Skjer det flere medisinske nødstilfeller på fotballtribunene nå enn før?

Liverpools møte med Inter Milan tirsdag kveld ble midlertidig stanset for å gi helsehjelp til en supporter på the Kop, og nok en gang dukker de samme spørsmålene opp – skjer det oftere enn før?

Tirsdag kveld ble det et opphold i Champions League-kampen mellom Liverpool og Inter Milan på Anfield da en supporter trengte helsehjelp. Et narrativ som har spredt seg på sosiale medier den siste tiden er at det har vært et økt antall nødsituasjoner på tribunen, der supportere har trengt umiddelbar hjelp fra helsepersonell. Mange retter pekefingeren mot både Covid-19 og vaksinen.

Nå har en lege som jobber på fotballstadioner forklart hva som kan være grunnen.

«Ikke et sjeldent fenomen»

Tom Horne har tatt til Twitter for å tilby en forklaring på det som har skjedd den siste tiden. Horne sier selv at han er utdannet lege og jobber for NHS, og som doktor for tre forskjellige fotballklubber. På Twitter kan man utgi seg for å være noen andre enn den man er, men Horne viser til data og studier publisert i forskningsbasen PubMed, det medisinske tidsskriftet BMJ, og det spanske tidsskriftet Revista Española de Cardiología som publiserer forskningsartikler om kardiovaskulære sykdommer.

Siden fotballtragediene på 80-tallet har det vært pålagt med medisinsk personell til stede på kamper. «Overalt hvor det er store folkemengder, er medisinske nødsituasjoner sannsynlig», skriver Horne, som viser til et tysk studie fra 2011 der 15 forskjellige stadioner ble undersøkt. Her er det både gode og dårlige nyheter. «Alle ansatte på stadion hadde kommunikasjon med stadions medisinske kontrollrom. Totalt 52 hjertestans (=0.25/100 000 tilskuere) ble registrert og 96% av pasientene ble sendt til sykehus med blodsirkulasjon.» Studiet konkluderte med at det i gjennomsnitt vil være ett hjertestans per 400 000 supportere – Premier League-stadioner huser ca 400 000 supporter hver helg, og man kan derfor, ifølge dette studiet, forvente en slik situasjon hver helg med ligafotball.

Under 2000/01-sesongen til Barcelona, ble det gjort et studie som så på tilfeller av akutt koronarsyndrom (en gruppe medisinske syndromer som inkluderer hjerteinfarkt og ustabil angina – hjertekrampe) på kamper spilt på Camp Nou. Syv tilfeller – hvor ett av tilfellene hadde et tragisk utfall – ble avdekket. «Store sportsbegivenheter, spesielt de som involverer lagidrett, vekker sterke følelser hos de flest tilskuere som er faste tilhengere av lagene som deltar», står det i studien fra Barcelona.

«Så, hjertestans og hjerteinfarkt er ikke et sjeldent fenomen på fotballkamper», konkluderer Horne. «Og ikke alle nødssituasjoner vil dreie seg om hjertestans. Faktisk bare de færreste.»

Et annet studie har sett på samtlige medisinske hendelser blant tilskuere på Millwall sin hjemmebane the Den over 14 år, fra 2002/03 til og med 2015/16. Horne skriver at ved 72 tilfeller ble pasienten fraktet til sykehus. Det utgjør ett medisinsk nødstilfelle per 45 000 supportere, på Millwall, fra 2001 til 2014.

Kapasiteten på Anfield er på over 53 000. Dersom man tenker at tallene fra Millwall er overførbare, kan man gå ut ifra at det skjer ett medisinsk nødstilfelle ved hver hjemmekamp på Anfield.

Horne tar ikke stilling til hvorvidt Covid-19-sykdom eller vaksine kan ha noen innvirkning på antall hendelser, men han har ikke funnet noe data som tilsier at dette skjer oftere enn før.

Økt oppmerksomhet

Så hvorfor virker det som at det plutselig er flere slike tilfeller enn før? Noen hevder at det er en protokoll som har endret seg, som gjør at spillet skal stoppes dersom det er en nødssituasjon på tribunene. Det er ikke tilfelle, men det er naturlig å anta at Christian Eriksen-hendelsen i sommerens EM kan ha økt fokuset på slike medisinske kriser. Eriksen kollapset på banen under Danmarks åpningskamp mot Finland.

PÅ BANEN I PARKEN: Danmarks spillere stilte seg rundt sin lagkamerat Christian Eriksen da han fikk hjerte-lunge-redning på banen under EM sommeren 2021.

PÅ BANEN I PARKEN: Danmarks spillere stilte seg rundt sin lagkamerat Christian Eriksen da han fikk hjerte-lunge-redning på banen under EM sommeren 2021.

Midtbanespilleren fikk hjertestans, og trengte behandling med hjerte-lunge-redning og hjertestarter på banen. En hel fotballverden satt sjokkert og fulgte sendingen fra Parken. Eriksen sitt hjerte begynte å slå igjen, og han ble fraktet til Rigshospitalet. I februar i år var han tilbake på banen igjen, for Brentford.

Hendelsen i Parken sørget for økt oppmerksomhet på viktigheten av å kunne hjerte-lunge-redning og være kjent med førstehjelp.

Kampen mellom Newcastle og Tottenham i oktober ble stoppet da en Newcastle-supporter kollapset på tribunen. Da ble spillerne på banen oppmerksomme på det som foregikk, og oppsøkte dommer Andre Marriner som stanset kampen og sørget for at en hjertestarter kom frem til supporteren.

Hendelsen har fått mye oppmerksomhet og har kanskje sørget for at supportere finner det mer effektivt å henvende seg mot spillere og dommere, i stedet for klubbens vakter. Det har vi sett skje flere ganger siden.

«Det er helsepersonell dedikert til supportere, med flere hjertestartere, stasjonert på hvert hjørne av en stadion. Vakter kan kontakte helsepersonell over radio så fort noe skjer. Men hvis supportere føler at det er raskere å få en dommers opperksomhet, så er ikke det en dårlig ting», skriver Horne.

Akkurat hendelsesforløpet på Anfield tirsdag kveld er noe uklart, men Jürgen Klopp var blant de som fikk spillet stanset for å sørge for at supporteren fikk helsehjelpen vedkommende behøvde. Klubblagene Jim Moxon og Chris Morgan var blant de som assisterte supporteren.

Ifølge David Lynch skal det gå bra med supporteren, som visstnok fikk et mildt tilfelle av hjertekramper men som nå skal være i fin form. En kvinne som hevder å være supporterens kone, skrev på Twitter etter kampen at det gikk bra med ektemannen og at det ikke var Covid eller vaksinerelatert – og at mannen var mest skuffet over å ha gått glipp av resten av kampen.