Everton risikerer nytt poengtrekk - Nottingham Forest også siktet

To klubber tiltalt for brudd på Premier Leagues økonomiske retningslinjer. Everton kan få nytt poengtrekk.

Everton har klart å karre seg over nedrykksstreken etter at de tidligere i sesongen ble trukket ti poeng for brudd på Premier Leagues økonomiske retningslinjer (Profit and Sustainability Rules, PSR). Nå kan Merseyside-klubben få seg en ny smell.

Mandag ble det nemlig klart at de er tiltalt for nok et brudd på de økonomiske kravene, som sier at det ikke er tillatt å gå med et underskudd på mer enn 105 millioner pund over en treårsperiode. Bruddet de ble straffet for tidligere i sesongen stammet fra sesongen i forkant, men nå er de siktet igjen - og skulle det bli poengtrekk, vil de tre i kraft denne sesongen, skriver The Times.  

Også Nottingham Forest er nå under tiltale, og de kan se ut til å være i større fare for en streng straff enn Everton. Klubber som kommer opp fra EFL har ikke lov til å tape like mye som de som er i Premier League fra før, og Forest har brukt store summer på overganger siden opprykket i 2022. 

Premier League bestemte seg i sommer for at saker der det er konkrete og klare brudd på PSR-reglene skal behandles raskere. I Everton og Forests tilfelle betyr det en behandling av saken i april, og dermed en risiko for poengtrekk helt mot slutten av sesongen. 

Everton har for øvrig anket poengtrekket de fikk tidligere i sesongen, og håper at straffen kan bli redusert. De skal da ha tapt 371,8 millioner pund over en treårsperiode, langt over de 105 millionene som er tillatt. Klubben mener imidlertid at de ikke har brutt regelverket fordi Premier League tillot større tap i kjølvannet av pandemien. 

City og Chelsea også under etterforskning

Mens Premier League nå jobber raskt med sakene der det er konkrete brudd på PSR-reglene, tar det lenger tid i tilfellene der Manchester City og Chelsea er under etterforskning.  

Grunnen til at saken mot Manchester City tar tid er nok nettopp fordi anklagene er så mange, at de strekker seg over flere år og ikke minst at klubben gjør sitt for å gjøre etterforskningen vanskelig. Saken kan ikke sammenliknes med de vi nå ser, der resultatet i klubbenes regnskap gir et enkelt svar på om retningslinjene er brutt eller ei.

Manchester City har på sin side 115 anklager mot seg, fortelt på 14 sesonger. Etter fire år med etterforskning kom Premier League for snart et år siden ut med påstander om at klubben blant annet har overrapportert sponsorinntekter og fått disse betalt direkte fra eierskapet i stedet, betalt tidligere trener Roberto Mancini dobbel lønn under bordet, unnlatt å samarbeide med etterforskningen og i tillegg brutt reglementet ved å tilnærme seg unge spillere.

Manchester-klubben har signalisert at de vil kjempe mot hvert eneste av de 115 punktene i tiltalen, og det kan dermed ta flere år får vi når en konklusjon i saken. 

Chelsea er også under etterforskning for forhold som strekker seg tilbake i tid, blant annet at deler av overgangssummene for Samuel Eto'o og Willian fra russiske Anzhi skal ha havnet i hendene til russiske tredjeparter. Chelseas nåværende eiere rapporterte selv inn denne saken. 

London-klubben stod for øvrig i fare for å havne i samme situasjon som Everton og Forest, men rakk å selge unna nok spillere i sommer etter å ha svidd av enorme summer på overganger under Todd Boehlys eierskap. 

Bekreftet: Har hentet hjem Ramsay

Bekreftet: Har hentet hjem Ramsay

Calvin Ramsay er hentet tilbake til Liverpool FC.

– Vi er veldig stolte over ham

– Vi er veldig stolte over ham

Pep Lijnders trekker frem Curtis Jones.