Keeperkampen ingen vinner på

Man City har Ederson, Man Utd har De Gea, Chelsea har Courtois, Tottenham har Lloris, Arsenal har Cech og Liverpool vet ikke hvem som er deres beste keeper.

Mens de andre topp seks-klubbene, ja egentlig så godt som alle Premier League klubbene, har et soleklart førstevalg mellom stengene, har Liverpool to alternativer.

Det sørgelige er at ingen av dem holder nivået som er en topp fire-klubb verdig. Og slik har det vært for lenge.

Slikt kan kamufleres i andre posisjoner på banen, med god hjelp av støttende spillere - men på keeperplass blir det fort avslørt, spesielt i en klubb som slipper til færre målsjanser enn de fleste.

Feilberegninger og lite uventet

Skylden må for all del også deles med en ekstrem offensiv spillestil, forsvarsarbeidet og gode motstandere, men uansett årsak - er det ikke til å komme bort fra at litt for ofte strekker ikke det bakerste leddet til.

Det handler ikke alltid om rene tabber, men det handler også om at man altfor sjelden ser de uventede redningene fra Liverpools keepere. Eller de redningene som «kunne vært tatt» og som hakket bedre keepere ofte tar.

Fire skudd på mål og tre scoringer, som mot City, er litt for betegnende for situasjonen.

Det samme er Sanes skudd på første stolpe i helga - og Mignolets totale feilberegning av Granit Xhakas skudd mot Arsenal.

Karius kan i det minste skylde på at han er rusten og ikke har fått nok sjanser, det er ikke en unnskyldning Mignolet kan bruke.

Sammenlignet med de andre toppklubbene i Premier League har Liverpool et keeperproblem - et problem som koster verdifulle poeng.

Signalene er nå at Liverpool til sommeren omsider vil ut å finne ny keeper - det er ikke et overgangsvindu for tidlig.

En siste sjanse

Signalene er nå at Liverpool til sommeren omsider vil ut å finne ny keeper - det er ikke et overgangsvindu for tidlig.

Klopp har lyktes med de fleste av sine kjøp, men kjøpet av Karius har ikke slått til.

24-åringen har fått spille i Champions League denne sesongen, ble rotert inn i laget i jula, og nå får han igjen sjansen til å bevise sin verdi.

Bevise at han fortsatt har evnene han viste i Tyskland for 18 måneder. De evnene som gjorde at han ble kåret til Bundesligaens nest beste keeper av magasinet Kicker i en avstemning blant spillerne selv, bak Manuel Neuer.

Det er fint at spillere får nye sjanser, det er fint at det er en tro på potensialet de har og en vilje til å dyrke det fram, men denne gangen må Karius gripe muligheten med begge hender. Det klarte han ikke sist.

Hva er egentlig kvalitetene hans?

Jürgen Klopp valgte å sette sitt sommerkjøp rett inn på laget igjen da han var kvitt bruddskaden han fikk under preseason sist sommer.

Karius kom med et rykte som en selvsikker keeper, en med personlighet, en som ville dominere i feltet og som var god med beina.

18 måneder seinere er det få av de kvalitetene det er lett å se. I det hele tatt er det vanskelig å se hva hans store kvaliteter egentlig er basert på spillet for Liverpool.

Etter at Mignolet hadde stått de fem første seriekampene og den første kampen i ligacupen, fikk Karius sjansen da Derby var motstander i 3. runde av ligacupen. Deretter fikk han ti strake kamper i Premier League og to i ligacupen. Da hadde Klopp sett nok. Det hadde pressen og fansen også, og Klopp valgte å ta han helt ut av rampleyset etter kampene mot Bournemouth og West Ham.

Karius skulle få tid til å finne seg selv igjen og tilpasse seg Premier League.

I det hele tatt er det vanskelig å se hva hans store kvaliteter egentlig er basert på spillet for Liverpool.Om Karius
HVEM ER EGENTLIG BEST?
HVEM ER EGENTLIG BEST?  Keepertrener John Achterberg sammen med keeperne Danny Ward, Simon Mignolet og Loris Karius.

