Isolert Salah skaper mer - men har blitt mindre målfarlig

Mohamed Salah har ikke fått en pangstart på sesongen. Her er noen av grunnene.

Det vil alltid være vanskelig å leve opp til en sesong der du både blir ligaens toppscorer og er den som har levert flest målgivende pasninger, slik Mohamed Salah gjorde i fjor. Og med fire målpoeng på sesongens seks første ligakamper i 2022/23 har Salah vist at han bidrar med det som betyr noe også når formen ikke er der. 

Likevel er det noen ting som gir grunn til bekymring for den egyptiske kongen, som i sommer signerte ny langtidskontrakt med de røde.

Salah virker å være isolert ute på høyrekanten og er mindre involvert enn han pleier. Han kommer til færre sjanser, har færre touch og er trukket lenger ut mot sidelinjen enn vi er vant med. Det er imidlertid ett område der han har forbedret seg, og det er på sjanseskapingen. Spørsmålet er om det er et bevisst valg av Jürgen Klopp å gjøre Salah mer om til en playmaker, eller om det er noe som ikke fungerer i laget. 

Ikke like mye i 16-meteren

Seks kamper er selvsagt ikke all verden å bygge en konklusjon på, men ser vi på Salahs heat map denne sesongen sammenliknet med den forrige, ser vi en forskjell. Dette er kun fra Premier League-kamper. 

Slik så Salahs heat map ut forrige sesong, hentet fra Sofascore

Slik ser det ut denne sesongen: 

Forskjellene er ikke ekstreme, men det er tydelig nok: Salah er mindre i sekstenmeteren enn han trolig skulle ønske. Da blir det vanskelig å komme til de store målsjansene. 

Hva kan være årsakene til dette? 

En grunn kan være at Trent Alexander-Arnold spiller enda mer sentralt i banen enn før når Liverpool angriper, mens Salah sammen med Harvey Elliott får i oppdrag å holde bredden til høyre. Samtidig så vi i fjor bevis på at Elliott faktisk frigjorde Salah til å gå enda mer sentralt at han gjorde før. 

En annen grunn kan være at Darwin Nunez sin spissrolle forandrer på dynamikken i Liverpools angrepstrio, men uruguayaneren har så langt bare startet to kamper, så grunnlaget er noe tynt for den teorien. 

Det kan også være at Salah blir så godt passet på av midtstopperne at han føler at han må trekke ut mot sidene for å finne litt rom og plass. Eller det kan som nevnt være nye instrukser fra Klopp. 

Svakere på det meste

Uansett er det tydelig på tallene at Salah er mindre farlig som målscorer så langt denne sesongen.

Tall fra Sofascore viser følgende: 

Antall avslutninger per kamp har gått ned på et snitt fra 4 til 2,8, og avslutninger på mål har gått ned fra 1,7 til 0,8. Det har naturligvis også blitt færre avslutninger inne i boksen per kamp denne sesongen. Og to mål gir et målsnitt på 0,33 per kamp, mot 0,7 per kamp forrige sesong. 

Ifølge Optas The Analyst har Salahs expected goals når vi ser bort fra straffespark gått ned fra 0,62 til 0,43 (igjen, vi snakker kun om Premier League-tall). Og så hjelper det jo selvsagt ikke at Liverpool ikke har fått noen straffespark så langt denne sesongen. 

Salah har også færre ballberøringer per kamp denne sesongen enn den forrige. I 2021/22 hadde han et snitt på 49,1 touch per kamp. Det har gått ned til 47,7. 

Og om ikke Sofascores heat map var nok til å vise at han er mindre involvert der vi ønsker det, viser The Analyst sitt «touch map» et like tydelig bilde. Kun i én sone på banen har Salah hatt flere touch per kamp sammenliknet med forrige sesong. Det er helt ute i høyre hjørne på banen. 

En skapende kraft

Heldigvis er ikke alt på en nedadgående kurve i Salahs spill. Etter å ha vært assistkonge i Premier League forrige sesong har han fortsatt å utvikle playmaker-delen av spillet sitt denne sesongen. 

The Analyst skriver at han aldri har produsert så mange expected assists per kamp som han gjør så langt i 2022/23. Vi skrev også tidligere denne uken at egypteren er den som skaper klart mest av Liverpools spillere så langt. 

Salah har levert 24 nøkkelpasninger, det vil si pasninger som har ledet til avslutning. Det er mest i hele Premier League - tre mer enn Manchester Citys Kevin De Bruyne og seks mer enn Leeds-spiller Jack Harrison, som er nummer tre på listen. 

Så langt har det kun betalt seg i to målgivende pasninger. Begge kom i seieren over Newcastle. 

Sjanser skapt i Premier League 2022/23: 

1 Mohamed Salah, Liverpool - 24
2 Kevin De Bruyne, Man. City - 21
3 Jack Harrison, Leeds - 18
4 Ilkay Gündogan, Man. City - 16
5 James Ward-Prowse, Southampton - 15
6 Gabriel Martinelli, Arsenal - 14
7 Pascal Gross, Brighton - 14
8 Gabriel Jesus, Arsenal - 13
9 Harry Kane, Tottenham - 13
10 Heung-Min Son, Tottenham - 13

Kilde: Premier League

Fire nøkkelpasninger per kamp i snitt er over dobbelt så mye som det han leverte forrige sesong (1,8). 

For øvrig viser tallene at Salah leverer omtrent likt som forrige sesong når det kommer til vellykkede driblinger.

Har slitt siden AFCON

Totalt sett er det ikke til å se bort fra at Salah har slitt med formen helt siden et svært utmattende Afrikamesterskap, som endte med et sviende finaletap i straffesparkkonkurransen mot Senegal. Det ble også tap mot samme nasjon i en spennende VM-playoff, mens to cuptriumfer med Liverpool kanskje ikke helt klarte å veie opp for følelsen av å ha blitt slått på målstreken både i Champions League og Premier League.

Man kan kanskje forstå at våren var krevende både fysisk og mentalt for mannen som før jul i fjor av mange ble omtalt som verdens beste fotballspiller. Det ble bare fire scoringer på sesongens 20 siste kamper, og det er en trend som har fortsatt inn i 2022/23-sesongen.

Neil Jones i Goal rapporterte denne uken at det ikke er noen bekymring fra klubbens side om at Salah skal være over toppen, eller at han hviler på laurbærene etter å ha sikret seg en kontrakt som gjør ham til tidenes best betalte Liverpool-spiller. 

«Salah, som har gjort det til et mål å ta alle rekorder i Liverpool, er ikke bygd spå den måten, og klubben har ingen bekymringer når det gjelder hans profesjonalitet, fokus eller innsats på trening. Han er en som setter standarden», skriver Jones.

«I stedet ser man på dette som en midlertidig formdupp og at man med Jota, Nunez og Thiago tilbake i laget vil se Salah fyre på alle sylindre igjen».