Åtte ulike kombinasjoner på tolv kamper

Jürgen Klopp har slitt med å få orden på midtbanen denne sesongen, og lagoppstillingene til tyskeren etter nyttår kan avsløre noe av grunnen til det.

Med Thiago Alcantara tilbake i full trening etter to måneder ute med en hofteskade, knytter det seg stor spenning til hvilke spillere Jürgen Klopp plukker ut på sin midtbane til søndagens kamp mot ligaleder Arsenal på Anfield.

Tyskerens laguttak etter nyttår vitner om at han har slitt med å finne en midtbanetrio han er tilfreds med. Sentralt i dette står selvsagt også skadene på nevnte Thiago og det lovende stortalentet Stefan Bajcetic. Sistnevnte er ferdig for sesongen på grunn av en skadet adductormuskel i lysken.

INGEN MÅLGARANTIST: Kaptein Jordan Henderson har ikke scoret et eneste mål for Liverpool denne sesongen.

INGEN MÅLGARANTIST: Kaptein Jordan Henderson har ikke scoret et eneste mål for Liverpool denne sesongen.

I 4-1-tapet for Manchester City på Etihad forrige helg var det Fabinho, Jordan Henderson og unge Harvey Elliott som utgjorde midtbanetroikaen. Mot Chelsea tre dager senere var ikke Elliott i kamptroppen for aller første gang denne sesongen, og det på sin 20-årsdag!

Da fikk Curtis Jones sjansen, men scouseren har slitt med en stressreaksjon i den høyre skinnleggen hele sesongen, og må følge et slavisk program der han får fullstendig hvile hver femte dag. Derfor var ikke 2001-modellen i troppen mot City tre dager tidligere.

Møter Premier Leagues mest kreative midtbanespillere

Hvilke tre spillere som Klopp plukker ut for å bryne seg på Arsenals midtbane bestående av Thomas Partey, Granit Xhaka og Martin Ødegaard gjenstår å se, men at tyskeren på grunn av skader og formsvikt har slitt med å komponere sin midtbane etter nyttår er hevet over tvil.

Det taler åtte forskjellige midtbanekombinasjoner på tolv Premier League-kamper sitt tydelige språk om. I løpet av samme periode har Arsenal-manager Mikel Arteta til sammenligning mønstret sin foretrukne trio i åtte av 13 kamper, opplyser Premier League.

Liverpools midtbanekonstellasjoner siden 1. januar

Henderson-Fabinho-Elliott2
Henderson-Fabinho-Bajcetic2
Bajcetic-Fabinho-Elliott2
Bajcetic-Thiago-Keita2
Henderson-Fabinho-Jones1
Henderson-Keita-Milner1
Thiago-Fabinho-Elliott1
Henderson-Fabinho-Thiago-Oxlade-Chamberlain1

Som oversikten over viser er det Fabinho som har startet flest ganger i Premier League av midtbanespillerne etter nyttår. Brasilianeren har spilt fra start i ni av tolv ligakamper. Deretter følger Jordan Henderson med sju, Stefan Bajcetic med seks og Harvey Elliott med fem kamper fra start.

På Anfield på søndag kommer antagelig Xhaka og Ødegaard å stå høyt i banen, med Partey som en støvsuger bak dem.

Statistikken viser at Arsenals midtbane har vært langt mer produktiv enn Liverpools midtbane denne sesongen. Arsenals midtbanespillere har bidratt med til sammen 33 mål eller målgivende pasninger i Premier League, mens Liverpools midtbanespillere kan vise til beskjedne seks mål og målgivende pasninger til sammen!

Mål og målgivende pasninger til sammen fra midtbanespillere 

ArsenalMål+ assistsLiverpoolMål + assists
Ødegaard17Elliott3
Xhaka10Henderson1
Partey3Milner1
Vieira3Oxlade-Chamberlain1

Statistikken til Premier League viser at duoen Ødegaard og Xhaka har skapt imponerende 88 sjanser i åpent spill i Premier League denne sesongen. Den norske landslagskapteinen har produsert hele 51 av disse, mens sveitseren har bidratt med 27. Til sammen har de også bidratt med totalt 27 mål og målgivende pasninger. 

Har savnet kreativitet og scoringer fra midtbanen

Til sammenligning er Harvey Elliott Liverpools mest produktive spiller, med ett mål og to målgivende pasninger. 

Jürgen Klopp har med andre ord savnet kreativitet og scoringer fra sine midtbanespillere hele sesongen, og er avhengig av at de tre på topp leverer nesten alt av sluttprodukt.

DEN MEST KREATIVE: Harvey Elliott har vært den midtbanespilleren som har bidratt med flest mål og målgivende pasninger denne sesongen.

DEN MEST KREATIVE: Harvey Elliott har vært den midtbanespilleren som har bidratt med flest mål og målgivende pasninger denne sesongen.

Trass i en vanskelig sesong kan imidlertid Klopp og hans disipler lene seg på en god hjemmestatistikk, hvor de har vunnet ni av 13 ligakamper på Anfield. Dette inkluderer seiere over Manchester City, Manchester United og Newcastle.