Alisson gjør Liverpool til tittelutfordrer

De røde på Anfield har de siste månedene sikret seg verdens dyreste forsvarsspiller og verdens dyreste keeper. Nå bør mannskapet til Jürgen Klopp være klar for å jakte ligagull.

19. jul 2018 kl 19.02Torbjørn Flatintflatin

Det var en litt «du tror det ikke før du får se det» situasjon. Liverpool skal ha vært interessert i Alisson Becker allerede før finalen i Champions League i mai, men vurderte ham som veldig dyr. Det var tegn som tydet på at Jürgen Klopp var klar til å gi Loris Karius videre tillit etter at både hans tyske keeper og forsvaret hadde blitt stadig bedre under siste halvdel av 2017/18. Et forsvar anført av Virgil van Dijk, som med en prislapp på £75M var verdens dyreste forsvarer.

Siden ble mye snudd opp ned med tabbene i Kiev. Klopp kom under mer press med å rette opp keepersituasjonen, men en nøye forklaring hvorfor hjerterystelse hadde medført baklengsmålene i Kiev kunne antyde at man likevel ville gå for Loris Karius og Danny Ward.


£30M pr transfervindu

Om det var spill for galleriet, eller om noe trigget avgjørelsen om å gå «all in» for Alisson er vanskelig å bedømme. Et par feil under pre-season ga en forsmak på hva Loris Karius og Liverpool kunne forvente den kommende sommer og høst. Først gjorde han som pr. i dag har trøye nr. 1 i Liverpool en feil under oppvarmingen mot Chester. Ja, under oppvarmingen, og som ble latterliggjort på sosiale medier. I neste kamp mot Tranmere ga Karius fra seg en lett retur og reaksjonene var ikke uventede, men likevel noe skremmende. Fans var ikke bare kritiske, men flere ga uttrykk for rent sinne over at klubben ikke gjorde noe med posisjonen mellom stengene.

Hvorvidt treningskampene påvirket Jürgen Klopp virker usikkert, men kanskje vurderte også manageren det slik som mange supportere at det var helt nødvendig å agere angående keeperplassen.

Med verdens dyreste forsvarsspiller og verdens dyreste keeper i troppen er Liverpool i nærheten av å ha brukt £180M brutto i dette sommervinduet. Jürgen Klopp kommenterer samtidig at Alisson, Keita, Fabinho og Shaqiri blir handlefangsten før 2018/19, mens ingen nøkkelspillere går ut.

Pr. i dag ligger dermed Liverpool FC klart øverst på listen over hvilke klubber i Premier League som har brukt mest penger i det inneværende overgangsvinduet. Jürgen Klopp har for eksempel smadret rekorden for keeperkjøp i og med £67M for Alisson, og en har registrert at det i andre leire er undring over hvorfor de røde fra Anfield «plutselig» har fått så mye penger.

For de som gidder å ta et lite regnestykke vil en kunne se at eierne FSG fortsatt har sluppet rimelig billig unna med Klopp som manager. På de fem første transfervinduene med Jürgen Klopp som manager solgte faktisk Liverpool for om lag £20M mer enn de handlet. De største beløpene innhentet fra Christian Benteke, Mamadou Sakho og ikke minst Philippe Coutinho. Hvis vi sier at £180M går ut i sommer, vil nettoforbruket på spillerkjøp fortsatt være under £30M i gjennomsnitt pr transfervindu.


Oppdrag utført

Naturlige ønsker før kommende sesong var at de røde fikk orden på sin keepersituasjon, at det ble gjort noe med en endimensjonal midtbane uten de store personlighetene, samt at det ble bedre dekning for «super-rekka» på topp.

Jeg føler at det nå langt på vei er oppdrag utført med Alisson, Fabinho, Keita og Shaqiri. Klopp har definitivt gjort noe med det første ønsket etter den profilerte overgangen til Brasils landslagskeeper. Som type kanskje ikke så ulik Loris Karius, en offensiv målmann slik som vår manager foretrekker, men med mer rutine, pondus og kapasitet.

En erstatter for Philippe Coutinho var nok høyt på lista til mange, og tilsynelatende også Jürgen Klopp, siden Nabil Fekir nærmest var innenfor døra rett før VM. Det har vært mye snakk om at den overgangen til Fekir aldri har vært helt død, etter at Liverpool skal ha trukket seg ut i 12. time etter usikkerhet angående en tidligere kneskade i forbindelse med den medisinske sjekken. Det har vært snakk om at Liverpool kunne godta en annen avtale, men det er noe ved logikken der som jeg aldri helt har fått med meg. Hvis det er blitt vurdert at en spiller har et tvilsomt kne, da betaler du vel verken £50M, £30M eller eventuelt forandrer på betalingsmåten? Det burde ha vært alternativer, men om kjøpet av Alisson nå har gjort at det ikke lenger er aktuelt er bare spekulasjoner. Vi kunne ha behøvd en offensiv midtbanespiller, ikke minst siden Alex Oxlade-Chamberlain dessverre knapt kan regnes med neste sesong, men Naby Keita og Xherdan Shaqiri vil kunne bidra til å løse det. Keita kan også fylle en rolle som offensiv indreløper, mens Shaqiri for eksempel kan ta en vingrolle og la Firmino eller Salah spille litt dypere. En har også Adam Lallana tilbake. Fabinho vil bidra til å styrke den defensive delen på midtbanen, og hvor spillere som Henderson, Wijnaldum og Milner vil gi hard kamp om plassene.

Nevnte Shaqiri vil gi muligheter til å bytte mer på de to eller tre fremme som Klopp kommer til å bruke. Med usikker fremtid for Divock Origi og Danny Ings, i tillegg til Daniel Sturridge og Dom Solanke, kunne en sett behovet av en spiss til og da kanskje en litt annen type som kunne gitt muligheten til å spille alene på topp og med hurtigtogene for eksempel bak seg i en 4-2-3-1. Origi og Ings forsvinner høyst sannsynlig, Sturridge har vært positiv så langt under pre-season men det er vanskelig å tørre å håpe på for mye i den forbindelse. Solanke har en fremtid på Anfield, men et utlån vil nok vurderes.


Beste transfersommer i dette århundret?

Det at det har blitt temperament angående Karius og keepersituasjonen, tror jeg også har sammenheng med at fans nå føler at Liverpool er svært nærme å være en genuin utfordrer til ligatittelen. Spillet på veien til finale i Champions League forrige sesong viste det.

En følte at klubben hadde midler og muligheter til å gjøre de grep som skulle til, og «endelig» har det blitt slått på stortromma i en slik grad at en kan hevde at de aller fleste og ikke minst viktigste hull i spillertroppen er blitt fylt. Har det vært noen bedre transfersommer for Liverpool siden Barnes og Beardsley kom?

Har det vært noen bedre transfersommer for Liverpool siden Barnes og Beardsley kom?

En keeper i toppklasse, mer energi og kraft på midtbanen, samt ekstra cover i fremste rekke, gjør at en går til kommende sesong med litt ekstra sitring i kroppen.

Jürgen Klopp har bygget godt under de snart tre årene han har vært på Merseyside, og nå har han sikret seg noe av det fineste møblementet som finnes og som skal ferdigstille det huset som kan gjøre at Liverpool kan være med å kjempe om ligagullet.