– Han er den midtspissen jeg synes ligner mest på Haaland

Liverpool forsøker å forsterke angrepet med en okse fra Uruguay. Vi har snakket med Tor-Kristian Karlsen om hva vi har i vente.

Denne sommeren har Manchester City hentet Erling Braut Haaland til Premier League. Bak Kylian Mbappé, var nordmannen trolig verdens mest ettertraktede spiller denne sommeren. 

Nå forsøker Liverpool å hente en annen ettertraktet spiss, nemlig Benficas Darwin Nunez. Ifølge tidligere talentspeider, sportsdirektør og nåværende ekspert Tor-Kristian Karlsen, er det mange likheter mellom Nunez og Haaland, så sammenligningene som kommer er helt naturlige.

– Jeg har studert disse spissene, og la ut en link på Twitter der jeg hadde en sak om ham og de beste tilgjengelige spissene. Tilgjengelig må settes i anførselstegn, men tilgjengelige for en veldig høy pris, etter at Haaland ble solgt, sier Karlsen til Liverpool.no.

– Han er den midtspissen jeg synes ligner mest på Haaland. På grunn av det fysiske selvsagt, men de er begge litt uskolerte, tar utradisjonelle valg, og er veldig «rå» når de er rettvendt. Haaland har litt av det samme. Det der når han får litt fart og driver frem med ballen, så er det veldig vanskelig å stoppe ham, enten det er én eller to stoppere.

SAMMENLIGNES: Darwin Nunez og Erling Braut Haaland sammenlignes.

SAMMENLIGNES: Darwin Nunez og Erling Braut Haaland sammenlignes.


– Der er de veldig like, selv om Nunez i utgangspunktet er høyrebeint. Han er kanskje ikke fullt så ekstrem som Haaland, men han har mange av de samme egenskapene. Han er en stor, ganske ung midtspiss som er bedre rettvendt.

Han sammenligner hvordan de to virker å ha så tro på seg selv at de går for den vanskelige løsningen.

– Så jeg synes han er fryktelig spennende, og i tillegg har han litt den samme mentaliteten som Braut Haaland. En utrolig selvtillit, og han tør å utfordre der andre ville ha vendt opp og roet ned, så kan han bare gå rett på.

Som en okse, og nesten umulig å stoppe

Nunez fyller 23 år senere i sommer. Karlsen forteller om en spiller som har blomstret sent, men utvikler seg enormt.

– Det første jeg kan si er at det er en spiller som har vært i ekstrem utvikling, spesielt det siste halvåret. Hadde en god start på sesongen med Benfica, og var god i fjor, men var ikke særlig effektiv, og heller ikke like jevn i prestasjonene i fjor, men god på høsten. Fra november og ut sesongen har han vært helt enorm, sier Karlsen.

– Han har blitt en bedre avslutter, blitt litt mer taktisk disiplinert i tillegg, men det faktum at han egentlig ikke er så strukturert i spillestilen gjør han enda mer spennende synes jeg. Han er som et angrep i seg selv på topp, og tar forskjellige utgangsposisjoner etter hva han føler selv, men er flink til å søke de riktige rommene. Han liker best å gå litt ut mot kant, og spesielt mot venstre for å få skutt med høyrefoten.

– Nunez er absolutt best rettvendt når han får brukt farten og gjennombruddshissigheten, balansen og styrken. Han er som en okse, og er fryktelig vanskelig å håndtere i duellene for stopperne. Kommer du på etterskudd er det veldig vanskelig å få ham ut av balanse. Han er veldig flink på å holde unna og øke farten underveis, og er så stabil og sterk at det er vanskelig for en stopper å få kontroll på ham uten å bruke ulovlige metoder.

Stadig i utvikling

Karlsen mener uruguayaneren har tatt store steg, spesielt som hodespiller.

– Nunez har blitt en bedre hodespiller i tillegg. Han er en spiller i enorm utvikling, og det gjør det enda mer spennende, for jeg tror ikke det stopper der. Jeg tror han kan fortsette, og utvikle seg enda mer. Jeg synes han har god teknikk som hodespiller. Treffer rent, har god koordinasjon på avslutningene med hodet.

PÅ ANFIELD: Darwin Nunez spilte på Anfield forrige sesong.

PÅ ANFIELD: Darwin Nunez spilte på Anfield forrige sesong.

– Han er en type som har blomstret litt sent i tillegg, karrieren skjøt fart litt sent sammenlignet med mange av de andre søramerikanerne som regnes som supertalenter når de er 15-16. Han kom litt senere. Han er fortsatt en litt uslipt diamant synes jeg. Litt uraffinert og rå i kantene, og touchen sitter ikke alltid, så han kan være litt unøyaktig med å flikke ballen videre og sånt, men slikt kommer litt etter litt. Det er også bedringspotensiale på det å være et oppspillspunkt og være feilvendt.

Fra Nunez kan en forvente seg en angriper som scorer alle typer mål. 

– Han har også et veldig godt skuddbein, og har scoret noen flotte mål fra like utenfor 16-meteren. Han har noen helt ville avslutninger noen ganger på halv volley og sånn, lobber og prøver seg, så han har ikke bare tilslaget, men kan score på veldig mange forskjellige måter. Han kan være der for «tap-ins», når ballen spilles ut i feltet, headinger på bakre stolpe – det er han veldig god på, i tillegg til skudd fra 18-20-22 meter.

Hvem som er motstander ser heller ikke ut til å ha noe betydning. Forrige sesong scoret han to mål mot Liverpool, to mål mot Barcelona, mål mot Bayern, Sporting og Porto.

– En veldig komplett spiller med stort forbedringspotensiale er min vurdering.

Darwin Nunez kan bli Liverpools dyreste spiller gjennom tidene, og vil trolig koste 85 millioner pund. De røde får imidlertid kamp fra Manchester United om signaturen til uruguayaneren.