Forrige sesong kunne ikke Liverpool fylle kvoten i førstelagstroppen. Slik er status nå

Slik er reglene for spillere med status som «home-grown player».

1. september, etter at overgangsvinduet er stengt, må klubbene registrere troppene sine for den kommende sesongen.

Forrige sesong registrerte Liverpool kun 24 førstelagsspillere i Premier League-troppen. Grunnen til at de røde ikke fikk registrere flere, var at de ikke klarte å registrere åtte spillere med status som «Home-Grown Player» (forkortes «HGP»).

Klubber som oppfyller dette kravet kan registrere inntil 17 spillere uten status som HGP. Det klarte ikke Liverpool i fjor, og derfor kunne de kun registrere 16 «utenlandske» spillere.

En HGP-spiller er en spiller som har vært registrert i en engelsk eller walisisk klubb i tre hele sesonger (eventuelt 36 måneder), før den sesongen spilleren fyller 21 år. Det er helt uavhengig av nasjonalitet og alder. Andy Robertson kom først til engelsk fotball som 20-åring, og er derfor ikke regnet som HGP

TELLER IKKE MED: Andy Robertson går utenom HGP-kvoten.

TELLER IKKE MED: Andy Robertson går utenom HGP-kvoten.

De aller fleste engelske spillere vil derfor gå innunder den kvoten. Alle spillere under 21 år kan registreres utenom, og teller ikke med. Dersom en spiller er født etter 1. januar 2001, vil de kunne stå utenfor de registrerte førstelagsspillerne, og brukes på lik linje.

Spillere som Rhys Williams, Curtis Jones og Harvey Elliott vil derfor kunne stå på juniorlisten den kommende sesongen. Det samme kan Neco Williams, men han ser ut til å bli solgt i sommer, og Sepp van den Berg, som igjen vil lånes ut.

Fokus på HGP-spillere

Etter Brexit har ikke Premier League-klubbene hatt mulighet til å kjøpe spillere fra utlandet før de fyller 18 år. Det gjør det vanskeligere for ikke-britiske spillere å få status som HGP – men det er fortsatt mulig dersom spilleren signeres når han er 18.

Sommerkjøpet Calvin Ramsay kan registreres som junior de tre neste sesongene.

RØD: Calvin Ramsay ble Liverpool-spiller i sommer.

RØD: Calvin Ramsay ble Liverpool-spiller i sommer.

Fabio Carvalho kan registreres på listen med unggutter de to neste sesongene, men vil etter det ha status som en «HGP»-spiller, fordi han har vært i en engelsk klubb i i tre sammenhengende sesonger før fylte 21.

Hvor mange har Liverpool?

I januar gjorde Liverpool én endring i troppen sin for andre halvdel av sesongen. Da forsvant Loris Karius ut, og ble erstattet av Luis Diaz som spiller nummer 24.

Slik er status akkurat nå:

Målvakter: Alisson, Kelleher (HGP), Adrian

Forsvarsspillere: Van Dijk, Matip, Konate, Gomez (HGP), Phillips (HGP), Alexander-Arnold (HG), Robertson, Tsimikas, Davies (HGP)

Midtbane: Henderson (HGP), Fabinho, Thiago, Oxlade-Chamberlain (HGP), Keita, Milner (HGP),

Angrep: Salah, Jota, Firmino, Diaz, Nunez

En tropp på 23 seniorspillere, der åtte førstelagsspillere har HGP-status.

Aktuelle spillere på U21-listen vil bli Calvin Ramsay, Rhys Williams, Curtis Jones, Harvey Elliott, Tyler Morton, Fabio Carvalho og Kaide Gordon.

HGP: Alex Oxlade-Chamberlain har HGP-status, men er tilgjengelig for en overgang denne sommeren.

HGP: Alex Oxlade-Chamberlain har HGP-status, men er tilgjengelig for en overgang denne sommeren.

Nathaniel Phillips, Ben Davies og Alex Oxlade-Chamberlain kan bli solgt dersom det kommer bud. Dersom Liverpool ønsker det, kan de også registrere Jay Spearing igjen og få en ekstra hjemlig spiller, selv om det er ti år siden forrige kamp han spilte for de røde, og ingen planer om at han skal spille for noe annet enn U21-laget.

Er det problematisk?

Det trenger ikke å være i et mål i seg selv å registrere 25 førstelagsspillere over 21 år – og spesielt ikke dersom en har talentfulle unggutter som kan stå frem og gjøre en jobb.

Enkelte managere ønsker en minst mulig stall med seniorspillere, og foretrekker at det er unge spillere som kommer inn dersom en eldre spiller skal ut.

Manchester City registrerte for eksempel kun 19 av 25 førstelagsspillere foran forrige sesong – og hadde kun seks spillere med HGP-status.