Tallene som viser hvor viktig det er å få van Dijk tilbake

Virgil van Dijk kan endelig være aktuell for spill igjen.

Seks uker har gått siden sist vi så Virgil van Dijk i aksjon for Liverpool, men mot Everton mandag var stopperkjempen tilbake på innbytterbenken, og håpet er at han kan være klar til å starte mot Real Madrid neste uke - og kanskje også helgens tøffe bortekamp mot Newcastle i Premier League. 

Det vil i så fall komme godt med. Liverpool hadde ingen god sesong før nederlenderen ble skadet, men resultatene i januar og februar var ikke særlig mye å skryte av før den herlige seieren i Merseyside-derbyet. 

Tallenes tale viser at det ikke er noe nytt at laget presterer langt bedre med 31-åringen på banen enn de gjør uten ham. 

Alt er bedre med van Dijk

Liverpool har spilt hele 92 kamper siden starten av 2021/22-sesongen, og ifølge The Athletic har van Dijk spilt 74 av disse kampene. 51 har endt med seier, noe som gir en seiersprosent på 68,9. 

I de 18 kampene van Dijk ikke har spilt er seiersprosenten bare på 55,6. Det er også et snitt på 1,3 baklengsmål uten van Dijk, mens snittet kun er på 0,8 med forsvarssjefen på banen. 

Tallene viser også at de røde er bedre offensivt med van Dijk på banen. 2,3 scoringer blir det i snitt når han spiller, mens tallet synker til 1,8 scoringer per kamp når han ikke er med.

Det er kun stopperparet Ibrahima Konaté og Joe Gomez som har et lavere snitt når det kommer til baklengsmål (0,6 per kamp), men de har bare spilt fem kamper sammen, noe som gir et nye tynt sammenlikningsgrunnlag. Stopperparene Konaté/Matip og Matip/Gomez snitter på 1,6 baklengsmål per kamp, men også her er det relativt få kamper som utgjør totalen, henholdsvis åtte og fem.

Voldsom kampbelastning

Van Dijk har spilt flest kamper side om side med Joel Matip siden starten av forrige sesong - 42 i tallet. Bak der kommer Konaté, som har 21 kamper sammen med nederlenderen. Begge disse stopperparene har levert ganske like tall når det gjelder scoringer og baklengsmål, og en helt lik seiersprosent på 71,4. Kun seks av de elleve kampene van Dijk har spilt med Gomez har endt med seier. 

Virgil van Dijks kamper siden starten av 2021/22

Premier League: 51
FA-cupen: 5
Ligacupen: 3
Champions League: 15
Community Shield: 1
Landslag: 16

Tallenes tale er altså klar. Det skal bli godt å få van Dijk tilbake - og kanskje har mannen som nå har rundet fem år i rødt hatt godt av en liten pause. 74 klubbkamper på halvannen sesong er mye - og da regner vi ikke med landskamper. Van Dijk var den spilleren som hadde flest minutter i bagasjen av samtlige som deltok i VM i Qatar.

Heldigvis så det bedre ut da Gomez og Matip holdt nullen mot Everton mandag, men det skal uansett bli godt å få van Dijk tilbake!

Når det gjelder skaden til Ibrahima Konaté venter vi på siste nytt. The Athletic skriver at han vil være tilbake i trening i løpet av de nærmeste ukene. Vi håper kanskje at han er tilbake allerede nå, ut fra hva Jürgen Klopp har uttalt tidligere.