Anklager UEFA for å ekskludere handikappede fans

At UEFA ikke støtter Liverpool i billettstriden med Real Madrid har satt sinnene i kok.

Ted Morris i Liverpool Disabled Supporters`Association er ikke nådig i sin kritikk av UEFA etter at det europeiske fotballforbundet ikke valgte å ta affære da Real Madrid nektet å øke antall rullestolplasser som Liverpool-supporterne er blitt tildelt i forbindelse med åttedelsfinalen i Champions League på Santiago Bernabeu.

Gjestende lag har krav på et antall billetter som tilsvarer minst fem prosent av tilskuerkapasiteten på stadion, men til returkampen i åttedelsfinalen i mars har Liverpool bare fått 1800 billetter. Dette er nesten bare halvparten så mange billetter som Anfield-klubben ventet å bli tildelt. 

Bare fire rullestolplasser

Liverpool er også avspist med bare fire rullestolplasser, som til alt overmål alle er i hjemmeseksjonen.

– Det er sjokkerende. Rett og slett sjokkerende. For en åttedelsfinale i Champions League er ikke dette akseptabelt, sier Ted Morris til Independent.

– Ikke bare er det feil, det er også brudd på UEFA sine egne billettregler, hvor det slås fast at hjemmelaget må gjøre minst fem prosent av det totale antall billetter tilgjengelig for bortelaget i et segregert område.

– Det er smålig å gi oss fire rullestolplasser blant hjemmefansen. Hvordan kan det betraktes som trygt? UEFA prater om inkludering, men handikappede fans blir ekskludert, uansett hvordan du vrir og vender på det, sier en kraftig provosert Morris.

Stadion er under ombygging

Santiago Bernabeu er under renovering, og kapasiteten er i den forbindelse redusert til 70 000 seter.

Etter avslaget fra UEFA og Real Madrid har LDSA og supportergruppen Spirit of Shankly bedt Liverpool om å ikke gi seg i denne saken. Anfield-klubbens standpunkt i saken har heller ikke endret seg. 

Dette er andre gang på åtte måneder at LDSA har anklaget UEFA for diskriminering, etter at Liverpool bare fikk 38 rullestolplasser til Champions League-finalen mot nettopp Real Madrid på Stade de France i mai. Der var stadionkapasiteten 75 000 tilskuere.

– Det våre handikappede supportere opplevde på Stade de France strider mot alt UEFA sier om tilgjengelighet for alle, som setter en minimumsstandard for handikappede fans i Europa, sier Morris.

– På Stade de France opplevde vi at rullestolplasser ble brukt som TV-studioer. Og nå gjør UEFA dette åtte måneder etter Paris. Det er sjokkerende, da våre supportere vil ha betalt for reise og opphold vel vitende om at stadion tar 70 000 tilskuere.

UEFA skal ha brukt «sikkerhetsgrunner» som argument for at Liverpool ikke får flere handikapp-plasser til kampen i Madrid.

– Dersom UEFA er bekymret for sikkerheten bør våre handikappede fans bli informert hva dette dreier seg om, slik at de har et grunnlag for å ta en avgjørelse om de ønsker å reise eller ei. Handikappede fans skal ikke diskrimineres på denne måten, sier Morris.