«Alltid» på ferie i sesongavslutningen

Wolves har sjelden noe å stille opp med på sesongens siste dag.

De siste ukene har det vært lite jubel for de som holder med Wolverhampton. Fra å ha mulighet til å blande seg i kampen om en plass i neste års Europa League har de nå sakket akterut med visshet om at det heller ikke blir spill i European Conference League neste sesong. Wolves har lite å spille for annet enn å befeste sin åttendeplass på tabellen.

I verste fall kan de rase ned fra øvre halvdel om alle resultater skulle gå mot dem, men det er nok mer sannsynlig at de enten beholder plassen eller faller ned én eller to plasseringer, avhengig av hvordan lagene under dem leverer.

Skrekkform

Wolves har som vi skal se litt lenger nede i artikkelen sett ut til å pådra seg en lei tendens til å slukne mot slutten av sesongen. Det skjedde i fjor, og det har skjedd igjen i år.

Ser vi på formen de siste ti kampene er det ikke helt katastrofalt for Wolves, som står med elleve poeng og med det er på 16. plass på formtabellen, foran Manchester United på målforskjell.

De fleste av poengene kom imidlertid i starten av den perioden med kamper. De siste seks rundene har Wolves nemlig bare klart å skrape sammen to poeng - ett av de hjemme mot fortapte Norwich. Det andre poenget kom i en imponerende opphenting da 2-0 ble til 2-2 mot Chelsea på Stamford Bridge.

De fire tapene mot Newcastle, Burnley, Brighton og Manchester City har gitt en målforskjell på til sammen 1-10 for Bruno Lage sitt lag. Det styggeste tapet kom mot serieleder City for en drøy uke siden, da de lyseblå vant hele 5-1 på Molineux.

Taper «alltid» i sesongavslutningen

Wolves har vist seg å være en hyggelig motstander å møte for de som behøver en seier i sesongens siste kamp, slik Liverpool i høyeste grad gjør nå. De siste fire sesongene har

I 2021 Wolves tapte 1-2 hjemme mot Manchester United. Ulvene var i elendig form også mot slutten av fjorårets sesong. De ti siste kampene ga tre seiere, én uavgjort og seks tap - inkludert et 0-4-tap hjemme mot Burnley. De endte til slutt på 13. plass på tabellen og sa farvel til manager Nuno Espirito Santo

I 2020 var formen bedre mot slutten av sesongen da Wolves var med på å kjempe om en plass i Europa. 5-2-3 på de siste ti kampene ga respektable 17 poeng, men sesongens siste dag var det ingenting å juble for, da det ble 2-0-tap mot Chelsea på Stamford Bridge og Wolves endte på 7. plass og ble passert av Tottenham på tabellen.

I 2019 var Wolves som i år på besøk på Anfield på sesongens siste dag. Situasjonen var veldig lik den vi har i år. De røde måtte vinne og var samtidig avhengig av at City avga poeng. Kun én av to ble oppfylt da Liverpool slo Wolves 2-0. Før det hadde Wolves tatt tre strake seiere og sikret 7. plassen i første sesong tilbake i det gode selskap.

De ti siste møtene mellom Liverpool og Wolves. Skjermdump: 11v11.com.

De ti siste møtene mellom Liverpool og Wolves. Skjermdump: 11v11.com.

Selv i opprykksesongen 2017/18, da Wolves ble suveren seriemester i Championship, fikk de juling i sesongavslutningen. Da tapte de 3-0 borte mot Sunderland og måtte dermed se drømmen om hundre poeng glippe med ett poeng.

Hva med City, Villa og Liverpool?

Historien viser at Manchester City er et meget sterkt lag på sesongens siste dag, kanskje best bevist i 2012, 2014 og 2019 da de måtte holde unna for et lag som jager i ryggen deres, slik de også må i år.

Også når det er mindre å spille for har City en tendens til å vinne sesongavslutningen. I fjor ble Everton slått 5-0. Norwich fikk samme behandling i 2020. I 2019 ble som vi husker Brighton slått 4-1 på bortebane og seriegullet sikret, mens Southampton ble slått 1-0 borte i 2018. Vi må tilbake til 2016 for å finne forrige gang City ikke vant på sesongens siste dag. Da ble det 1-1 mot Swansea i Wales.

Villa tok en sterk seier i fjorårets sesongavslutning, da de slo Chelsea 2-1. Året før ble det 1-1 mot West Ham. I 2019 var de i Championship og feiret opprykk ved å slå Derby 2-1 hjemme.

For Liverpools del må vi i likhet med City tilbake til 2016 for å finne sist det ikke ble seier i sesongavslutningen. Da spilte et b-preget lag uavgjort borte mot West Bromwich bare tre dager før Europa League-finalen mot Sevilla.

I år må vi håpe historien fra 2016 gjentar seg for City, mens de røde fortsetter sin fine tradisjon med å vinne på sesongens siste dag.