– Optimismen ligger i at dette Liverpool-laget kan gjøre absolutt alt

Liverpool trenger et mirakel på onsdag.

Fra de høye topper til de dype daler. Dette har vært en merkelig sesong å følge som Liverpool-supporter. 9-0-seier hjemme mot Bournemouth, og 1-0-tap borte. 7-0 over Manchester United, men 7-0-tap til sammen mot Brighton, Wolves og Nottingham Forest. 

I Champions League begynte det grusomt med 4-1 på Stadio Diego Armando Maradona, men i gruppespillet fikk vi også en historisk 7-1-seier på bortebane mot Rangers. 

Onsdag er det på tide å finne ut om vi kan få en ny topp som kan snu et av sesongens bunnpunkt, når de røde reiser til Santiago Bernabeu og skal forsøke å snu 2-5 til avansement til kvartfinalen. Er det ett lag som kan klare det, så er det Liverpool, mener The Athletic-journalist Andy Jones. 

– Optimismen ligger i at dette Liverpool-laget kan gjøre absolutt alt. Vi kan våkne på torsdag og føle oss helt miserable etter en fryktelig prestasjon, men det kan også være motsatt, sier han i den nyeste utgaven av Walk On-podcasten

Bruk historien til noe positivt

Fire ganger tidligere i Champions League har et lag snudd og gått videre etter å ha tapt med tre mål eller mer i det første oppgjøret. Liverpool har stått for et av de tilfellene, da Barcelonas 3-0-ledelse fra Camp Nou ble snudd på Anfield i semifinalen i 2019. 

Aldri før har det skjedd at et lag har snudd etter å ha tapt med tre mål på hjemmebane, men Real Madrid var nære ved å søle bort en liknende ledelse i fjor. Da hadde de med seg 3-1 etter bortekampen mot Chelsea og var ventet å ta seg enkelt videre til semifinalen. Men på Santiago Bernabeu lå de på et tidspunkt under 0-3 før de tok seg sammen - en av flere sprø kamper på vei mot triumfen i 2022. 

Noen kjente comeback i Champions League

2018/19:Barcelona - Liverpool 3-0, Liverpool Barcelona 4-0

2018/19:Ajax- Real Madrid 1-2, Real Madrid - Ajax 1-4

2003/04:AC Milan - Deportivo 4-1, Deportivo - AC Milan 4-0

2017/18:Barcelona - Roma 4-1, Roma - Barcelona 3-0

2016/17:PSG - Barcelona 4-0, Barcelona - PSG 6-1

2021/22:Man. City - Real Madrid 4-3, Real Madrid - Man. City 3-1

– Vi så i fjor at det kan bli gjort, men spørsmålet er om Liverpool er kapable til det samtidig som de skal holde Real Madrid unna. De må gå for mål, og vi så på Anfield hva Real Madrid kan gjøre mot et lag som satser alt fremover. Liverpool var naive på Anfield. Nå må de stanse dem samtidig som de scorer de nødvendige målene, sier Jones. 

– De gjorde det på Barcelona, men det er noe annet på hjemmebane. Nå er det borte på Bernabeu, som har den magien der du føler at de vinner uansett situasjon. For Liverpool er nøkkelen å få det første målet, legger han til. 

– Taktikken må være perfekt

Jones sin kollega James Pearce sier i podcasten at han tror duellen mellom Trent Alexander-Arnold og Vinicius Jr. kan bli avgjørende. 

– Vi så det i finalen i Paris og vi så det på Anfield for noen uker siden. Det blir en avgjørende duell dersom man skal holde Real Madrid unna. Vinicius er blant de beste spillerne i Europa, sier Pearce, som synes det skal bli spennende å se hvordan Klopp løser oppgaven taktisk. 

– Liverpool må ta risiko, men kommer nok ikke til å gå kaste alt fremover fra start. Det blir viktig å holde seg i kampen i første omgang og så ta mer risiko etter pausen, sier Pearce.

Han minner om at det også mot Barcelona kunne ha gått begge veier, da spanjolene hadde noen store sjanser til å score i den første omgangen. 

– Taktikken til Klopp må være perfekt, men du må ha hellet på din side også. Ingen forventer at Liverpool skal klare det, så derfor er det ikke noe stort press, sier Pearce, som legger til at Liverpool må klare å gjøre de første 20 minuttene fra den forrige kampen om til 80-90 gode minutter denne gangen. 

Med en tremålsledelse til de røde etter 90 minutter vil kampen gå til ekstraomganger. Bortemålsregelen er ikke lenger gjeldende i Champions League.