Slik forklarer dommersjefen straffesituasjonen mot Crystal Palace

Howard Webb mener VAR kunne arbeidet raskere.

Lørdag så vi en sjelden VAR-situasjon oppstå i kampen mellom Crystal Palace og Liverpool i Premier League. Spillet gikk videre etter en mulig straffesituasjon for hjemmelaget, og det var dermed ikke mulig for dommer Andy Madley å stanse spillet for en mulig VAR-sjekk.

Samtidig som kampen fortsatte, satt videodommer John Brooks i VAR-rommet og sjekket om Jarell Quansahs spark på Jean Philippe Mateta var nok til å bli regnet som en klar og åpenbar feil av dommer Madley å overse. 

Nærmere to minutter etter situasjonen fikk Madley beskjed om å gå til skjermen for å se situasjonen på nytt, og han endte opp med å gi vertene et straffespark som Mateta satte i mål. 

Situasjonen har kommet med i den nyeste utgaven av programmet Match Officials Mic'd Up, der dommersjef Howard Webb tar for seg utvalgte VAR-situasjoner fra den siste måneden, og der vi får høre kommunikasjonen mellom dommerne. 

I dette tilfellet mener han korrekt avgjørelse ble tatt, men at det tok for lang tid. 

– En bedre måte å gjøre det på

– Det er et klart straffespark som dommeren ute på banen ikke fikk med seg. VAR sjekket og konkluderte med at det var betydelig kontakt i sparket fra Quansah på Mateta, sier Webb. 

Se Webb forklare situasjonen: 

Mens kampen fortsatte, sjekket Brooks og de andre i VAR-rommet situasjonen fra ulike vinkler. De faller til slutt ned på at det er straffespark, men må deretter sjekke APP (attacking phase of play), for å se om det var en mulig offside i oppbygningen før situasjonen. 

Her mener Webb at videodommer skulle stoppet kampen. 

– Her har de bestemt seg, men må bare bekrefte at det ikke er offside. Så en bedre måte å gjøre det på i dette tilfellet ville vært å stoppe kampen så snart VAR har konkludert, for deretter å sjekke APP, sier Webb. 

Da Madley til slutt ble sendt til skjermen, trengte han ikke mange repriser før han sa seg enig med VAR i at det var straffespark. Men som vi skrev mandag kunne situasjonen ha blitt noe mer dramatisk dersom Liverpool for eksempel hadde scoret selv i løpet av de snaue to minuttene som fulgte etter situasjonen. Da ville målet til de røde blitt annullert fordi Palace sin straffesituasjon fant sted før målet. 

Den andre VAR-situasjonen fra lørdagens kamp er ikke med i Webbs program. Også den tok lang tid. Da trengte VAR og Madley over 20 repriser før de falt ned på at Wataru Endo ble felt før Palace ble tildelt straffespark, og at straffen dermed skulle bli annullert.