– Nå tror jeg vi får en reprise på 2018-finalen

Viaplay-kommentator Petter Veland mener at Villarreal er et bedre lag enn Benfica, men tror likevel det skal mye til for at Liverpool ikke blir å finne i Champions League-finalen.

Ekspert på spansk fotball, Petter Veland, mener at Liverpool må tåle et kraftig favorittstempel foran semifinalene mot Villarreal i slutten av april og begynnelsen av mai.

Villarreal sjokkerte alle ved å danke ut Bayern München fra Champions League tirsdag kveld. Spanjolene ledet 1-0 etter første oppgjør i Spania, der Arnaut Danjuma scoret kampens eneste mål. De fleste trodde nok at Robert Lewandowski og co skulle sette skapet på plass på Allianz Arena. Slik gikk det ikke, selv om Lewandowski sørget for at det stod 1-1 sammenlagt etter 52 minutter. Innbytter Chukwueze avgjorde nemlig kvartfinalen til Villarreals fordel i det 88. minutt, etter en kontring. Da hadde han vært på banen i bare fire minutter.

– Villarreal-fansen var ekstremt godt fornøyde med å ha slått ut Bayern München tirsdag kveld, men jeg tror Liverpool-fansen var minst like godt fornøyde med at de møter Villarreal og ikke Bayern i semfinalen, sier Veland til Liverpool.no.

Holder Liverpool som klare favoritter

– Jeg holder Liverpool som klare favoritter til å nå finalen, men som kjent er ikke fotball matematikk, og kampene skal spilles først, slår han fast. 

Det er nemlig ikke første gang Unai Emerys menn overrasker i årets turnering. Villarreal slo Juventus 3-0 i Torino i åttedelsfinalen for noen uker siden. Spanjolene lå lavt i store deler av kampen, forsvarte seg godt, antageligvis med håp om å dra kampen til ekstraomganger. De hadde ikke ett skudd på mål før innbytter Gerard Moreno satt ballen i mål fra straffemerket etter 78 minutter. Forsvarer Pau Torres la på til 2-0 syv minutter senere, og Arnaut Danjuma gjorde ydmykelsen total.

Jürgen Klopp har imidlertid historien på sin side. Tyskeren ledet Liverpool da de møtte Villarreal i semifinalen i Europa League i 2015/16. De røde tapte 1-0 i Spania, men vant returen på Anfield 3-0.

Denne gangen skal det spilles på Anfield først, noe Veland tror kan være en fordel for spanjolene.

– Jeg tror nok Liverpool bør få med seg et par måls ledelse til Spania nå som bortemålsregelen er fjernet. Nå er det en større fordel å avslutte på hjemmebane enn det var tidligere, mener Viaplay-kommentatoren. 

– Går det slik jeg forventer vil det imidlertid ikke være mye spenning igjen foran returen. Jeg tror ikke Villarreal blir slaktet på Anfield, men dersom Liverpool vinner 2-0 på hjemmebane tror jeg det er en ledelse det blir vanskelig å hente inn igjen for gultrøyene. Med en tomålsledelse fra kampen på Anfield skal det mye til for at Liverpool ikke vinner sammenlagt.

– Et bedre lag enn Benfica

Veland mener at Villarreal er et bedre lag enn Benfica, men han mener det likevel er nivåforskjell på spanjolene og Klopps mannskap.

– Jeg tror rett og slett vi får en reprise på 2018-finalen, og at det blir Liverpool mot Real Madrid i Paris i slutten av mai.

Veland trekker frem kollektivet som Villarreals store styrke.

– Det er kollektivet som har tatt Villarreal til semifinalen, ikke enkeltspillere. Både det kollektive forsvarsspillet og det kollektive angrepsspillet. 

GLAD GJENG: Villarreal-spillerne feiret hemningsløst etter at semifinalebilletten var sikret tirsdag kveld.

GLAD GJENG: Villarreal-spillerne feiret hemningsløst etter at semifinalebilletten var sikret tirsdag kveld.

Veland slår fast at Villarreal har et samspilt og godt stopperpar i Albiol og Pau Torres, der førstnevnte er lederen, mens Pau Torres er den unge fremadstormende forsvarsspilleren.

– Pau Torres er en elegant, moderne stopper, som er ekstremt god i frispillingsfasen.

Veland nevner også midtbanespiller Dani Parejo som svært sentral for de gule U-båtene. 

– Når Parejo er god, er også Villarreal gode. Og tilsvarende, når han er dårlig, er også Villarreal dårlige. Alt skal tilsynelatende innom ham. Det er han som styrer spillet, og om det skal spilles til høyre eller venstre. Vi så litt hva han står for i semifinalen mot Bayern. Det blir viktig for Villarreal at han har dagen i kampene mot Liverpool. Han spiller med høy risiko, så mister han ballen vil Liverpool få gode kontringsmuligheter, men beholder han den blir det farlig motsatt vei.

Arnaut Danjuma har blitt bedre og bedre etter overgangen fra Bournemouth, og er Villarreals toppscorer i turneringen med seks mål. 

– Han har vært veldig god. Men Gerard Moreno er også viktig i angrepet.

En Askeladdhistorie

Veland beskriver Villarreals vei til semifinalen som en riktig Askeladdhistorie.

– Villarreal har ingen grandios Champions League-historie. Unai Emery skrev navnet sitt med gullskrift i Villarreal-historien da han tok laget til triumf i Europa League ved å slå Manchester United i finalen i fjor. Dette var klubbens første trofe i Europa noensinne. Men suksessen i Europa League i fjor og Champions League i år har gått litt på bekostning av resultatene i den hjemlige serien. I fjor ble det 7. plass i La Liga, og det ligger an til å bli 7. eller 8. plass i år også. 

Villarreal ligger på en syvendeplass i La Liga akkurat nå, 26 poeng bak Real Madrid i tet. Toppscorer er Danjuma med 14 mål i alle turneringer, foran Gerard Moreno 12 nettkjenninger. 

Emery hylles imidlertid av de fleste hjemme i Spania etter at han mislykkes både i Arsenal og Paris Saint-Germain.

– Jeg tror det handler om trygge rammer. Han har et godt rykte på seg i Spania, og her kan han snakke på morsmålet sitt og gjøre seg forstått. Det klarte han ikke i Arsenal og PSG. Emery er en manager som snakker enormt mye, og da er det en stor fordel at alle spillerne forstår hva han snakker om. Taktisk og faglig er han helt der oppe blant de beste, avslutter Veland.

– Det blir veldig vanskelig mot Villarreal, men vi snakker om en semifinale i Champions League. Om det ikke var vanskelig, ville noe ha vært galt, sa Jürgen Klopp etter at semifinaleplassen var sikret.

– For å oppnå noe må du slå favorittene. Seieren over Juventus ga oss mye selvtillit. I semifinalen vil vi forsøke å skape situasjoner slik at vi får sjanser. Liverpool er et godt lag. Det blir to gode semifinaler, spår Emery.