Palace sin sesongoppkjøring har vært helt utenom det vanlige

Liverpool møtte Crystal Palace i sommer – i det som var en helt uvanlig pre-season for London-klubben.

Mandag skal Liverpool ta imot Crystal Palace på Anfield. I likhet med Liverpool, hadde Palace en skuffende sesongåpning. Patrick Vieiras lag var først ute, og spilte allerede fredag kveld forrige helg.

Der ble det 2-0-tap hjemme mot Arsenal – men selv om Palace ikke fikk ballen i mål var de fullt på høyde i banespillet, og var laget som hadde ballen mest.

Denne sommeren har de hentet Cheick Doucouré, en midtbanespiller fra Lens, for 19 millioner pund. Den 22 år gamle midtstopperen Chris Richards er kjøpt fra Bayern München for 10,8 millioner pund, og målvakten Sam Johnstone har kommet gratis fra West Bromwich.

I tillegg er spillere som Cormac Austin, Malcolm Ebiowei og Kofi Balmer hentet inn, men dette er spillere for fremtiden. Stortalentet Michael Olise mistet kampen mot Arsenal, men skal kunne bli klar til denne kampen.

– Michael har trent hele uken med laget, så det er en sjanse for at han vil være i troppen, sa Vieira på fredagens pressekonferanse.

James McArthur, James Tomkins, Nathan Ferguson og Jack Butland vil miste kampen.

Spesiell pre-season

I sommer har Liverpool møtt Crystal Palace. Det skjedde i Singapore, allerede 15. juli. Det var en kamp som kom så tidlig at Jürgen Klopp valgte å bruke tre ulike lag, i en kamp de røde vant 2-0.

For Vieira var situasjonen en litt annen. Han hadde riktig nok 26 spillere med seg til østen, men det var kun åtte etablerte førstelagsspillere og resten unggutter. Palace møtte i tillegg Manchester United (tapte 3-1) og Leeds United (spilte 1-1) på sin sommerturné.

ÅTTE FØRSTELAGSSPILLERE: Patrick Vieira hadde kun med seg åtte førstelagsspillere til kampen mot Liverpool i Singapore.

ÅTTE FØRSTELAGSSPILLERE: Patrick Vieira hadde kun med seg åtte førstelagsspillere til kampen mot Liverpool i Singapore.


Spillere som Wilfried Zaha, Eberechi Eze, Marc Guehi og Michael Olise – kanskje klubbens mest verdifulle spillere – ble igjen i London. Den 18 år gamle nysigneringen Malcolm Ebiowei var det eneste sommerkjøpet som ble med på tur.

«Det å ha to separate tropper er ikke til hjelp, selv om flesteparten av de 25 som ender i førstelagstroppen har hatt en sesong sammen under Vieira allerede», skriver Matt Woosnam, som dekker Crystal Palace for The Athletic

Var nødt å delta

Palace hadde forpliktet seg til å reise til Asia og Australia sommeren 2020, men koronapandemien gjorde at det ble utsatt. Det ble likevel nødt til å reise, og avtalen for pre-season sakl ha vært lukrativ.

Mens manager Vieira var med sin tropp på tur, hadde assistentmanager Osian Roberts og førstelagstrener Kristian Wilson resten av spillerne igjen i London. Der hadde de treningskamper mot Ipswich (vant 4-2), Queens Park Rangers (vant 3-0) – før alle igjen var samlet og de slo Montpellier 4-2 i sommerens siste oppkjrøingskamp.

At spillerne som skal spille sammen hele den kommende sesongen har vært adskilt i oppkjøringen er mildt sagt uvanlig, men det har blitt argumentert for at alle vil få flere minutter i oppkjøringen, og at det kan være til hjelp i det lange løp.

– Det er ikke ideelt for en manager å være uten så mange spillere, sa Vieira etter kampen mot Liverpool.

SPILTE SIST: Eberechi Eze var med mot Arsenal i åpningskampen.

SPILTE SIST: Eberechi Eze var med mot Arsenal i åpningskampen.

Vaksinestatusen til enkelte spillere kan ha vært en del av grunnen til at det ble slik. For å komme inn i Singapore, der de møtte Liverpool i juli, må du være fullvaksinert. Australia har nylig fjernet sine vaksinasjonskrav ved innreise.

– Det er viktig å forstå at disse spillerne ble igjen av ulike grunner. Vi skal ikke snakke om privatsituasjonen til spillerne, eller om de er vaksinerte eller ikke. Spillerne som ble igjen gjorde det fordi de trenger mer trening, og noen av de trenger flere kamper og flere minutter. Vi prøver å se på situasjonen og gjøre det best mulig for oss, for å kunne være konkurransedyktige til første kamp i sesongen, sa Vieira videre.

Crystal Palace imponerte og ble nummer 12 i Premier League forrige sesong. De spiller nå en helt annen type offensiv fotball enn det de gjorde under Roy Hodgson, som ga seg før Vieira kom inn sommeren 2021. Liverpool slo Palace 3-0 på hjemmebane og 3-1 på bortebane i 2021/22-sesongen.

Liverpool - Crystal Palace spilles mandag kl. 21.00, og vises på V sport PL og Viaplay.