Blant de som gjør flest bytter i ligaen - men hjelper det?

Jürgen Klopp har satt pris på innføringen av fem spillerbytter - men har det hatt noen effekt på resultatene?

Jürgen Klopp var en av forkjemperne for fem spillerbytter i Premier League, og han har virkelig satt pris på det etter at det ble innført før denne sesongen. 

En opptelling gjort av The Athletic viser at det kun er Brentfords Thomas Frank som i snitt har gjort flere bytter per kamp enn Klopp av managerne som startet sesongen i klubben de nå leder. Klopp har gjort 81 spillerbytter på sine 19 kamper, et snitt på 4,26. Franks snitt ligger på 4,45 bytter per kamp. 

Tre managere ligger imidlertid hakket over, men de har ikke ledet like mange kamper. Graham Potter snitter på 4,45 spillerbytter per kamp i Chelsea, mens Southamptons Nathan Jones og Wolverhamptons Julen Lopetegui har benyttet seg av fem spillerbytter i alle sine kamper så langt, henholdsvis seks og fem i tallet. 

I motsatt ende av skalaen finner vi West Ham, Bournemouth og Manchester City, som bare benytter seg i overkant av tre bytter per kamp. Ingen ligger på et snitt under tre etter at det ble tillatt med fem bytter. 

Innbytterne har levert

Klopp har fått bra utbytte av sine innbyttere de siste årene. Siden starten av 2020/21-sesongen har han fått suverent flest mål fra innbyttere, 22 i tallet. Det er seks mer enn Pep Guardiola og Ole Gunnar Solskjær. Sistnevnte forsvant riktignok ut av Premier League-sirkuset for litt over et år siden. 

Denne sesongen har Liverpools innbyttere gjort fem mål, og det er kun United som har flere, med seks. 

Scoringer fra Liverpools innbyttere denne sesongen:

6. august - Darwin Nunez scoret 1-1 målet mot Fulham
27. august - Fabio Carvalho scoret 8-0-målet mot Bournemouth
31. august - Fabio Carvalho scoret 2-1-målet mot Newcastle
9. oktober - Roberto Firmino scoret 2-2-målet mot Arsenal
26. desember - Stefan Bajcetic scoret 3-1-målet mot Aston Villa

Kilde: playmakerstats.com

Bedre med bytter?

Klopp måtte tåle kritikk for sine bytter da Liverpool røk ut av FA-cupen mot Brighton på søndag. Med Jordan Henderson, Fabinho og Curtis Jones inne på midtbanen i sluttminuttene mistet de røde kontrollen, etter at Naby Keita, Stefan Bajcetic og Thiago hadde sørget for en jevnspilt kamp da de var på banen. 

Men at Klopp er en manager som jevnlig gjør bytter som gjør laget verre er nok ikke riktig. The Athletic skriver at resultatet har forblitt det samme i 20 av 31 kamper i alle turneringer, etter at alle bytter er gjort. 

Seks ganger har resultatet blitt bedre etter at Klopp gjorde sitt første bytte - blant annet i hjemmekampen mot Manchester City, som endte 1-0. Fem ganger har imidlertid resultatet blitt verre med innbyttere på banen, senest i den nevnte kampen mot Brighton.

Utviklingen i denne statistikken er dessverre litt negativ etter hvert som sesongen har gått. Liverpool har kun scoret ett mål etter det 60. minutt i sine tolv siste kamper, og Bajcetic sin scoring mot Villa er den eneste fra en innbytter siden starten av oktober. Det kan selvsagt ha noe å gjøre med at tre viktige angrepsspillere for tiden er ute med skade, og at de gode alternativene er færre. 

James Milner er den som har kommet inn flest ganger fra benken for de røde denne sesongen, og han holder faktisk innbytterrekorden for Liverpool helt siden Premier League ble innført for drøye 30 år siden.

Flest kamper som innbytter for Liverpool i Premier League

79 - James Milner
73 - Divock Origi
60 - Ryan Babel
56 - Danny Murphy
55 - Alex Oxlade-Chamberlain
53 - Jordan Henderson
53 - Lucas Leiva
52 - Vladimir Smicer
46 - Adam Lallana
45 - Daniel Sturridge

Kilde: lfchistory.net