Kom sterkere tilbake

Simon Mignolet tok sjansen og var sterkere enn på lenge, da han gjenvant førstekeeperplassen resten av den sesongen. Han spilte da resten av Premier League-kampene, mens Karius fikk tre kamper i FA-cupen, samt semifinalene i ligacupen. Tre av de fem kampene endte med tap. Alle var i januar i fjor.

Også til nå denne sesongen har Mignolet vært det klare førstevalget. Det var han som sto da Hoffenheim ble slått ut i playoff til Champions League, og det er han som har stått i 19 av de 23 første kampene i serien.

Det første tegnet på at noe var på ferde var da Mignolet ble vraket mot Arsenal, og ikke engang satt på benken. Noe som kom overraskende på de fleste etter at belgieren hadde hatt en bra start på sesongen.

Klopp berømmet innsatsen til Karius, men understreket samtidig at Mignolet er førstevalget.

– Intensiteten for en keeper er annerledes. Det er ikke fysisk intens, den er mentalt intens, forklarte Jürgen Klopp til pressen etter 4-0 mot Arsenal, en kamp som kom rett før en landslagspause.

Dyrt forsøk?

De andre Premier League-kampene Karius har stått var mot West Brom og mot Leicester, samt kampen nå mot Manchester City.

Det har endt med tre seiere og en uavgjort. Karius sto i seieren mot Everton i FA-cupen. Men det er i Champions League han har stått flest kamper. Der har det blitt seks i tallet, med seks innslupne mål. Tre ganger er det blitt cleen sheet. I Premier League har han fire kamper og fire innslupne mål, med to kamper uten baklengs, og i FA-cupen en kamp med ett innsluppet mål.

Så hvis man ser bort fra til tider svakt keeperspill, så har laget fått med seg 7 seire, 4 uavgjort og bare ett tap med han i mål denne sesongen, med 13 baklengs totalt. Slett ikke verst.

Simon Mignolet har på sin side sluppet inn 24 mål på 19 kamper i Premier League, sju ganger har det vært kamper uten baklengs. Og han slapp tre baller forbi seg på de to kampene i Champions League-kvalifiseringen.

Simon Mignolet har kanskje ikke spilt seg ut av laget, og har ikke gjort nevneverdig mange tabber denne sesongen.

Men er det en ting som blir mer og mer klart, så er det at han ikke er fremtidens storkeeper i Liverpool. Derfor gir det mening å gi Karius en sjanse til å vise at han kan være det. Men om tidspunktet er riktig, med tanke på kampen om topp fire, gjenstår å se.

Skrekkelige tall

Artur Petroysan har lagt ut en statistikk på Twitter som viser at Loris Karius er den eneste Premier League-keeperen med flere innslupne mål enn han har reddede skudd. Han har en redningsratio på 43 prosent.

Simon Mignolet har bare reddet 59 prosent av skuddene. Med det ligger han på 24. plass av 27 keepere. Så kan man si at, ja men andre klubber får mer skudd på seg. Og det gjør de heldigvis, men om man ser på keeperne med høyest redningsprosent så ligger De Gea helt på topp med 83 prosent, mens Courtois har 75 prosent.

The Anfield Wrap har en annen statistikk som viser at mens Manchester United har sluppet til 96 skudd på mål denne sesongen, er tilsvarende tall for Liverpool 67. Manchester United har sluppet inn 16 mål, Liverpool har sluppet inn 28.

Og så til det oppsiktsvekkende i den statistikken: 16 prosent av skuddene mot Man Utd har havnet i mål - 42 prosent mot Liverpool. 42 prosent!

Mens City har sluppet inn 17 mål denne sesongen, Man Utd 16, Chelsea 16 og Tottenham 21, har Liverpool 28 baklengs. Det er selvsagt et sammensatt problem der keeperen langt fra har eneansvaret, men av topp 6-klubbene er det bare Arsenal med 30 baklengs som har flere.

De tallene tilsier at det kanskje ikke er den store gamblingen eller feilen å gi Loris Karius en ny sjanse. Han har alderen på sin side når Klopp skal bestemme hvem av de to som skal bli værende til sommeren. Og hva med Danny Ward? Burde han også fått sjansen?

Men uansett hvordan forsøket med Karius går, bør Liverpool ut å kjøpe en keeper fra høyeste hylle til sommeren. En som er et soleklart førstevalg.