Et nesten perfekt transfervindu

Jürgen Klopp og Liverpool har løst de viktigste oppgavene under sommerens handlerunde.

Alisson, Fabinho, Keita og Shaqiri, til om lag £170M bringer Liverpool opp som nærmeste utfordrer til Manchester City når det pr. i dag snakkes om favoritter til ligagullet i 2018/19. Da er det ikke bare vi som snakker, men aviser, bookmakere etc. som vi har sjekket.

Nå tror jeg på Jürgen Klopp når han sier at det trolig ikke kommer inn noen flere «seniorspillere» innen transferstopp 9.august, slik at dette bildet kan forandre seg noe, men det er uansett grunn til å si seg fornøyd med hva som har skjedd på Anfield i denne handlingsrunden.


Hull som kan tettes

Alisson, Fabinho, Keita og Shaqiri har sørget for at Liverpool har en ny førstekeeper, det har kommet inn et mer typisk midtbaneanker i Fabinho, Naby Keita tegner til å bli en midtbaneprofil som de røde har savnet, mens Xherdan Shaqiri gir alternativer og bedre dekning offensivt.

Var det noe mer vi ønsket? En «ny» Coutinho, som var ment å være Nabil Fekir. Den overgangen virker nå å være død, og har trolig vært det fra det sekundet hvor Liverpool fikk en negativ tilbakemelding på franskmannens kne etter den medisinske sjekken. Slike playmakere er det en del av i Europa og en undres hvorfor det tilsynelatende ikke har blitt arbeidet hardere for å hente inn et alternativ, men kanskje var det slik at FSG holdt hånda opp da det ble besluttet å gjøre Alisson Becker til verdens dyreste keeper? I dag linkes for eksempel Kovacic hos Real Madrid med en mulig overgang til LFC til neste sommer, og det kan vurderes som et fremtidig hull å fylle avhengig av hvordan Klopp greier å tette det som eventuelt måtte være av behov for en offensiv midtbanespiller.

Det er de som snakker om en forsvarsspiller til, og da nok først og fremst en midtstopper som enten kan danke ut eller dekke opp for Dejan Lovren og Joel Matip. De to siste har vært skadeutsatte i sin tid i Liverpool, noe som igjen blir illustrert ved at Matip har måtte reise hjem fra USA med en ny skade. Det er likevel så mange spillere å ta av defensivt i troppen til Liverpool at det er overraskende om Klopp ser den veien med det første.

Lengst fremme er det uoversiktlig om en ser bort fra super-rekke Salah, Firmino og Mané, og hvor Shaqiri ikke minst kan dekke opp på en av kantene. Divock Origi og Dominic Solanke har vært svake under pre-season, mens Danny Ings, forståelig nok, synes å ha bestemt seg for å prøve noe nytt etter alle skadeproblemene. Den store jokeren er Daniel Sturridge, som virker å være i bedre fysisk form enn på lenge, men hvor mye er det å stole på? Uansett kan en se et behov for en litt annerledes spisstype, men fysikk og scoringshunger, men Klopp synes å være fornøyd med det han har, som inkluderer talentet Rhian Brewster.


Blir ikke satset på

Nå tviler jeg på om en klubb som Liverpool noen gang bombastisk kan hevde at det ikke skal kjøpes noe mer i et transfervindu, da dette også er en forretning. Hvis det skulle dukke opp et tilbud på en spiller som manageren liker, og prisen er lavere enn hva klubben verdsetter ham til, da skal det nok mye til om det ikke kjøpes. Men som Jürgen Klopp sier er det trolig lite sannsynlig.

De siste par ukene av vinduet vil derfor bli fokusert på å få spillere unna, få inn penger, i tillegg til å gi først og fremst unge spillere førstelagserfaring gjennom utlån. Liverpool har gitt signaler til pressen om at 7-8 spillere kan være på vei ut, og at en håper å få inn om lag £100M.

For å være ærlig måtte jeg glise litt da jeg så noen av prisantydningene. Hvis for eksempel Michael Edwards, som styrer transferforhandlinger for LFC, greier å få £27M for Divock Origi skal jeg feste ham på en knagg langt oppe på veggen – og han henger allerede rimelig høyt.

De andre spillerne som blir nevnt i avisene som salgsobjekter er Danny Ings, Marko Grüjic, Lazar Markovic, Sheyi Ojo, Simon Mignolet og Pedro Chirivella. Origi, Ings og Mignolet er veiet og funnet for lette av Klopp, selv om han trolig kunne ønsket seg Danny Ings som en del av troppen. Grüjic og Markovic virker opplagt å være typer som han ikke ønsker å satse på og som nå er i en sirkel hvor de lånes ut, dersom Liverpool ikke får et akseptabelt tilbud om kjøp. Ungguttene Ojo og Chirivella blir noe av det samme, da de er talentfulle spillere som vil få en bra proffkarriere, men ikke på Anfield.

Et interessant spørsmål som har dukket opp angående spillere ut er Loris Karius, som nå er blitt sitert på at han er usikker på fremtiden i Liverpool FC. Det er ikke så rart, men med Danny Ward allerede i Leicester og Simon Mignolet trolig på vei ut, må Klopp også sørge for at det er back up til Alisson.

Med Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson som fremadstormende backpar, med Joe Gomez i bakgrunnen, kan en også undre seg over hvor tålmodig Nathaniel Clyne og Alberto Moreno vil være hvis de ser for seg mye benkeplass.


Nøkkelspillere blir beholdt

Felles for alle spillerne nevnt over som mulige salg, er at de i liten eller ingen grad vil bli savnet. Alt tyder på at Liverpool denne sommeren får beholde alle sine nøkkelspillere. Ved siden av de fire profilerte innkjøpene har man også sørget for at 26-åringene Salah, Firmino og Mané alle har skrevet under på nye og langvarige kontrakter.

De fire kjøpene fyller kanskje ikke alle hullene i stallen, slik vi har antydet, men Jürgen Klopp synes genuint å tro at han har stall nok til å tette de som er på rimelig god måte. Kanskje kan det også åpne for at en unggutt som for eksempel Curtis Jones får muligheten til å ta nye skritt.

I det hele tatt er mye løst nå 16 dager før vinduet stenges, og Klopp og røde supportere kan i stor grad lene seg tilbake og se andre klubber slite for å få gjort sine forretninger i tide og på tilfredsstillende vis.