Jakten på drømmetrioen

Thiago - Fabinho - ????. Hva er egentlig Liverpools beste midtbanetrio?

Noen vil kanskje hevde at svaret er Jude Bellingham, eller kanskje hadde Aurelien Tchouameni vært mannen som fikk slutt på alle bekymringer når det gjelder Liverpools midtbane.

Det er vanskelig å svare på spørsmålet hva som er Liverpools beste midtbanetrio. Eller, to tredjedeler av svaret sier seg selv når vi ser på statistikkene.

Det er den tredje posisjonen som er åpen. Og selv om vi har spekulert i om Jürgen Klopp vurderer å gjøre tre til to i det midtre leddet, er det vel så interessant å se hvem som er det beste alternativet når det skal dannes en trio.

Thiago og Fabinho har etter lørdagens møte med Brighton startet 33 kamper sammen på Liverpools midtbane, og fantastiske 26 av de kampene er vunnet. Kun to er tapt, og et av tapene viste seg å være betydningsløst da det kom i returoppgjøret mot Inter i vårens Champions League.

Jordan Henderson?

Kapteinen vil nok være mannen mange går for når de skal finne den tredje brikken i midtbanepuslespillet. Han er også den som har spilt flest ganger ved siden av Thiago og Fabinho.

14 ganger har han spilt sammen med spanjolen og brasilianeren, og det har ofte vært Klopps førstevalg i store kamper. De skulle ha startet ligacupfinalen før Thiago måtte gi seg i oppvarmingen, og de var også de tyskeren gikk for i Champions League-finalen i mai.

De spilte også sammen blant annet i de flotte seierne over Arsenal, Manchester United og Villarreal forrige sesong.

Samtidig viser det seg at seks av de sju gangene Thiago og Fabinho ikke har vunnet en kamp de har startet sammen, har kommet med Henderson ved sin side. Det kan nok delvis tilskrives at det nettopp ofte er storkamper trioen spiller sammen.

Harvey Elliott eller Curtis Jones?

Denne sesongen har vi sett at Harvey Elliott har fått mye tillit til høyre i midtbaneleddet - delvis takket være skadesituasjonen og delvis takket være solide prestasjoner.

SPILLETID: Harvey Elliott har fått mye tillit ved siden av Fabinho denne sesongen.

SPILLETID: Harvey Elliott har fått mye tillit ved siden av Fabinho denne sesongen.

Thiago og Fabinho har han imidlertid ikke spilt altfor mye sammen med. Kampen mot Ajax tidligere i september var bare den tredje den trioen startet sammen. De to foregående kom mot Leeds og Inter forrige sesong.

Elliott kan skryte av at alle de kampene han har startet med de to rutinerte karene har endt med seier, men han har ikke vært på banen i mer enn 66 minutter i noen av kampene.

Som vi har sett i en tidligere analyse kan Elliott også være rent avhengig av å ha en spiller som Thiago med seg når han skal spille midtbane, ettersom han blir bedt om å innta en svært offensiv rolle som fører til at Trent Alexander-Arnold må ha hjelp av noen andre.

Curtis Jones kan på sin side vise til svært imponerende tall når han har startet sammen med Thiago og Fabinho. Den trioen har sørget for 2,6 mål per kamp i de fire kampene de har startet sammen.

Gode alternativer er skadet eller borte

Mannen som har den beste statistikken sammen med Thiago og Fabinho i midtbaneleddet er Gini Wijnaldum, som forlot klubben i fjor sommer. Samtlige seks kamper det var trioen fra start endte med seier.

En annen med god statistikk er ikke borte fra klubben, men han er sjelden tilgjengelig.

Naby Keita står også med feilfrie resultater ved siden av Thiago og Fabinho og seierne har vært av det sterke slaget - mot Benfica, Manchester City i FA-cupsemifinalen, og mot Villarreal og Everton.

Kanskje ikke så rart at Klopp og klubben ønsker å signere ny kontrakt med Keita?

Når det gjelder de øvrige alternativene på midtbanen er statistikkgrunnlaget heller tynt. Alex Oxlade-Chamberlain har prøvd seg én gang hver ved siden av Thiago og Fabinho, og begge gangene endte det med seier over Arsenal. Fabio Carvalho har til gode å prøve seg sammen med den bunnsolide duoen.

Klopp ble målløs

Vårsesongen viste at det luktet svidd av Liverpools prestasjoner med Fabinho, Thiago og Keita sammen fra start.

STRÅLENDE: Naby Keita leverte en voldsom prestasjon mot Manchester City på Wembley.

STRÅLENDE: Naby Keita leverte en voldsom prestasjon mot Manchester City på Wembley.

Da Manchester City ble slått 3-2 på Wembley i april var Klopp målløs etter kampen.

– Thiago, strålende forestilling. Men hele midtbanen… det var fotball, sa Klopp.

Keita linkes bort fra klubben, men kan forhåpentligvis komme tilbake fra sin muskelskade i løpet av oktober. Da får vi kanskje se den dødelige trioen, som kanskje er Liverpools aller beste, fra start igjen.

To på midten?

Med vaklende prestasjoner er jo tiden også inne for å spørre om Klopp burde endre formasjon til to på midten. Da slipper vi å lure på hvem som skal spille ved siden av Thiago og Fabinho - de kan heller gjøre jobben i tospann. 

Dessuten er dynamikken i angrepet en litt annen nå enn før. Nunez er enda lenger unna Firmino i sin spillestil enn det Jota er. Uruguayaneren er en klassisk nummer 9 som helst ønsker å være i eller rundt sekstenmeteren så mye som mulig. De to andre har mer å bidra med i det oppbyggende spillet.

Dermed har Liverpool gått fra å ha en falsk nier til en veldig ekte nier når Nunez starter i 4-3-3-formasjonen, og det fører selvsagt til at formasjonen og spillet blir annerledes.

Kanskje kan Nunez være enda bedre med en spiller som Firmino eller Jota rundt seg, som kan binde opp en midtstopper og rydde plass til storscoreren?

Vi skrev mer om dette i en egen artikkel, som du kan lese her