Da Benfica hjalp Liverpool til Champions League-tittelen i 2019

Benfica poserte som Tottenham for å hjelpe Liverpool på Marbella.

Før Liverpool skulle møte Tottenham i finalen i Champions League i 2019, fikk de god hjelp fra Benfica. Liverpools spillere var på treningsleir på Marbella og spilte en treningskamp mot Benfica B – Lisboa-klubbens reservelag – for å beholde rytmen i den lange pausen mellom siste seriekamp og finalen i Madrid.

Det var ingen offisielle kamper mellom siste ligakamp mot Wolverhampton den 12. mai og finalen i Madrid den 1. juni – det hadde vist seg som forstyrrende i forberedelsene til finalen året før, da laget følte at de mistet mye av rytmen og samspillet før det leie finaletapet i Kiev.

Derfor ble det Benfica

I går kastet Neil Jones fra Goal.com nytt lys over den hemmelige treningskampen som ble spilt før den varme sommerdagen i Spania. Det hadde vært noen kaotiske timer, før klubbens tekniske direktør henvendte seg til spillerne og fortalte at de ikke kunne ta ferie riktig ennå.

Dagen før hadde Pedro Marques pratet med Julian Ward, som på den tiden var sjef for partnerskap blant annet med andre klubber. Ward hadde bedt Marques om en tjeneste: kunne Benfica sende et lag til Marbella for å spille en treningskamp mot Liverpool? Og i så fall, kunne de spille som Tottenham?

Da trener Renato Paiva pratet om situasjonen tilbake i 2019 forklarte han hvorfor valget falt på Benfica.

– De kunne ikke velge et engelsk lag på grunn av faren for lekkasjer, de kunne ikke velge et spansk lag siden Mauricio Pochettino har tilbragt så mye tid i Spania, de kunne ikke velge et fransk fordi Hugo Lloris er Frankrikes keeper. Så de måtte velge et portugisisk lag, sa han.

Spilte som Tottenham

Marques syntes det var en glimrende idé for B-laget, men han kunne ikke fortelle spillerne hvem motstanderen var. Alt var hysj-hysj. Benfica brukte situasjonen som en mulighet til å gi laget og de ansatte en «avslutningsfest» ved endt sesong og tok med seg en tropp på 35 personer.

SPILTE SOM KANE: Jose Gomes var en av spillerne som var involvert, og som skal ha spilt rollen som Harry Kane.

SPILTE SOM KANE: Jose Gomes var en av spillerne som var involvert, og som skal ha spilt rollen som Harry Kane.

I Marbella ble de møtt av Pep Lijnders og videoanalytiker Greg Mathieson og Mark Leyland.

– Vi gikk gjennom kampplanen til Liverpool og hvordan de følte Tottenham ville spille. Vi gikk gjennom hvordan vi kunne spille som dem, hva gjelder form, pressmønstre og angrepsspill. Men de ba oss også om å spille fritt utenom de spesifikke situasjonene. De ville ha en ordentlig kamp, sa Marques til Goal. Han kunne også fortelle at spillerne var litt nervøse.

– De ville vise seg fra sin beste side, men de var også veldig klar over at hvis de var uheldige og skadet noen før finalen, så var ikke det bra.

– Vi gjenskapte to eller tre offensive og to av deres defensive bevegelser, i tillegg til at vi brukte dødballvariantene vi så for oss at Tottenham ville bruke i finalen, fortalte Paiva.

– Vi spilte litt mer som Tottenham og litt mindre som Benfica.

Benfica B ble slått 2-0. Det første målet kom fra Sadio Mané, og lignet på situasjonen som førte til straffesparket og det første målet i selve finalen.

Heiet på Liverpool

Liverpools spillere tok seg tid til å mingle og prate med Benficas B-lag etter kampen.

– Vi sa til guttene våre at de måtte kose seg, men lære litt også. Se på disse stjernespillerne. Hvordan ankommer de trening? Hvordan knyter de på seg støvlene sine, tar på seg leggskinnene, varmer opp? Alle de små tingene, sa Marques.

Da finalen ble spilt en uke etter, hadde Benfica-spillerne endelig kunnet ta seg ferie. Likevel holdt laget kontakten over WhatsApp. De fulgte med på kampen og heiet på Liverpool, noen hadde trukket på seg trøyene de hadde fått fra spillerne helgen før. 

Benfica - Liverpool spilles i kveld kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium.