Den tidligere Liverpool-direktøren i strupen på Premier League-sjefen

Krangelen om fordelingen av Premier Leagues rikdom fortsetter.

Fotball og politikk går hånd i hånd, og for øyeblikket er fremtiden til engelsk fotball stadig oppe til debatt i det britiske parlamentet. Regjeringen ønsker å sette inn et uavhengig organ som skal sørge for at ikke klubbene i den øverste divisjonen skal få for mye makt, og som en konsekvens av det kan det bli en mer rettferdig fordeling av inntektene i fremtiden. 

Premier League er som kjent den mest innbringende ligaen i verden, og derfor er klubbene på nivå to, Championship, desperate etter å bli med i det gode selskap. Så desperate er de at mange risikerer sin egen økonomiske fremtid i forsøk på å rykke opp. 

Problemet mange opplever er at det ofte er de samme lagene som med jevne mellomrom rykker opp og ned mellom de to øverste nivåene. Bakgrunnen for det er fallskjermutbetalingen klubbene får med seg når de rykker ned. Den fører til at de med trygghet kan bruke mye mer penger enn rivalene på nivå to, og enkelte mener det heller bør kalles for trampolineutbetaling. 

Det er her debatten nå står mellom Premier League-sjef Richard Masters og English Football League-sjef, tidligere Liverpool-direktør Rick Parry. I midten sitter politikerne og skal vurdere hvem som har rett og hva som er løsningen.

Krangler om tall

Parry var nylig på en høring hos digital-, media-, kultur- og idrettskomiteen i parlamentet og la frem studier som viser at klubber som mottar fallskjermutbetalinger har tre ganger så stor sjanse for å rykke opp til Premier League som de andre klubbene. 

– Det er vanskelig å se hvordan fallskjermutbetalingene bidrar til noen som helst form for bærekraft, sa Parry til politikerne ifølge The Athletic.

Masters har stilt seg kritisk til både uttalelsene og studiene. Han mener fallskjermpengene er viktig for å gi trygghet til klubbene som har rykket ned. Parry slo tilbake mot dette og gikk i strupen på Premier League-sjefen, som han hevder kommer med uttalelser som ikke stemmer.

Premier League-sjef Richard Masters.

Premier League-sjef Richard Masters.

Det er imidlertid Parry som har tallene og historien på sin side. To av tre lag som rykket opp i fjor, Fulham og Bournemouth, mottok fallskjermpenger. I år er Burnley klare for opprykk og Sheffield United ser ut til å bli det samme. Begge to mottar fallskjermpenger etter å ha rykket ned nylig. 

Slik har historien vært lenge, og derfor ønsker Parry å gjøre om på ordningen. Han vil at pengene EFL får fra Premier League skal fordeles jevnere mellom klubbene på nivå to, tre og fire. 

Åpen for å øke prosenten

Premier League deler i dag en del av potten de mottar på tv-rettigheter med resten av fotballpyramiden, og de er åpne for å øke den andelen på én betingelse - at det settes inn strengere krav til pengebruk hos klubbene i EFL. 

Men fallskjermutbetalingene ønsker de ikke gjøre noe med. 

Parry, som mener det er den ordningen som er grunnen til at mange klubber havner i økonomiske ruiner, vil neppe gi seg nå som saken er på bordet til politikerne. 

Men først må nok hele strukturen når det kommer til hvem som bestemmer i Premier League endres. I dag må 14 av 20 klubber stemme for et vedtak for at det skal gjennomføres. Med ni klubber involvert i nedrykksstriden, vil nok ingen av de gå inn for et forslag som fører til at de får mindre å rutte med om nedrykket skulle bli et faktum.