Vi fulgte pressekonferansen– Jeg var ikke aktuell for å ta over. Vi skal avslutte dette prosjektet sammen

Pep Lijnders var innom mange temaer på sin pressekonferanse før ligacupfinalen mot Chelsea.

Pressekonferanse med Lijnders kl. 11.00

Det er klart for en hendelsesrik fredag for Liverpool, som forbereder seg inn mot ligacupfinalen på søndag.

Det er Pep Lijnders og ikke Jürgen Klopp som skal holde dagens pressekonferanse. Lijnders har ofte tatt pressekonferansene i ligacupen, og har det ansvaret også når det er finale.

Den starter kl. 11.00, og der vil vi forhåpentligvis få en stor skadeoppdatering.

Er Darwin Nunez og Mohamed Salah klare til finale, det er en uke siden Alisson skadet hamstringen – så hvor alvorlig er det? Nærmer Dominik Szoboszlai, Trent Alexander-Arnold og Curtis Jones seg, og er det nå satt et mål for når Diogo Jota kan spille fotball igjen? Det er spørsmål assistentmanageren forhåpentligvis får, og er villig til å svare på.

Vi kommer til å dekke pressekonferansen her, med video og oppdateringer om alt 41-åringen sier.

Lijnders er på plass

Oppdateringer følger...

Ser løsninger i negativiteten

– Du må bare akseptere hva du har, og ikke se på hva du ikke har, så det er det vi prøver å gjøre.

– Det har gitt oss suksess tidligere, så vi prøver å holde det slik. Det er jeg tilfreds med. Cruyff sa for lenge siden at «hver ulempe har en fordel», så med skadene så får du opp noen unge spillere. Du kan ikke ha alt her i verden samtidig.

– Du får opp unge spillere eller spillere som ikke tidligere har spilt fem kamper på rad som kan få en sjanse til å vise seg. Det er veldig kult, og denne sesongen er en sesong der vi allerede har skapt to-tre nye lag, så det er ikke noe som har skjedd de siste årene.

– Det er et kompliment for troppen vår og akademiet. Jeg vet at dere vil høre om skadene nå…

Her kommer skadeoppdateringen

– Med Dom (Szoboszlai), Darwin (Nunez) og Mo (Salah) må vi vente og. Vi har to dager til på oss, med dagens økt, morgendagens økt og i den siste økten vil vi se om de kan være med.

– Det ville vært flott om de kunne. Med alle de andre tror jeg Jürgen allerede har snakket. Alisson har en muskelskade, det vil være etter landslagspausen så det vil ta tid.

– Curtis sin skade sitter høyt på ankelen, og han vil være ute til landslagspausen. Trent vil være ute til etter landslagspausen. Jota vil være ute til over landslagspausen.

– Etter landslagspausen betyr at vi ikke er sikre…

(Landslagspausen han snakker om er i mars – så det er snakk om minst fem uker).

Chelsea som motstander

– En god finale starter med å respektere og anerkjenne styrkene deres, og hvor skal vi starte…Moises Caicedo og Enzo Fernandez på midtbanen. Enzo er den som kan slå pasninger overalt dersom du lar ham slippe fri.

– Med ustabiliteten i starten av sesongen – det var mye som skjedde der – så hvordan kan du forvente at de presterer med en gang? De er i utvikling, og jeg synes manageren gjør en strålende jobb. Trenerstaben også. Jeg tror han nå endelig finner sin beste ellever, og jeg mener at de har gjort en av de beste signeringene i år i Premier League med Cole Palmer. At de henter ham fra en rival, en ung spiller som presterer slik.

– De har Gallagher også, en skikkelig nummer ti fra akademiet som bærer armbåndet. En skikkelig leder. Men han er en som er en tier og også får drakten sin skitten.

– Lar du dem spille og finne rom mellom leddene med Palmer og Gallagher der med mye teknikk, så vil det vil bli veldig vanskelig, med Enzo som dropper inn. Med hurtigheten de har på topp også når de spiller seg ut av gjenvinningspresset vårt – vi vil trenge full turbo for å forsvare oss mot dem.

