Det bør ikke komme som en overraskelse når Liverpool igjen ser mot Portugal

Både ledere, trenere og spillere i dagens Liverpool har en klar link til Portugal.

Da Jürgen Klopp fikk spørsmål i 2021 om hvilken liga han liker å følge med på, var svaret noe overraskende.

– En liga jeg elsker å se er kanskje ikke den mest kjente ligaen, men du ser alltid innovasjon, gode spillere, lag som er godt satt opp, og det er Portugal. Det er en veldig interessant liga. De har en skikkelig filosofi, og mange klubber gjør smarte ting for å utdanne og trene spillere, så det er veldig interessant, sa Liverpool-manageren den gang.

Liverpool er nå i ferd med å signere toppscoreren fra Liga Portugal, Darwin Nunez, som scoret 26 ligamål forrige sesong. Den første bekreftede overgangen denne sommeren var Fabio Carvalho, som er født i Lisboa og flyttet til England som 11-åring. Han spiller for det portugisiske U21-landslaget.

PÅ VEI: Darwin Nunez er på vei til Liverpool.

PÅ VEI: Darwin Nunez er på vei til Liverpool.


I januarvinduet gikk Liverpool ut og kjøpte den beste spilleren i Portugal, da de sikret seg Luis Diaz for en overgangssum som kan stige til 50 millioner pund. Han slo umiddelbart til, og var en svært avgjørende grunn til at Liverpool hang med helt inn i kampen om fire troféer.

Men at Liverpool ser mot dette markedet bør ikke være noen overraskelse.

Link på ledernivå

Den portugisiske linken i Liverpool FC er klar på ledernivå. Julian Ward, klubbens nye sportsdirektør, fikk en jobb som speider og analysesjef under Carlos Queiroz, som i 2008 var Portugals landslagssjef.

Ward var i den jobben i to år, og tok seg av analyse for Cristiano Ronaldo og co under VM i Sør-Afrika i 2010, skriver Jonathan Northcroft i The Sunday Times.

LINK TIL PORTUGAL: Julian Ward har jobbet for Portugals landslag, og har et godt kontaktnett i landet.

LINK TIL PORTUGAL: Julian Ward har jobbet for Portugals landslag, og har et godt kontaktnett i landet.

Ward skal ha beholdt kontaktene sine i Portugal, og var helt avgjørende da Liverpool signerte Diaz i januar. Da Liverpool skulle spille Champions League-finale i 2019, ringte Ward til en gammel venn i Benfica, og satte opp en avtale der Benfica sitt B-lag skulle spille slik som Tottenham spilte, slik at Liverpool fikk verdifull kamptrening inn mot finalen.

Den han snakket med skal ha vært Benficas tekniske direktør Pedro Marques. Den samme personen han nå forhandler om kjøp av Nunez med.

Link på trenernivå

Pep Lijnders ble hentet til Porto som trener allerede som 24-åring. Der lærte han mye av det som har gitt Liverpool suksess.

I 2006 ble den unge treneren headhuntet av Portos apparat. De ville ha inn en offensiv mann i apparatet da de skulle restrukturere akademiet, førstelaget og scoutingsystemet i en ambisiøs femårsplan. Lijnders kom inn som den unge, fremadstormende mannen som skulle lede hele prosjektet.

– Det ble umiddelbart god kjemi mellom meg og sjefene i Porto, og de stolte på meg til å lede prosjektet og til å skape en ny generasjon spillere, har Lijnders tidligere sagt i podcasten «The Big Interview with Graham Hunter».

Han tilbrakte hele syv år i klubben før han kom til Liverpool, året før Jürgen Klopp kom inn dørene.

– Syv år er lenge. Normalt sett er man to-tre år i klubber i Sør-Europa. Men jeg var syv år i Porto med så mange lidenskapelige trenere og unge spillere, sier han.

I tillegg har vi Vitor Matos – som ble hentet inn fra Porto i oktober 2019 for å være linken mellom akademiet og førstelaget.

Han jobbet sammen med Lijnders i Porto, og hadde flere roller i den portugisiske klubben. Først fant han informasjon om motstandere og jobbet som prestasjonsanalytiker, og deretter ble han assistenttrener for klubbens B-lag.

Link på spillersiden

Luis Diaz og Fabio Carvalho er allerede nevnt. Diogo Jota er landslagsspiller for Portugal, og et naturlig navn å nevne.

De røde har også spillere som Fabinho, Alisson Becker og Roberto Firmino, som snakker portugisisk. Fabinho har også spilt i Portugal.

PORTUGISER: Fabio Carvalho ser ut til å ha valgt Portugal som sitt landslag, selv om han har aldersbestemte landskamper for Portugal.

PORTUGISER: Fabio Carvalho ser ut til å ha valgt Portugal som sitt landslag, selv om han har aldersbestemte landskamper for Portugal.

Liverpools hittil eneste signering fra Benfica var Lazar Markovic, som kom for 20 millioner pund i juli 2014, og viste seg å bli en gedigen flopp.

Det er all grunn til å tro at den neste signeringen kommer til å slå til på en helt annen måte, og i alle fall dersom vi ser på hvilke spillere Benfica har solgt videre til større klubber bare de siste sesongene:

Ruben Dias - til Manchester City for 65 millioner pund (2020)
Joao Felix - til Atletico Madrid for 113 millioner pund (2019)
Raul Jimenez - til Wolverhampton for 30 millioner pund (2019)
Ederson - til Manchester City for 35 millioner pund (2017)
Renato Sanchez - til Bayern München for 30 millioner pund (2016)