Kan bli Liverpools siste besøk på San Siro

Onsdag kveld skal Liverpool tilbake til Milano, for andre gang denne sesongen.

Onsdag kveld skal Liverpool tilbake til San Siro for andre gang denne sesongen. Vi er klar over at stadion egentlig heter Stadio Guiseppe Meazza, oppkalt etter Inter-spilleren som vant VM både i 1934 og 1938 med Italia, men til og med Inter skriver San Siro på sine nettsider. 

Byggingen av San Siro startet i 1925, og den sto ferdig året etter. Da Italia arrangerte VM på hjemmebane i 1934 ble det spilt tre kamper på stadion i Milano.

Det ble foretatt en stor oppussing av anlegget før Italia igjen skulle arrangere VM i 1990, da det ble spilt seks kamper her. I tillegg har anlegget hatt tre kamper i EM 1980, og fire Champions League-finaler – i 1965, 1970, 2001 og 2016. Spesielt kampen i 1965 vil Liverpool-supportere som kan sine historiebøker ha god kjennskap til.

Da Liverpool under sin første deltakelse i serievinnercupen hadde utspilt de italienske mesterne i semifinalen på Anfield i 1965 og vunnet 3-1 i en kamp som fikk Anfield til å riste og hvor vertene også fikk en scoring feilaktig annullert.

Det har senere blitt dokumentert at dommeren i returen var «kjøpt og betalt» og tillot to scoringer som aldri skulle ha stått i bøkene da Inter svarte med 3-0 foran egne fans. Med finalen på sin egen arena, San Siro, ville det ha vært et enormt prestisjenederlag å bli slått ut i semifinalen. Nå ble de mestere med å vinne 1-0 mot Benfica.

Bare tre tidligere kamper

Den nevnte kampen i 1965 var første gang Liverpool besøkte San Siro. Det skjedde først igjen i 2008 – da Liverpool vant 1-0 etter en strålende scoring av Fernando Torres.

Det var også forrige møte mellom Liverpool og Inter – for snart 14 år siden – i en kamp Tom Henning Øvrebø dømte.

Da Liverpool møtte AC Milan i gruppespillet i årets Champions League, var det første gang de to europeiske gigantene møttes utenom i finale. Liverpool hadde kun møtt AC Milan to ganger tidligere – i Champions League-finalene i Istanbul 2005 og Aten 2007.

De røde var allerede klare for sluttspillet i Champions League, mens Milan hadde alt å spille for i kampen i desember. Jürgen Klopp tillot seg å gjøre store endringer på laget, og det holdt likevel til 2-1-seier, i det som er de rødes tredje og foreløpig siste kampen på San Siro.

Kan bli siste?

I september 2019 la AC Milan og Inter frem planer om å bygge et nytt felles stadion, med det foreløpige navnet Nuovo Stadio Milano.

Planen er at anlegget skal bygges like ved der San Siro står i dag. Dagens stadion tar i overkant av 80 000 tilskuere, og planen for det nye anlegget er å redusere kapasiteten til 60 000. Det er over ti år siden Juventus flyttet fra Stadio delle Alpi til det mer moderne Juventus Stadium, og gikk fra en stadion som tok 69 000 tilskuere og sjelden var fullsatt til et anlegg med kapasitet på 41 507.

I mai 2020 fikk Inter og Milan grønt lys til å rive gamle San Siro, dersom de skulle gå videre med planene om et nytt stadion, rapporterte BBC

Dette kan altså bli siste gang Liverpool spiller på den gamle ærverdige stadion i Milano.

Inter - Liverpool spilles onsdag kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium.

SISTE GANG? Dersom Inter og AC Milan får det som de vil, kan dette bli siste gang de røde besøker San Siro/Guiseppe Meazza.

SISTE GANG? Dersom Inter og AC Milan får det som de vil, kan dette bli siste gang de røde besøker San Siro/Guiseppe Meazza.