Loris Karius kan spille sin første Champions League-kamp siden finalen i Kyiv

Omstendighetene vil kanskje ha det til at lysluggen må vokte buret på St. James’ Park i kveld.

Loris Karius har spilt én offisiell kamp for et engelsk lag siden Champions League-finalen i Kyiv. Det var Carabao Cup-finalen mellom Newcastle og Manchester United i februar.

Nå må han kanskje i ilden igjen.

Spilt i to finaler på rad

Karius signerte for Newcastle etter at overgangsvinduet sommeren 2022 stengte, som tredjekeeper og backup til Nick Pope og daværende andrekeeper Karl Darlow. Karius skal ha stått på en ganske kort liste over målvakter som kunne signeres utenfor overgangsvinduet.

I februar i år spilte han sin første offisielle kamp for et engelsk lag siden den skjebnesvangre kvelden i Kyiv. Den kampen var nok en finale, nemlig ligacup-finalen mot Manchester United på Wembley. Førstekeeper Nick Pope hadde fått direkte rødt kort i kampen mot Liverpool like før finalen, og ble suspendert. Andrekeeper Martin Dubravka hadde vært på lån hos Manchester United første halvdel av sesongen og kunne derfor ikke spille mot den tidligere arbeidsgiveren.

Kampen endte med 2-0-seier til Erik ten Hag og det ble med andre ord ingen drømmeretur til engelsk fotball for Karius, men han klarte seg brukbart mellom stengene og kunne ikke alene klandres for de to målene.

Må vinne

I kveld er det duket for nok en viktig kamp når Newcastle møter AC Milan. Geordiene er nødt til å vinne for å kunne ta seg videre i turneringen. Skader på Pope og Dubravka gjør at det kan åpne seg en mulighet for Karius til å returnere til turneringen hvor han ble latterliggjort for fem år siden.

Dubravka har vikariert for en skadet Pope, og nå er det altså Dubravka som har gått glipp av den siste treningen med et ryggproblem og Karius står klar med hanskene hvis det blir nødvendig.

Manager Eddie Howe har dog lite lyst til å rullere på keeperplass.

– Det er ikke en posisjon jeg ønsker å rullere. Alle lag er tjent med en stabil målvakt og stabilt forsvar. Det er sånn jeg jobber defensivt. Vi får se hva morgendagen bringer, sa Howe på pressekonferansen før kampen.

Newcastle er nødt til å vinne sin kamp mot AC Milan i kveld, og samtidig håpe at PSG enten taper eller spiller uavgjort i sin kamp mot Borussia Dortmund, som allerede er kvalifisert til utslagsrundene. Dersom Newcastle vinner og PSG vinner sin kamp, vil geordiene få tredjeplassen og spille videre i Europa League.

Lykken smiler på privaten

Sportslig har det ikke vært alt for mange oppturer siden 2018. Han dro fra Liverpool til lån hos Besiktas og Union Berlin, hvor spesielt Besiktas-oppholdet ble trøblete da klubben ikke betalte han lønn på flere måneder. Han valgte å terminere kontrakten sin. I Berlin fikk han få kamper, og han kom tilbake til Liverpool sommeren 2021, uten noen mulighet for mer spilletid. Han ble i klubben til kontrakten gikk ut ett år senere.

I september 2022 signerte han altså for Newcastle.

På privaten går det derimot veldig fint. Karius er kjæreste med den italienske TV-personligheten Diletta Leotta, og sammen fikk de datteren Aria i august i år.

Dersom du har fortrengt det – i 2018 spilte Liverpool FC seg helt til Champions League-finalen i Kyiv, ledet an av en ustanselig angrepsrekke i Mohamed Salah, Sadio Mane og Roberto Firmino. I finalen ventet Real Madrid.

Karius var Klopps foretrukne målvakt på den tiden, men lysluggen fikk en Sergio Ramos-albue i hodet på stillingen 0-0 og skal ha spilt resten av kampen med hjernerystelse. Det forklarer kanskje hvorfor han kastet ballen i beina på Karim Benzema som enkelt kunne gi spanjolene ledelsen, og hvorfor et skudd fra Gareth Bale gikk mellom hanskene hans og i mål.

Liverpool tapte finalen 3-1, og Karius var fullstendig oppløst i tårer etter kampslutt og beklaget til de tilreisende supporterne. Nå får han, kanskje, muligheten til å rette på inntrykket Champions League-seere måtte ha av han.

Skadekrise i Manchester United før kampen mot Liverpool

Kan bli nødt til å klare seg uten hele 13 spillere på Anfield

Totalt kan opp mot 20 spillere fra de to lagene miste storkampen.

«Nå blir det vanskelig for Premier League»

«Nå blir det vanskelig for Premier League»

Champions League-kollapsen til Newcastle og Manchester United får konsekvenser for resten av Premier League.

Innsikt 14.des 2023 09:55