Tilbake i storform på 1-2-3

– Dere må ikke glemme Sadio, sa Klopp for noen dager siden. Sadio Mané selv svarte med en uforglemmelig kamp.

15. feb 2018 kl 13.27 Arve Vassbotten

Dere må ikke glemme Sadio, sa Jürgen Klopp bare noen dager før møte med Porto i Champions League.

Sadio Mané selv svarte med en uforglemmelig kamp på Estadio do Dragao.

Det første, tredje og siste målet ble alle scoret av senegaleseren, som fortjent kunne ta med seg matchballen på flyet hjem fra Portugal etter sitt hattrick.

Passende nok var det Mohamed Salah og Roberto Firmino som scoret Liverpools to andre mål i 5-0-seieren. To spillere Mané på mange måter har havnet i skyggen bak denne sesongen.

For det har vært en mer ujevn sesong for Mané enn åpningssesongen i Liverpool-trøya.

GRUNN TIL Å SMILE:
GRUNN TIL Å SMILE:  Onsdagens kamp må ha vært en god følelse for Sadio Mané etter en vanskelig periode.

Sesongen endte på krykker

Forrige sesong kom Mané på årets lag i Premier League og ble kåret til Liverpools beste spiller.

Hvis man spoler et år tilbake handlet ting så mye om Mané at hans fravær i afrikamesterskapet ble sett på som en betydelig grunn til Liverpools totale formsvikt i januar.

«Liverpool handler ikke bare om Sadio Mané», måtte Georginio Wijnaldum minne om for ganske nøyaktig et år siden.

At Mané bommet på straffen som sendte Senegal ut av mesterskapet, og Mané hjem til Merseyside, var kjærkomment for de fleste røde fans.

Men sesongen endte på krykker for Mané, som måtte operere venstrekneet i april. Dermed stanset en svært minneverdig debutsesong på 13 mål for Mané.

Stille etter åpningsstormen

Da denne sesongen startet hadde sengeleseren tilsynelatende tatt enda noen steg.

I Coutinhos «ryggskade»-fravær, herjet Mané fra sin nye posisjon på venstrekanten i starten av sesongen.

«I en klasse for seg gjennom 90 minutter. bevegelsen, teknikken, farten, touchen er i verdensklasse», sto det i vår spillerbørs etter første kamp mot Hoffenheim.

«Matchvinneren, mannen som kan skape noe ut av ingen ting. Alltid farlig og en fryd for øyet», skrev vi etter kampen mot Arsenal.

Etter mål mot Watford, Crystal Palace og Arsenal, på sesongens fem første kamper i tillegg til en assist mot Hoffenheim så det ut til å bli nok en sesong der avhengigheten av Mané ville bli enorm, men så ble det betraktelig mer stille.

MANES KAMPER:
MANES KAMPER:  Her er en oversikt over Sadio Manés kamper denne sesongen. Svart ball er mål, grønn ball er assist.

Mistet formen

Med seks strake kamper uten nettkjenning, og ble blant annet en utvisning mot Manchester City, havnet Mané i skyggen av Mohamed Salah og Roberto Firmino.

Fra «Ingen Mané - ikke noe håp» til «No Mané - no problem», skrev Liverpool Echos James Pearce om fraværet av Manés gode form denne sesongen.

Etter Merseyside-derbyet før julble Sadio Mané kraftig kritisert for at han prøvde å skyte selv da han kom alene med keeper istedenfor å sentre inn foran mål der både Oxlade-Chamberlain og Solanke hadde nær åpent mål.

Jürgen Klopp mener den situasjonen, som kunne avgjort 1-1-kampen, gikk innpå Sadio Mané og førte til at han fikk en formsvikt.

– Etter Everton-kampen der han ikke sentret, var det mange som kritiserte han. Jeg nevnte det ikke for å være ærlig. Jeg nevnte det ikke til pause, jeg nevnte det ikke etter kampen, og det ble ikke nevnt i noen møter, fordi jeg så i Sadios øyne at hvis han kunne skru tiden tilbake ville han gjort det annerledes, sa Jürgen Klopp.

I 3-3-kampen mot Sevilla var han igjen tilbake i målprotokollen, etter en ny målløs kamp mot Chelsea, scoret han mot Stoke og så to ganger da Spartak Moskva ble smadret 7-0 på Anfield. Etter den kampen ble det fire nye kamper uten mål på Mané, før han scoret mot Burnley. 25-åringen innrømmet etter Burnley-scoringen at han ikke har spilt opp mot sitt toppnivå og at han har manglet selvtillit.

– Jeg har hatt noen vanskelige uker, men det er også en del av fotballen. Jeg er en profesjonell fotballspiller, så jeg vet hvordan dette er. Nå har jeg lagt det bak meg. Scoringen mot Burnley ga meg mer selvtillit, så forhåpentligvis kan jeg score mer de kommende ukene, sa han.

Ett mål mindre enn i fjor

Mot Everton i FA-cupen gikk han igjen målløs av banen, men scoret i 4-3-kampen mot Manchester City 11 dager seinere. Siden da har det vært fem nye kamper der det bare har vært nesten for den lynhurtige spilleren og der han ikke har hatt helt det touchet han ble berømmet for i starten av sesongen.

Men som Jürgen Klopp uttalte for noen uker siden: «På en middels dag er han fortsatt fantastisk».

Hvor fantastisk han er på en over middels dag viste han med sitt hattrick mot Porto onsdag. Kanskje var det ketchupeffekten som igjen skal få Mané tilbake i den formen han viste i starten av sesongen.

Mané scoret tidenes raskeste hat-trick i Premier League da Southampton banket Aston Villa 6–1 i mai 2015. Tre fulltreffere i løpet av bare 176 sekunder tok over Robbie Fowlers utrolige hat-trick-rekord mot Arsenal i 1994. Hattricket mot Porto er hans første i Champions League.

Nå har han bare ett mål mindre en han hadde på hele fjorårssesongen. I tillegg til de 12 målene, har han sju assist. Det er også det samme han hadde hele fjorårssesongen, så om han har havnet i skyggen av sine to andre makkere så har også Mané levert varene.

– Jeg har sagt det hele tiden at jeg ønsker å spille sammen med disse store spillerne. Alle snakker om oss tre, men det er hele laget som gjør det enkelt for oss. Uten laget er vi ingenting, så de gjorde en god jobb bak oss, og så scorer vi hele tiden, sa Mané etter kampen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]