– En god kamp og en god finale starter med å respektere motstanderen og forsvare med alt vi har. Det er det vi skal forberede oss på. Vi har ett mål, og det er å gi glede til supporterne. Vil du beskrive fotballfilosofien til Jürgen, meg og klubben, så er det å gi glede og lidenskap til fansen. Jeg er glad for at vi i det minste kan gi en finale fra start, så det er det du ønsker deg fra starten av sesongen.

Målene for sesongen

– For meg er suksess å vokse. Jeg mener at laget som vokser mest i løpet av en sesong vil være laget med suksess. Vi fokuserer på å utvikle dette laget, på å få frem unge spillere, og også at de eldre spillerne skal forbedre seg. Med videoøkter, møter, følelser, lidenskap og da mener jeg at suksess er et logisk resultat av det.

– Du spiller mot gode lag. Se hva Luton gjorde i førsteomgangen…

– Liverpool Football Club er skapt for store troféer, og hvert år skal vi kjempe for dem, så det må alltid være målet. Det er det vi skal prøve å gjøre.

Fokus på prestasjonen

– 95 minutter mot en veldig god motstander. En motstander som i forrige uke spilte uavgjort mot Manchester City, i det jeg synes var en veldig spesiell kamp.

– Det viktigste er måten vi skal spille der. For meg er det det viktigste. Kan vi spille som i andreomgangen mot Luton, og spille med den stilen inn i denne kampen. Om disse unge guttene kan vise lidenskap og personlighet. Dersom vi virkelig kan vise personligheten vår der, så vil det være en veldig god ting. Det endelige resultatet vet vi ikke. Vi har spilt finaler som vi har tapt der vi har spilt veldig, veldig bra.

– Vi har spilt finaler der det har vært veldig jevnt, som mot Chelsea og Thomas Tuchel, der fem mål ble annullert i en kamp. Det er alltid jevnt mot dem, det ble tatt 11 straffespark. Spesielle kamper trenger spesielle prestasjoner, så vi må fokusere på prestasjonen. Vi trenger en prestasjon som løfter stadion, for vi trenger supporterne.

– Vi skal gå for det.

Ungguttenes utvikling

– Derfor liker jeg Luton-kampen. Du går til pause, og ser frustrasjonen til guttene. Alt fungerte ikke, men du kunne se mange gode ting i førsteomgangen. Det var bare på de siste 20 metrene (inn mot mål). Men måten vi brukte ballen mot deres mannsmarkering, det er aldri lett, men problemene var på de siste 20 metrene av banen. Hvordan vi spilte den siste pasningen, overblikket og hvordan vi skapte og brukte disse øyeblikkene.

– Frustrasjonen i pausen og hvordan vi måtte roe ned gutter. «Gjør vi dette og dette bedre, vil alt bli greit». Gi dem tålmodighet, selvtillit og tro, og derfor var jeg også så fornøyd. For vi vet at den kampen er så viktig inn mot en finale. Disse guttene måtte gjøre det, vokse, linke sammen – for det er annerledes – dersom du har Mo, Darwin og Lucho eller om du spiller Lucho, Cody (Gakpo) og Harvey (Elliott).

– Jeg tenker ikke på kvaliteten, for alle våre fem angripere har allerede scoret ti mål eller mer hver allerede, men fotball er et lagspill og måten de spiller sammen. Det trenger tid. Du kan ikke bare gjøre det på treningsfeltet eller i møter, men det viktige er i kampene. Når det blir vanskelig, når du ligger under 0-1, og hvordan de begynner å samarbeide. Det var det mest spesielle den kvelden, for de vokste. Det hjelper når du spiller mot The Kop. Det var en flott andreomgang, og disse guttene trenger det.

– Bobby Clark kommer inn, James McConnell kommer inn, og de viser på et kvarter hva de kan, og viser at vi de siste ti årene har bygget en kultur i denne klubben. Vi har bygget en skikkelig kultur.

Kelleher, som nå spiller fast

– Jeg husker fortsatt hans første kamp. Derby på bortebane, og ingen som så den. Ikke på hovedbanen, men de satte oss på kanskje den sjette beste banen med et hvitt gjerde rundt. Han reddet et straffespark der, og du kunne se en 15 år gammel gutt. Ikke i en enkel situasjon, men han hadde sitt prøvespill og allerede var han imponerende med ballen i beina.

