Supercomputer:Sjansen for seriegull har økt - men City er klare favoritter

Liverpool regnes som Manchester Citys nærmeste utfordrer, men fremdeles er de lyseblå soleklare favoritter, ifølge Optas supercomputer.

Optas supercomputer kjører kontinuerlig simuleringer av Premier League-sesongen. Computeren går gjennom 10.000 simuleringer av sesongen opptil flere ganger daglig, og den ferskeste versjonen av den mest sannsynlige tabellen ved sesongslutt er nå klar. 

Der regnes Liverpool som Manchester Citys største utfordrer til seriegullet, men det er ingen tvil om at de lyseblå er soleklare favoritter. Ifølge Optas supercomputer er det 84,3 prosent sannsynlig at de regjerende mesterne vinner ligaen nok en gang, mens Liverpool er nærmest av de andre lagene med en sannsynlighet på 9,3 prosent. 

Det som er positivt er at sjansene har økt sammenliknet med det som ble spådd før sesongen. Da var det 90,2 prosent sannsynlig at City skulle ta det, mens Liverpool var nummer tre med en sannsynlighet på 3,5 prosent. 

Etter tolv serierunder mener computeren det i realiteten kun er tre lag som har en mulighet til å kjempe om gullet - City, Liverpool og Arsenal. 

Slik ser sannsynligheten for seriegull ut ifølge Opta: 
Manchester City - 84,3 %
Liverpool - 9,3 %
Arsenal - 5,7 %
Tottenham - 0,3 %
Aston Villa - 0,2 %

Lørdag møtes som kjent City og Liverpool på Etihad Stadium, og da er det mye som kan endre seg på denne kalkulatoren - spesielt om Liverpool skulle ta de tre poengene. 

Gode muligheter for topp fire

Liverpool klarte bare femteplass forrige sesong, men den gode sesongstarten i 2023/24 har ført til at det nå skal en liten kollaps til for at det ikke blir topp fire denne gangen. 

Ifølge computeren er det 93,8 prosent sannsynlig at de røde tar seg til topp fire og Champions League-spill. Det er en liten økning sammenliknet med hva spådommen var i oktober. Når vi også vet at det er gode muligheter for at femteplass gir en Champions League-billett bør mulighetene være veldig gode. 

Slik ser tabellen ut for øyeblikket:

Arsenal regnes også som en sikker kandidat til topp fire, mens det for øyeblikket ser ut til å bli en jevn kamp om den siste plassen mellom Tottenham og Aston Villa. 

Newcastle regnes deretter som sterkeste utfordrer, mens Manchester United bare levnes en mulighet på 6,6 prosent til å karre seg inn blant de fire beste. 

Computerens slutt-tabell

Slik ender Premier League 2023/24 ifølge den seneste utregningen fra Optas supercomputer: 

1: Manchester City
2: Liverpool
3: Arsenal
4: Tottenham
5: Aston Villa
6: Newcastle
7: Manchester United
8: Brighton
9: Chelsea
10: West Ham
11: Brentford
12: Crystal Palace
13: Wolverhampton
14: Fulham
15: Nottingham Forest
16: Bournemouth
17: Everton
18: Luton Town
19: Sheffield United
20: Burnley

Begravelsene, den sjokkerende avgangen, og den mektige returen til Anfield

Historien om Kenny Dalglish, del 3:Begravelsene, den sjokkerende avgangen, og den mektige returen til Anfield

I den tredje delen av «Historien om Kenny Dalglish» hører vi om hvordan Dalglish og kona Marina stilte opp for å støtte de pårørende etter Hillsborough-tragedien.

Podcast 20.nov 13:14
Frykter skader på «farlig» gressmatte

Frykter skader på «farlig» gressmatte

Trent Alexander-Arnold og England skal spille bortekamp på en gressmatte som har blitt kritisert.

Nyheter 20.nov 11:59