Dette får vi bare se sjeldnere og sjeldnere

Det er ikke sikkert vi får se den berømte fronttrioen så mange flere ganger. Hva kommer til å skje med Salah, Firmino og Mané?

Da Roberto Firmino, Sadio Mané og Mohamed Salah i tur og orden entret gressmatta på Turf Moor for å spille kamp mot Burnley 13. februar, var det ifølge Anfield Edition bare fjerde gang denne sesongen at den gode, gamle fronttrioen startet sammen. Ikke siden hjemmekampen mot Brighton 30. oktober hadde fronttrioen startet sammen. 

Det føles nesten som å treffe gamle venner når man ser de tre juble sammen for en scoring, slik de gjorde da alle tre var på banen da Roberto Firmino satte inn 2-0 på Emirates Stadium onsdag kveld. Firmino som den gamle og trofaste, mens Salah og Mané har blitt mer vant til sine nye venner Luis Diaz og Diogo Jota. 

Firmino er bare 30 og Salah og Mané bare 29, men det sniker seg likevel inn en vond følelse om at dette er en fronttrio med en utløpsdato som nærmer seg. Flere faktorer tyder på at trioen som har gjort livet til et mareritt for forsvarsrekker i hele Europa siden 2017 snart blir splittet. 

Firmino vs nye tilskudd

Den første faktoren er simpelthen nye tilskudd. Diogo Jota kom til klubben for halvannet år siden og har levert bedre enn de fleste supportere hadde forventet. Da Mané og Firmino forrige sesong leverte litt under pari for et Liverpool som etter hvert slet voldsomt, var Jota sammen med Salah lyspunktene i angrep. Og litt etter litt spiste Jota seg innpå, og etter hvert også forbi, Firmino i køen. 

Denne sesongen har Firmino slitt uvanlig mye med skader. Ifølge Transfermarkt har skadene til sammen utgjort en periode på om lag tre måneder på sidelinjen. Det har bare blitt åtte ligakamper fra start, med ytterligere åtte som innbytter. Kun 786 minutter i ligaen har det blitt, der den viktigste perioden kom i januar, da Salah og Mané var borte og brasilianeren heldigvis var skadefri. 

UTFORDRERE: Luis Diaz og Diogo Jota er den nye vinen, mens Mohamed Salah og Roberto Firmino fremdeles holder stand.

UTFORDRERE: Luis Diaz og Diogo Jota er den nye vinen, mens Mohamed Salah og Roberto Firmino fremdeles holder stand.

Firmino startet syv kamper på rad fra og med det første semifinaleoppgjøret mot Arsenal til og med den nevnte bortekampen mot Burnley. Det var i den perioden grunnlaget for den spennende vårsesongen vi har i vente ble lagt, og Firmino var en viktig del av laget som leverte så godt. 

Men ser vi sesongen over ett har Jotas bidrag vært flere, og kanskje også bedre. Firmino har med sine fem scoringer i ligaen og ni i alle turneringer et langt bedre målsnitt enn han har hatt de siste to sesongene, men Jotas 13 ligamål gjør at han er nummer to på toppscorerlisten i Premier League. 

Ting kan tyde på at 25 år gamle Jota nå er forbi Firmino i køen, og at inntoget av Luis Diaz, det andre nye tilskuddet til troppen, har ført til at Sadio Mané er en annen mann som nå kan få spilletid i den viktige nierrollen. Jota startet for eksempel hjemmekampen mot Manchester City og bortekampene mot Tottenham og Arsenal mens Firmino satt på benken. På Old Trafford startet faktisk begge to, noe vi ikke har sett altfor ofte. 

Når det gjelder Salah og Mané er det ingen tvil foreløpig om at de fremdeles må regnes for å være førstevalg hos Jürgen Klopp. 

Kontraktssituasjonene

Det er veldig godt dokumentert at kontrakten til Mohamed Salah går ut sommeren 2023, og vi trenger ikke bruke så mange flere linjer på den sagaen her. Egypterens fremtid virker i høyeste grad å være usikker med mindre han sammen med agenten lemper på kravene.

