«We hate Nottingham Forest»Nottingham Forest rykket opp og satte en stopper for Bob Paisleys Liverpool

Det er 23 år siden Liverpool sist spilte en ligakamp mot Nottingham Forest. Likevel synges det jevnlig om East Midlands-laget på the Kop.

Du har helt sikkert hørt det. «We hate Nottingham Forest, we hate Everton too. We hate Man United, but Liverpool we love you.» Sangen synges støtt og stadig fra the Kop, og mange yngre supportere har nok stusset over inkluderingen av Nottingham Forest.

At man «hater» Everton og Manchester United er noe man får inn med morsmelka som Liverpoolsupporter, men Forest? Hvorfor det?

Forests retur til toppdivisjonen

Bob Paisley var manager for en av de beste lagene i engelsk fotball, noensinne, da Liverpool herjet på 70-tallet. Men nærmest ut av intet kom smarte Brian Clough og Nottingham Forest, og satt en stopper for Liverpools kamp om ligagullet i 1977/78. I tre sesonger skulle Liverpool og Nottingham Forest dominere engelsk fotball.

Nottingham Forest hadde nettopp rykket opp, og da de møtte Liverpool for første gang på syv sesonger andre juledag 1977, lå Cloughs lag på tabelltopp. Liverpool var regjerende ligamestere og europeiske mestere, og de fleste hadde nok regnet med at Forest skulle få en liten lærepenge fra toppdivisjonen. I stedet var det Forest som tok ledelsen med et Archie Gemmill-mål, før Liverpool senere utlignet ved Steve Heighway og det ble uavgjort.

Forest fortsatte sesongen i samme stil som de startet, og de ble kronet ligamestere. Liverpool endte på en andreplass, syv poeng bak. Forest tapte ikke en eneste ligakamp på vårsesongen.

Nottingham Forest fikk flere supportere i Norge, som dokumentert her i dette flotte innslaget fra NRK:

Straffen som aldri skulle blitt gitt

I samme sesong møttes de i ligacupfinalen. Det ble målløst på Wembley, og det måtte en omkamp til på Old Trafford for å avgjøre vinneren. Det ble dramatisk. Phil Thompson gjorde en «professional foul» da han dyttet og felte John O’Hare.

– Jeg hadde ikke sjans til å nå ballen før han. O’Hare ville ha scoret så jeg stanset han. Det var den eneste muligheten jeg hadde. Det var en «professional foul». Jeg vet det ikke høres bra ut men jeg måtte sparke han utenfor boksen, sa Thompson etter kampen.

Problemet var bare at dommer Pat Patridge og linjedommer ikke var enige med Thompson i  at fellingen skjedde utenfor boksen, og Forest ble tildelt et straffespark som John Robertson satt i mål. Det ble kampens eneste mål.

TV-bildene viste veldig tydelig at Thompson hadde rett – forseelsen skjedde utenfor sekstenmeteren, selv om O’Hare falt på andre siden av linja, og Forest skulle aldri ha fått straffespark.

MÅLLØST: Det ble målløst i den første finalen på Wembley. Her forsøker Liverpools Jimmy Case seg på et akrobatisk skudd.

MÅLLØST: Det ble målløst i den første finalen på Wembley. Her forsøker Liverpools Jimmy Case seg på et akrobatisk skudd.

Slo ut Liverpool fra Europa

Siden Forest vant ligaen, og Liverpool endte på en andreplass, var de begge kvalifisert til Europacupen 1978/79. Liverpool hadde vunnet Europacupen de to foregående årene, men nå trakk de beinhard motstand i første runde: Nottingham Forest. Og det var Clough og co som tok seg videre, etter at de vant 2-0 på City Ground og klarte å holde Liverpool unna på Anfield. Garry Birtles scoret Forest sitt første mål. Han var en av Forests mest uerfarne, og hadde ikke lenge før hatt en deltidsjobb som teppelegger.

– Etter at jeg scoret kom Phil Thompson til meg og sa at ett mål ikke var nok å ta med seg til Anfield. Så da vi scoret igjen, cocky som jeg var, gikk jeg bort til han og sa «holder det med to da?» Han klarte ikke å svare, fortalte Birtles til The Guardian.

