– Jeg har aldri tidligere opplevd at Martin Ødegaard blir hyllet slik som han blir nå

Martin Ødegaard har blitt den offensive motoren i Arsenal og lanseres nå som en fremtidig kaptein i London-klubben.

Martin Ødegaard er i sitt livs form før Liverpool gjester Arsenal på Emirates Stadium onsdag kveld. I helgen kronet han en fantastisk rekke både for seg selv og klubben med en strålende forestilling da Leicester ble slått 2-0. 

Arsenal vant sin femte kamp på rad, og etter kampen var det Ødegaard som ble trukket frem som den store spilleren.

«For n-te kamp på rad var Martin Ødegaard et bilde på oppfinnsomhet da han viste frem magiske tekniske øyeblikk og leverte pasninger fra øverste hylle. Ødegaard ser ut som en annen spiller enn den som ankom London for et drøyt år siden. Han ser ut som han er hjemme, i sitt rette element, og åpenbart lykkelig. Arsenal viste seg som rett sted til rett tid for en spiller som var besatt etter å ble bedre», skriver Amy Lawrence i The Athletic

Den viktigste i angrepet

Thore Haugstad har i en artikkel for NRK sett nærmere på hvordan Ødegaard har levert offensivt denne sesongen. Med åtte målpoeng har han et snitt på 0,41 målpoeng per 90 minutt - et område der det er rom for forbedring. Men på sjanseskaping og kreativitet har han levert meget sterkt. 

«Ifølge Opta har han skapt nest flest sjanser i ligaen på de siste 14 kampene han har startet. Han har også skapt nest flest sjanser i åpent spill (33 sjanser) - kun slått av Bruno Fernandes (34)», skriver Haugstad. 

«Den statistikken som sier mest om hva han bidrar med, er den som heter «vellykkede pasninger inn i sekstenmeteren» (dødballer ekskludert). Det sier seg selv at presise pasninger inn i feltet skaper farligheter. Her ligger Ødegaard på 2,38 leveranser per 90 minutter, ifølge tall fra StatsBomb», skriver han. 

Haugstad mener Ødegaard er blitt den viktigste spilleren i Arsenals angrepsspill.

«Særlig kjemien med høyrevingen, Bukayo Saka, er glitrende, som da Ødegaard scoret åpningsmålet mot Watford for en uke siden». 

«Han er en kreativ spiller som også løper mye, presser riktig og peker på hvor andre skal løpe. Han er blitt en dirigent – selv uten ball», skriver han.

– Han er i sitt livs form

Arilas Ould-Saada dekker Premier League og det norske landslaget for TV 2, og har fulgt Arsenal og Martin Ødegaard tett denne sesongen. Han mener Ødegaard er i sitt livs form.

– Jeg har aldri tidligere opplevd at Martin Ødegaard blir hyllet slik som han blir nå. Det er i podcaster, av journalister, fans jeg møter, og folk i klubben, sier Ould-Saada til liverpool.no.

– De er panegyriske om Martin – men han han er i sitt vante jeg og lar seg ikke rive med i samme grad. Likevel fremstår han som at han har veldig stor selvtillit. Han er trygg på seg selv.

23-åringen kan være en kandidat som ny kaptein i Arsenal.

– Han fremstår som en som har funnet sitt hjem etter mye flytting og usikkerhet de siste sesongene, som går på selvtilliten løs. Her har han også fått bygd et lag rundt seg. Forestillingen hans mot Leicester sist var smått utrolig, der han rett og slett var ekstremt bra.

En midtbanetrio som har funnet tonen

Lawrence i The Athletic var en av mange som lot seg imponere av Ødegaard, Arsenals motor på midtbanen, mannen som står bak de fleste av lagets angrep, mot Leicester. Sjanseskaper, arbeidshest og lagspiller, ved siden av Thomas Partey og Granit Xhaka. 

«Kamp etter kamp spiller Ødegaard til høyre i trioen med frihet til å bevege seg, mens Granit Xhaka holder balansen til venstre og Thomas Partey ligger dypere i banen. Kontinuiteten har vært bra for alle sammen».

«Med tanke på at Ødegaard har spilt for Arsenal i 14 måneder tok det tid før denne midtbanekonstellasjonen fant stabil form. Da han var på lån andre halvdel av forrige sesong spilte trioen sammen kun tre ganger. På den tiden var det mer rotasjon, da Mohammed Elneny og Dani Ceballos spilte jevnlig mens Emile Smith Rowe ofte spilte sentralt».

FUNNET TONEN: Martin Ødegaard og lagkameratene er gode venner i tillegg til å spille bra sammen.

FUNNET TONEN: Martin Ødegaard og lagkameratene er gode venner i tillegg til å spille bra sammen.

Det er først i 2022 midtbanen virkelig har satt seg. Det har vist seg med strålende ligaform for et Arsenal som er i førersetet i topp fire-kampen. Mye er takket være Ødegaards form - og at han har spilt sammen med Partey og Xhaka i ti av de siste elleve kampene. 

«Ødegaards kroppsspråk mot Leicester viste en spiller som nyter tilværelsen. Han kombinerte stadig med lagkameratene. Han tok fatt på utfordringen som var å låse opp motstanderen med ulike pasningsforsøk. Han tar også rollen som en teknisk leder på banen seriøst. Ofte kunne vi se ham få instruksjoner fra Arteta, og sent i kampen signaliserte han også til lagkameratene at de skulle roe ned». 

– Pressende maskin

Da Diogo Jota signerte for Liverpool for halvannet år siden ble han av assistentmanager Pep Lijnders kalt for en pressende maskin. Nå har Ødegaard fått samme omtale av Sky Sports-ekspert og Liverpool-legende Jamie Carragher. 

– Ødegaard er en pressende maskin. Han og Xhaka ligger veldig høyt i banen, sa Carragher, som advarte om at de kan bli straffet for slik offensiv fotball mot et lag som Liverpool samtidig som han skrøt av Mikel Arteta for den taktiske vrien. 

– Det jeg har sett av Arsenal etter at de gjorde den endringen på midtbanen er veldig imponerende. Arsenals midtbane likner veldig på et Pep Guardiola-lag, og han har åpenbart hatt en stor innflytelse på Arteta. Manchester City har ofte fem spillere i offensive posisjoner som er spredt utover banen, noe som kan åpne opp motstanderen, sa Carragher i Monday Night Football denne uken.

Den strålende formen etter nyttår har gjort Arsenal til klar favoritt i kampen om fjerdeplassen. Spørsmålet er om de kan levere det som trengs når det gjelder som mest.

– Jeg tror de tar fjerdeplassen, men de har Liverpool onsdag kveld, Aston Villa borte søndag og de skal fremdeles møte Tottenham og Manchester United. Nå må de vise at vi kan stole på dem, at de kan levere Champions League-fotball, som ingen hadde forventet i starten av sesongen, sa Gary Neville i samme program.

Første store test kommer onsdag kveld i form av Liverpool. Da blir Ødegaard en av de viktigste spillerne.