Lot kongene av «tactical fouls» få smake sin egen medisin

Mer kynisk Liverpool har allerede tangert antallet gule kort fra forrige sesong.

Det er et langt stykke opp til Leeds sine utrolige 91 gule kort i Premier League denne sesongen, og hvis det hadde vært om å gjøre å samle flest advarsler av den gule sorten, hadde Liverpool ligget under nedryksstreken. 

Jürgen Klopps lag har samlet sammen 40 gule kort på 31 kamper i ligaen denne sesongen. Kun West Ham og Manchester City har færre, med henholdsvis 38 og 36 gule kort. 

40 er det som ble fasit etter at samtlige 38 kamper i forrige sesong var ferdigspilt. I 2019/20 ble det bare 38 gule kort til sammen - det samme som i 2018/19. Vi må tilbake til 2017/18 for å finne forrige gang Liverpool var over 40. Da ble det 44, et tall som fort kan bli slått denne sesong. 

De røde er fremdeles blant de snilleste i klassen, men sammenliknet med foregående sesonger er det en ny trend i 2021/22. Liverpool har blitt mer kyniske, og et mer tydelig bevis enn i storkampen mot Manchester City søndag er vanskelig å finne. 

Ødela Citys brudd

Det var noen som tok til orde for at Fabinho burde ha sett det røde kortet da han feide ned Bernardo Silva da portugiseren stormet i retning Liverpool-målet ti minutter før slutt i den spennende kampen. Anthony Taylor nøyde seg med det gule, en avgjørelse som tidligere toppdommer Peter Walton mener er riktig. Walton mener imidlertid at Thiago skulle sett sitt andre gule for en liknende aksjon mot Kevin De Bruyne i kampens sluttminutter. Det skriver han i en spalte i The Times

Fabinho feier ned Bernardo Silva med en stygg takling.

Fabinho feier ned Bernardo Silva med en stygg takling.

Liverpool var virkelig opptatt av å stanse Citys brudd mot slutten av kampen, da hjemmelaget igjen hadde tatt over initiativet etter en god Liverpool-periode innledningsvis i andre omgang. 88 og et halvt minutt var spilt da Virgil van Dijk la sin kamerat Kevin De Bruyne i bakken da belgieren var i en lovende posisjon. Belønningen ble gult kort også til Virgil. 

Virgil van Dijk legger De Bruyne i bakken.

Virgil van Dijk legger De Bruyne i bakken.

Klopps gutter lot på mange måter City få smake sin egen medisin. Pep Guardiola er kjent for å instruere sine lag til å stanse kontringer før de settes i gang - og han er ikke redd for å bruke ulovlige midler. City er kjent som mesterne av «professional fouls», eller «tactical fouls», som det gjerne har blitt døpt om til. «Å ta en for laget» er vel uttrykket vi helst bruker her i Norge. 

Citys bevisste praktisering av slike frispark har til og med blitt kalt en kunstform. Så hvorfor skal ikke Liverpool gjøre det samme? 

En fjerdedel er «taktiske frispark»

City-kampen er ikke første gang Liverpool har «tatt en for laget» med «taktiske frispark» denne sesongen. Vi har gått gjennom alle de 40 gule kortene de røde har fått i ligaen denne sesongen, og kommer frem til at elleve av 40 kan regnes for å være i den kategorien. Og tenk på alle de frisparkene som ikke gir gult kort!

Liverpool har fått hele syv av sine 40 gule kort mot Manchester City, og fire av disse kan regnes for å være såkalt taktiske. Vi nevnte de to som kom på Etihad. I tillegg ble det to liknende situasjoner på Anfield. 

Først ved James Milner da Phil Foden lurte seg forbi veteranen.

Milner blir parkert av Foden og må holde unggutten igjen.

Milner blir parkert av Foden og må holde unggutten igjen.

Så da Fabinho igjen måtte se seg nødt til å stanse Bernardo Silva med ulovlige midler. 

Fabinho feller Bernardo igjen.

Fabinho feller Bernardo igjen.

Men det er ikke bare mot sine argeste tittelrivaler at Liverpool har kjørt en kynisk linje denne sesongen. I hjemmekampen mot Crystal Palace i august var det Wilfried Zaha som ikke slapp unna grepet til Jordan Henderson. 

Andy Robertson er heller ikke redd for å legge en motstander i bakken når han blir passert. Mot Brentford stanset skotten et farlig angrep og pådro seg gult kort. 

Også Trent Alexander-Arnold og Joe Gomez på motsatt back har måttet ty til ulovlige midler. 

Trent legger ikke skjul på at han holder igjen West Hams Said Benrahma på London Stadium. 

Gomez gjør det samme etter å ha rotet bort ballen hjemme mot Watford:

Diogo Jota fikk også gult for et taktisk frispark han lagde i sluttminuttene mot West Ham. 

Fabinho sanker mest

Men i likhet med den rollen Rodri, Fernandinho, Javi Martinez og Sergio Busquets har og har hatt for Pep Guardiolas, er det Fabinho som er Liverpools viktigste mann når motstanderne må stanses for enhver pris. 

Til sammen har han fått seks gule kort i ligaen denne sesongen. Bare Andy Robertson er i nærheten av å følge, og han står med fem. 

I tillegg til de eksemplene vi har sett har Fabinho også vist sine evner til taktiske frispark mot Wolves og Arsenal. Mot førstnevnte var det hurtigtoget Adama Traoré som fikk unngjelde. 

Mot Arsenal ble Emile Smith Rowe tatt ut da han var på vei fremover. 

Jürgen Klopp har tidligere uttalt seg kritisk om «tactical fouls», og kom blant annet med et stikk i retning Guardiola om temaet for noen år siden. 

I 2017 gikk han enda hardere til verks og kalte slike frispark for latskap og at de umiddelbart skal belønnes med gult kort. 

Denne sesongen kan det imidlertid virke som at Klopp har lært litt av City og andre lag på området, i jakten på det lille ekstra i kampen om nye trofeer.