Birtles fortalte også at Bill Shankly var ombord spillerbussen da Forest reiste til Anfield for returoppgjøret.

CLOUGH OG SHANKLY: Brian Clough, den gang som Leeds-manager, sammen med Liverpools Bill Shankly, under en Charity Shield-kamp i 1974.

CLOUGH OG SHANKLY: Brian Clough, den gang som Leeds-manager, sammen med Liverpools Bill Shankly, under en Charity Shield-kamp i 1974.

– Ikke spør meg hvordan. Det virket ikke normalt, men ingenting var normalt under Brian Clough. Shankly må ha kommet til hotellet vårt eller noe, også tok vi han med til Anfield. Jeg spurte aldri hvorfor.

Paisley skal ha irritert seg grønn over at Clough og Forest "alltid" kom i veien.

– De forsvarte seg bra. Det er ikke lett å bryte ned et lag som bare fokuserer på det, sa han etter 0-0 på Anfield.

Liverpools rimelig bortskjemte supportere var sønderknust over å ha blitt slått ut av turneringen i første runde, og sang «We’ll support you evermore». Da smakte det ekstra godt å få hevn i ligaen, der de rødkledde vant 2-0 på Anfield i desember. «Liverpool tok knekken på bogey-laget Notting ham Forest på Anfield, og overveldet sin arvtager som ligamester med fantastisk fotball. Og den største helten var Terry McDermott, som scoret to mål», skrev Ian Hargraves i Liverpool Echo.

Til tross for at Paisley var oppgitt over å ha blitt danket ut, skal han ha satt penger på at rivalen skulle vinne Europacupen. Det var lurt. Forest gikk faktisk hele veien til finalen i Europacupen, der de slo Malmø 1-0. For Liverpools del tok de tilbake ligatittelen.

Forest imponerte i Europa igjen i 1979/80 da de slo Hamburger SV i finalen. Kvelden før kampen hadde Clough skjenket spillerne – han ville ikke at de skulle være nervøse. Det funket.

Men det var slutten på Forests storhetstid. De gikk åtte år uten mer sølvtøy, og de har aldri igjen vært en ligatitteltrussel. Rivaleriet døde ut, like raskt som det hadde oppstått, men et visst hat ble værende. På 80-tallet foregikk gruvearbeiderstreiken i England. Liverpools sosialister på tribunen var rasende for at arbeiderne i Nottinghamshire hadde brutt streiken, og holdt ikke tilbake i sine sanger til bortesupportere da Forest gjestet Anfield.

Cloughs Hillsborough-kommentarer

Til tross for at Forest ikke lenger kjempet om ligagull og Europacuper, møttes lagene jevnlig i ligaen og også i cupene gjennom 80- og 90-tallet. I 1989 var det Nottingham Forest som sto på motsatt banehalvdel da semifinalen i FA-cupen ble sparket i gang på Hillsborough stadion. 97 Liverpool-supportere mistet livet i tragedien på tribunen.

Forest-manager Clough var naturligvis til stede, og er en av de som har løyet om hva som faktisk skjedde. «Liverpool-supporterne som døde ble drept av sine egne» skrev Clough i sin selvbiografi fra 1994, som han fikk hjelp med å føre i pennen av en journalist fra The Sun. «Hvis alle Liverpool-supporterne hadde dukket opp til stadion i god tid, på organisert vis og alle hadde hatt billetter, hadde det ikke vært noen Hillsborough-tragedie».

Til tross for at bevisene viste noe helt annet, ville Clough aldri trekke sine kommentarer. Da scousere oppmuntret til boikott av Cloughs bok, sa Clough at det gjorde ingenting. «Halvparten av dem kan ikke lese uansett».

Clough gikk bort i 2004, 69 år gammel, etter å ha tapt kampen mot magekreft.

Nottingham Forest - Liverpool spilles på City Ground lørdag kl 13.30, og blir vist direkte på V sport PL og Viaplay