Mer interessant er det å se på de andre to i den berømte fronttrioen, for Mané og Firmino har også bare drøyt 15 måneder igjen av sine kontrakter. Våger Liverpool å gi slipp på alle tre samtidig? 

STJERNER: Det er ikke mange angrepsrekker i historien som kan måle seg med Mané, Firmino og Salah.

STJERNER: Det er ikke mange angrepsrekker i historien som kan måle seg med Mané, Firmino og Salah.

«Burde de få ny kontrakt? Ja. Gir det mening økonomisk gitt at alle vil være 30 år i juni? Ja», skriver David Maddock i Mirror

Journalisten er med andre ord klar i sin tale. Det store spørsmålet er om FSG og Liverpool FC er det samme.

«Jeg ville satt pengene på ja, for det er ingen lys fremtid i moderne fotball med mindre man har suksess her og nå», legger han til. 

Maddock skriver at Mané og Firminos kontraktssituasjoner har gått litt under radaren. 

«Mange har tolket signeringen av Luis Diaz - og før det Diogo Jota - som et tegn på at ikke alle tre vil få ny kontrakt. Noen har til og med antydet at Firmino og Mané har sett sine beste dager, noe Liverpool vet ettersom de allerede har begynt å bygge for fremtiden», skriver Maddock.

Men uansett hvordan den fremtiden ser ut, mener han situasjonen bør avklares innen 2022/23-sesongen sprkes i gang. 

«Skulle alle tre gå inn i sitt siste kontraktsår i august, hvilken påvirkning vil det ha på Klopps lag og deres moral?» spør Maddock, før han igjen konkluderer med at i en ideell verden bør alle tre få ny kontrakt. 

«Hvis de ikke stopper Man City denne sesongen er det et argument for at ankomsten til Diaz, som får verdifull Premier League-erfaring frem til mai, vil føre til at Liverpool vil være enda sterkere neste sesong». 

– Kanskje det var derfor vi aldri kom videre i flere turneringer

I februar snakket Klopp om hvor verdifull Sadio Mané er og har vært for klubben siden han kom i 2016, og han nevnte også målstatistikken til Salah. At Klopp elsker Firmino trenger vi ikke flere bekreftelser på. 

– Sadio er verdensklasse uansett om han spiller venstrekant, høyrekant eller sentralt, og det er veldig fint for oss å ha ham her, sa Klopp. 

Etter onsdagens kamp mot Arsenal snakket Klopp om de ulike alternativene han har i angrep. Han gjorde grep unormalt tidlig da Salah og Firmino kom inn for Jota og Diaz like etter 1-0-målet. 

– Vi trenger våre gutter på forskjellige måter. Det holder ikke bare å være en spiss som scorer mål. Hvis du vil være spiss på Liverpool må du jobbe sokkene av deg i hver kamp, du må forsvare deg. Det handler om hvordan hver spiller kan hjelpe oss i ulike situasjoner, og vi trenger friske bein. Det er ikke et enormt problem å finne riktig lagoppstilling, sa Klopp ifølge liverpoolfc.com

VIKTIG: Jürgen Klopp setter stor pris på sin følgesvenn Roberto Firmino.

VIKTIG: Jürgen Klopp setter stor pris på sin følgesvenn Roberto Firmino.

Det kan virke som han liker å ha så mange stjerner tilgjengelig i angrep. 

– Det blir en vurdering fra øyeblikk til øyeblikk. Nå har vi muligheten til å gjøre forandringer - for første gang. Vanligvis har Sadio og Mo spilt hele tiden, og det samme med Bobby, eller så har Origi spilt. Det var situasjonen. Kanskje det var derfor vi aldri kom videre i flere turneringer. I dag var ikke Divock Origi i troppen, og det er latterlig, for hvis dere hadde sett ham på trening ville dere tenkt "hvordan kan du la han være igjen hjemme?". Men sånn er det, sa Klopp. 

Liverpool er på sitt aller sterkeste under tyskerens ledelse og har fremdeles en realistisk mulighet til en historisk kvadrupel. Hvorfor ikke la det være slik også neste sesong, og utvide utløpsdatoen til fronttrioen med et år eller to? 

De viser jo stadig at de fremdeles kan.