Melder om kraftig økning i ulovlig streaming

Størst økning blant unge seere.

Allente rapporterer at antallet nordmenn som sier at de strømmer eller laster ned ulovlig innhold har økt kraftig. I 2023 svarte 22 prosent at de hadde gjort dette, mot 14 prosent i 2021. Økningen er størst blant unge mellom 15 og 24.

Tallene kommer fra en undersøkelse gjort av Mediavision.

– Norge har snart tatt igjen Sverige som det landet i Norden der ulovlig tv-titting og strømming er mest utbredt. Økningen er aller kraftigst blant unge: Av dem mellom 15 og 24 sier 51 prosent at de har sett ulovlig innhold i 2023, mot 38 prosent i 2022, sier Jon Espen Nergård, styreleder i Nordic Content Protection og teknisk direktør i underholdningsleverandøren Allente.

– Samtidig øker problemet i hele Norden: 4,4 millioner mennesker i de nordiske landene mellom 15 og 74 sier de ser piratsendinger, dette er en økning på 1 million det siste året, legger han til Nergård.

Undersøkelsen viser at over 250.000 norske husholdninger har IPTV, og Nygård sier at dette er abonnement på ulovlig innhold som organiserte kriminelle stjeler og videreselger på nettsider som gir inntrykk av å være legale.

– Mange som aldri ville funnet på å kjøpe andre stjålne varer, tenker ikke på dette som så alvorlig, siden innholdet ikke er fysisk. Dyrere TV-abonnement og økte levekostnader gjør også at noen ser dette som eneste mulighet til å se matchene med favorittlaget eller «it»-serien. Tyveri er imidlertid tyveri, like mye for TV-innhold som fysiske produkter, og det er ingen unnskyldning at man synes noe er dyrt, sier Nergård.

Over 1000 kroner for Champions League og Premier League

Skal du se Premier League på lovlig vis i dag må du ut med 749 kroner i måneden til Viaplay. Ønsker du å se Champions League i tillegg må du punge ut ytterligere 429 kroner i måneden til TV 2, eller 369 kroner om du takker ja til reklame på TV 2 Play. 

I forbindelse med en prisøkning i januar i fjor gikk Supporterunionen for Britisk Fotball ut og ba om en forklaring fra Viaplay, etter å ha fått mange henvendelser om prisjusteringen blant sine medlemmer. Supporterunionen har rundt 130.000 medlemmer fordelt på 55 medlemsklubber.

Viaplay sa blant annet da følgende: 

– Kostnadene for sport i verdensklasse øker hele tiden, ikke bare for de faktiske rettighetene, men også for alt som går med til produksjon av direktesendinger i høy oppløsning og den tekniske infrastrukturen som fotballfans forventer i dag. Det samme gjelder utgiftene for å forvalte rettighetene gjennom publikumsvennlige studioformater, fremtredende eksperter og analyser, dyktige kommentatorer og en storsatsing på dybdeinnhold i form av sportsdokumentarer, skriver Kim Poder i Viaplay Group i sitt svar til Supporterunionen.

Per i dag er det ikke åpent for kun å abonnere på Champions League eller Premier League. For å se fotball må man tegne totalpakke hos tilbyderne.

– Vi tror at den beste seeropplevelsen oppnås ved å samle et fantastisk utvalg av filmer, serier, dokumentarer og flere av verdens beste sportsrettigheter på ett sted, og for å sikre - og bygge videre på - kvaliteten som leveres til seerne så ser vi oss nødt til å justere prisen. Det er aldri populært å øke prisen på et produkt, og aldri et godt tidspunkt, men ved å gjøre det nå så sikrer vi at vi også fremover kan levere fantastisk innhold for alle Viaplays kunder, sa Poder i fjor.

Viaplay varslet da at de ikke hadde planer om ytterligere prisøkninger, og prisen på 749 har ikke blitt økt det siste året. 

På båttur med Liverpool-legender

ReisetipsPå båttur med Liverpool-legender

Kop Around the Dock byr på en intim og fornøyelig opplevelse i Albert Dock.

Kopite 15.feb 11:25
UEFA-tall avslører hvem som har verdens dyreste spillerstall

UEFA-tall avslører hvem som har verdens dyreste spillerstall

Liverpool er inne blant topp ti, men har tre Premier League-rivaler foran seg på listen.