– Jeg tror han allerede hadde spilt ute på banen i flere år før han ble målvakt.

– Jeg er veldig glad på hans vegne med det som skjer, og for en klubb som Liverpool så må du ha gode målvakter. Jeg er veldig glad for at vi har det.

– Det er veldig spesielt, og et kompliment for John (Achterberg, keepertrener), Jack (Robinson) og for Taffa (Claudio Taffarel), folkene på akademiet, for vi har produsert noen gode keepere allerede – men Caoimhin er trolig den beste og mest komplette. Han kan gjøre matchvinnerredninger, og har den ferdigheten.

– Han ser spillet foran seg og vet hvordan han skal spille rollen som den frie spilleren. Vet hvor han skal spille, og har en ro over seg som gir de andre ro. Spesielt med måten vi ønsker å spille på, med å bruke ballen bakfra og finne muligheter til én mot én-situasjoner og skape de i angrep, så må du ha en slik keeper. Igjen – det er kultur med egne spillere.

– Ingen kan erstatte Jürgen Klopp. De må finne en god manager

Spørsmålet var om Jim Ratcliffe, United-eieren, som hadde en uttalelse om å «overta» Liverpool og Manchester City

– Er det et kompliment fra United? Det sier alt, dersom vi får komplimenter fra dem.

– Men om sommeren, ja, ingen kan erstatte Jürgen Klopp. Men jeg tror fortiden har vist noen vanskelige omstillinger. Hva var det vanskeligste i denne klubben, var det Shankly som sa at han var ferdig? Og så kom Paisley, som var helt annerledes enn «Shanks», men det viser at vi som klubb må finne noen som ønsker å vokse. En som har en tanke om utvikle seg – men det er ikke opp til oss. Eierne kan ta gode avgjørelser der, men jeg mener vi har tatt riktig valg med å annonsere det tidlig slik at klubben får tid til å gjøre denne omstillingen.

– Men fortiden har allerede vist at det egentlig er umulig. Det beste laget, si Guardiola-laget i Barcelona. Han sa utav det blå «jeg er ferdig». Så tok Tito (Vilanova) over, og hadde kanskje den høyeste vinnerprosenten noen gang. Det er den vanskeligste omstillingen i de siste 15 årene. Jeg var i Porto da (Andre) Villas Boas vant fire troféer. Europa League i Dublin, da var jeg der allerede, ligaen på bortebane mot Benfica på deres stadion, og så tok Vitor Pereira over. Han var helt annerledes fra Andre, men vant året etter. Og for Porto var det tidenes år.

– Det jeg prøver å si er at de ikke trenger å erstatte Jürgen – de må finne en god manager. For ingen vil erstatte Jürgen.

Om han selv ville vært aktuell som Klopp-erstatter

– Jeg var veldig tydelig på det. Da vi hadde samtalen for lenge sidan, gjorde det ting lettere for meg at han sa at dette ville være over.

– Vi visste allerede i sommer at prosjektet går mot slutten. Jeg snakker for mye om meg nå. Vi spiller om 48 timer og det er en finale, så sitter vi her og snakker om at Jürgen skal slutte.

– Jeg skjønner spørsmålet, men har gitt et intervju der jeg har gitt mange av svarene. Vi snakket, jeg har fått tilbud det siste året, der hjertet mitt har sagt ja, men lojaliteten og vennskapet mitt med Mike (Gordon) og Jürgen har sagt nei. Så da vi snakket, Jürgen sa at han tenkte på det, så var det klart for meg at jeg skulle dra ut og bli manager. Vi skal avslutte dette prosjektet sammen.

– Jeg føler at det er et prosjekt for mange mennesker, og jeg føler at det er riktig måte å gjøre det på. At klubben kan finne en ny trener, med nye ting.

– Men jeg gleder meg til å bli manager, dra og finne riktig klubb. En klubb som virkelig ønsker det. Men før sesongens siste finale vil jeg være fokusert på Liverpool. Jeg vet ikke en gang hva som foregår, og det er vel grunnen til at vi har agenter.

Ungguttene som slår gjennom

– