– Ian Rush var alltid min favorittspiller, så han vil jeg helst ikke lage analyse på

Liverpools avtroppende analysesjef har gjort karriere på å finstudere fotballspillere, men inntrykket av favorittspilleren fra ungdommen vil han ikke tukle med.

Ian Graham har jobbet for Liverpool siden 2012 og nærmest bygd opp sin egen avdeling innenfor analyse. Når han nå trer av er det med tittelen analysesjef, eller director of research, som det kalles på engelsk. Hvor turen går videre er ikke kjent, men at han forlater favorittklubben med et godt rykte er det ingen tvil om.

Denne uken var han på plass på Cheltenham Science Festival og snakket litt om hvordan han jobber, og hvor mange detaljer analyseteamet får med seg når de skal avlegge rapport om en spiller. Men selv om Graham har gjort karriere på slike analyser, er det én spiller han holder seg unna.

Kjendistreff, badeferier og backgammon. Slik har Liverpool-spillerne koblet av etter sesongen

Kjendistreff, badeferier og backgammon. Slik har Liverpool-spillerne koblet av etter sesongen

De fleste Liverpool-spillerne har hatt en periode med fri etter at ligasesongen ble avsluttet.

Innsikt 10.jun 13:59
Falk: Pavard vil forlate Bayern - og er i samtaler med Liverpool

Falk: Pavard vil forlate Bayern - og er i samtaler med Liverpool

Liverpool er ute etter å hente sin andre verdensmester denne sommeren, ifølge Bild-journalist Christian Falk.

– Ian Rush var alltid min favorittspiller, så han vil jeg helst ikke lage analyse på. Jeg ønsker ikke at minnene jeg har av ham skal bli tuklet med, selv om jeg må være kynisk når det kommer til resten av fotballen, sa han til tilhørerne på festivalen, ifølge The Guardian.

Mbappé er best, men for dyr

Før Graham fikk jobben på Anfield tok han en doktorgrad i teoretisk fysikk i Cambridge, og han blir beskrevet som en som har vært i frontlinjen i det som det siste tiåret har vært en aldri så liten data- og analyserevolusjon i fotballen.

Noen spørsmål er det enkle svar på, ifølge Graham. Som at Lionel Messi er bedre enn Cristiano Ronaldo, og som at Kylian Mbappé for øyeblikket er Europas beste fotballspiller ut fra alle statistikkmodeller.

– Dessverre er han utenfor Liverpools rekkevidde rent økonomisk. Vi har mer fokus på å finne spillere som gir mest valuta for pengene.

Analyseavdelingen til Liverpool har gått fra å være nærmest usynlig til ledende i Europa. Nå er det ikke en kroppsdel hos spillerne som ikke blir analysert - og det hvert eneste sekund i hver eneste kamp, i hver eneste situasjon - både med og uten ball.

Gir stafettpinnen videre

Graham har vært del av et Liverpool-apparat som har blitt berømte for hvordan de manøvrerer overgangsmarkedet, og den siste til å bli hentet inn heter Alexis Mac Allister, angivelig til den nette sum av 35 millioner pund.

Det ble også den siste avtalen Graham var involvert i som ansatt i Liverpool FC. Nå har han gitt stafettpinnen videre, og det er William Spearman som skal fordype seg i alle tallene som er mulig å oppdrive innenfor fotballen.

Se bilder og video fra Mac Allisters første dag på AXA Training Centre

Se bilder og video fra Mac Allisters første dag på AXA Training Centre

Torsdag ble Alexis Mac Allister bekreftet som Liverpools første sommerkjøp.

Kan gå mot utlån for fjerde sesong på rad

Kan gå mot utlån for fjerde sesong på rad

Jürgen Klopps gamleklubb er interessert.