Nå starter spenningen

Returen mot Porto ble aldri noe mer enn en glorifisert treningskamp foran et fullsatt Anfield, men nå begynner kampene for historiebøkene.

7. mar 2018 kl 11.44 Torbjørn Flatin tflatin

«Liverpool og Real Madrid er klare for kvartfinalene i Champions League.» Det høres ut som en bra konklusjon etter første spilledag av returkampene i 1/8 finalene. De neste dagene vil Manchester City og Bayern være klare, mens Tottenham er favoritter mot Juventus, og ditto Barcelona mot Chelsea og Manchester mot Sevilla. Vinneren av Roma og Shaktar vil være ønskemotstanderen i trekningen neste fredag, som vil inneholde litt av et felt med Europas eliteklubber.

Det er beholdningen etter en kveld hvor gjestene Porto først og fremst var opptatt av å redde ansikt, og å unngå flere baklengsmål, og hvor Liverpools spillere forståelig nok aldri greide å mobilisere nok til å sette inn sine høyeste gir.

Sparte nøkkelspillere

Laget til Jürgen Klopp var omtrent som forventet. Jeg ytret ønske på forhånd om at Salah, Firmino og van Dijk, som de tre fremste nøkkelspillerne, skulle spares for risikoen om å bli skadet. Først og fremst, da det uansett burde være tid til å komme seg fysisk før rivalmøtet i Manchester på lørdag formiddag. Nå ble dette aldri mer enn en litt alvorlig treningsøkt, slik at det er ikke noe tema før helgens toppkamp.

Klopp lot Salah og van Dijk sitte på benken, og benyttet evighetsmaskinen Bobby Firmino fra start. Men uten et felles trykk er heller ikke han så effektiv, og han spilte en av sesongens mest anonyme kamper. Da ville det vært mer givende å gi Danny Ings muligheten fra start, men sistnevnte fikk uansett vist nok den halvtimen han var på banen til at han får en benkplass framover og vil bli vurdert som et alternativ å sette inn.

Lovren foran Matip

De fleste byttene kom i forsvaret. Andy Robertson var ikke på siste trening og Alberto Moreno fikk 90 minutter som vil ha gjort ham godt. Alltid villig var han det kanskje største «offeret» da knappen ikke var helt skrudd på, siden han spesielt mot slutten av kampen kom fram i en rekke gode posisjoner ute på ventrekanten uten å få ballen.

Noe av det samme på høyrebacken hvor Joe Gomez vil ha vært takknemlig for en hel kamp etter lite spill i det siste. Trolig hadde nok imidlertid Klopp i tankene at han vil gi unggutten Alexander-Arnold god tid til å forberede seg på møtet mot United i trykkokeren Old Trafford på lørdag.

I midtforsvaret var Dejan Lovren en tanke skarpere enn Joel Matip, slik han har vært de siste ukene, og virker å være favoritt til å bli partneren til Van Dijk førstkommende helg.

Positiv Milner

Ei lårhøne i sluttsekundene for Jordan Henderson var tilsynelatende den eneste skadebekymringen etter 90 minutter mot Porto. Kapteinen blir nok klar, og jeg tror han får spille mot United. Bak Emre Can og Alex Oxlade-Chamberlain.

Noe av det mest ventede, og interessante, var at Adam Lallana skulle få en kamp fra start. Adam ga imidlertid fortsatt inntrykk av å være rusten. Gini Wijnaldum har vært ute en stund og får trolig ikke sitt comeback borte mot Manchester United. Hvis det var en som en kan hevde la inn en bra søknad om spill var det veteranen James Milner, som tydeligvis er i bra form og var en av lagets beste nok en gang.

Fra gjesp til sus

Det ble en type kamp hvor angriperne til Liverpool ikke fikk briljere slik vi er vant til, med lite trykk og intensitet. Likevel synes jeg Sadio Mané var positiv, og nærmest scoring. Afrikaneren har fått mer glede i sitt spill igjen, etter å ha vært et stykke under fjorårsform ganske lenge.

Å bruke en profil som Roberto Firmino virket nærmest unødvendig, men hvis han ikke hadde spilt i går ville han vel ha fått en hard økt i dag på Melwood, slik at spilleren er nok bare glad til. Det var ikke fritt for at jeg fikk noen mørke tanker da Mohamed Salah også gjorde seg klar, men samtidig ble jeg litt glad på en annen måte. Jeg snakket med noen på telefon tidligere på dagen, som var i Liverpool og hadde blinket ut returen mot Porto som sesongens eneste tur til Merseyside. Ikke minst de yngre fortjente å se noen minutter med Mo Salah, i hva som for oss sofasittere i lange perioder ble noe av et gjesp.

Nå forventer jeg at Jürgen Klopp foran lørdagens kamp mot Manchester United sier at siste del av sesongen starter nå. Hvor ni ligakamper, den siste fjerdedelen, endelig vil avgjøre topp fire i Premier League, og hvor det kan innbys til en kvartfinale med et helt annet sus enn returkampen mot Porto.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]