– Det verste er at overgangsvinduet i Saudi-Arabia stenger tre uker etter vårt

Jürgen Klopp mener FIFA og UEFA må ta grep.

Mye har handlet om Saudi-Arabia i sommerens overgangsvindu, og pengebruken i Saudi Pro League ser ikke ut til å ta slutt med det første etter at det statlige pensjonsfondet PIF tok over fire av de største klubbene i ligaen. 

Liverpool er blant de europeiske klubbene som har fått merke satsingen. Mandag gikk Fabinho til Al-Ittihad for om lag 40 millioner pund, mens Jordan Henderson er klar for Al-Ettifaq. De er ikke blant de fire klubbene som nyter godt av pensjonsfondet, men likevel hadde de råd til å bla opp 12 millioner pund for 33-åringen. 

Tidligere i sommer gikk også Roberto Firmino til Saudi Pro League. Han skal representere Al-Ahli de neste årene, mens tidligere kaptein Steven Gerrard er manager for Henderson sin nye klubb. 

Bekreftet: Fabinho er klar for Al-Ittihad

Bekreftet: Fabinho er klar for Al-Ittihad

Liverpool har solgt sitt midtbaneanker.

– Han elsket å være støvsugeren i laget og å gjøre det skitne arbeidet

Klopp om Fabinho-exiten:– Han elsket å være støvsugeren i laget og å gjøre det skitne arbeidet

Liverpools tyske trener er tydelig på at Fabinho blir vanskelig å erstatte, men er ikke i tvil om at laget kommer til å klare det.

– De har en enorm innflytelse på overgangsmarkedet for øyeblikket, sa Jürgen Klopp da han fikk spørsmål om den saudi-arabiske satsingen da han møtte pressen tirsdag. 

Han trakk også frem et moment som kan gjøre september til en ubehagelig måned for mange klubber i Europa. Overgangsvinduet i Saudi Pro League stenger nemlig senere enn det gjør i Premier League og de andre toppligaene. 

– Det verste er at overgangsvinduet i Saudi-Arabia stenger tre uker etter vårt. Det hjelper ikke, så her må UEFA eller FIFA finne løsninger, sa Klopp.

– De har endret markedet

Vinduet i Premier League stenger i år 1. september, mens datoen i Saudi Pro League er 20. september. Det vil ikke være noen overraskelse dersom noen av klubbene i Saudi-Arabia prøver seg på stjerner fra Europa i løpet av den perioden. 

– Saudi-Arabia har endret markedet, sa Klopps kollega, Manchester City-manager Pep Guardiola, nylig, da de solgte Riyad Mahrez til Al-Ahli for 30 millioner pund. 

– Det var ingen som trodde at så mange toppspillere ville følge etter Cristiano Ronaldo etter at han dro der i januar, men det vil bare bli flere i fremtiden. Det er viktig at klubber får med seg det som nå skjer. Når det gjelder Riyad fikk han et utrolig tilbud som vi ikke kunne stå i veien for, sa Guardiola.

Saudi Pro League

  • De siste årene har Saudi-Arabia gått tungt inn i sport – med boksing, fotball, golf og Formel 1.
  • Saudi-Arabias statlige pensjonsfond (PIF) kjøpte Newcastle United 2021.
  • I januarvinduet hentet de Cristiano Ronaldo til Al-Nassr og varslet en ny storsatsing.
  • I juni tok PIF over fire av de ledende klubbene i Saudi Pro League – og nå satses det veldig hardt, med skyhøye spillerlønninger.
  • Vi vet ikke hva som er det langsiktige målet – om det er VM i 2030, Champions League-plass på sikt, en ny «superliga» eller bare et rent politisk grep med sportsvasking.

Dette skriver Amnesty:

«Saudi-Arabia bruker milliardbeløp på PR-tjenester fra Vesten for å bedre imaget sitt. Samtidig fortsetter forfølgelsene, torturen og halshuggingene».

Liverpool.no har ikke planer om å dekke det som skjer i Saudi Pro League – men vil omtale de store overgangene denne sommeren og når det er noe direkte relatert til Liverpool FC.

Brasilianeren Malcom er den dyreste spilleren som er hentet til Saudi Pro League denne sommeren. Al-Hilal betalte over 50 millioner pund til St. Petersburg for kantspilleren. Ruben Neves, Fabinho og Sergej Milinkovic-Savic er andre som har kostet mange millioner, mens profiler som Karim Benzema, N'Golo Kanté og Firmino har kommet vederlagsfritt, men med en saftig lønn hos sine nye klubber.

– De ønsker å skape en sterk liga, og så langt ser det ut til at de kan klare det. Følelsen er at de kan fortsette satsingen en god stund, sa Guardiola.

– Har tatt kontakt med Fluminense

– Har tatt kontakt med Fluminense

Liverpools viser interesse for brasiliansk 22-åring.

Se bildene fra treningsøkten før møtet med Bayern München

Se bildene fra treningsøkten før møtet med Bayern München

Liverpool lader opp til sommerens fjerde treningskamp.