperen og satte ballen i mål.

Liverpool stilte med følgende lag: Karius, Alexander-Arnold (Gomez 79), van Dijk, Lovren, Robertson, Wijnaldum, Milner, Henderson (Matip 74), Salah, Firmino (Ings 80), Mané


Seieren ga Liverpool et skikkelig momentum. Etter 0-0 på Anfield, ventet Manchester City i neste runde. Der vant Jürgen Klopps lag 3-0 på hjemmebane, og 2-1 borte. I semifinalen mot Roma ble det 5-2-seier hjemme, og 4-2-tap hjemme – før finalen i Kiev som dessverre ble tapt mot Real Madrid.

Kvartfinale året etter

Det var et revansjesugent Liverpool som gikk inn i 2018/19-sesongen etter finaletapet i Kiev. De røde hadde en eventyrlig god sesong i ligaen, og tok seg videre fra en tøff gruppe i Champions League, med Paris Saint-Germain, Napoli og Røde Stjerne.

Porto hadde vunnet gruppe D foran Schalke 04, Galatasaray og Lokomotiv Moskva, og slo ut AS Roma etter ekstraomganger i åttendedelsfinalen.

Da lagene møttes i kvartfinalen, var det først kamp på Anfield – der scoringer av Naby Keita og Roberto Firmino sørget for at Klopp sitt lag hadde et meget godt utgangspunkt før returen. I den kampen på Anfield, var det kun Dejan Lovren som startet som ikke fortsatt er i klubben.

I returoppgjøret på Estadio do Dragao måtte Porto angripe, og er det noe som passer Liverpool godt, så er det nettopp det.

Sadio Mané og Mohamed Salah sendte Liverpool opp i en 2-0-ledelsen, før Eder Militao, som nå spiller for Real Madrid, reduserte med 22 minutter igjen. Roberto Firmino og Virgil van Dijk fastsatte sluttresultatet til 4-1, og de røde var videre til semifinalen.

Liverpools lag: Alisson, Alexander-Arnold (Gomez 66), van Dijk, Matip, Robertson (Henderson 71), Wijnaldum, Fabinho, Milner, Salah, Firmino (Origi 46), Mané

Der ventet Barcelona, og vi husker alle hva som skjedde der. Etter 3-0-tap på Camp Nou fikk vi kanskje tidenes kveld på Anfield, da de røde knuste Lionel Messi og co 4-0 og sikret finalebilletten til Madrid.

I Madrid kunne Jordan Henderson løfte troféet, og den sjette Champions League-pokalen var sikret.

Jürgen Klopp møter pressen kl. 15.00. Vi kommer til å følge pressekonferansen her på liverpool.no.

FC Porto - Liverpool spilles tirsdag kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.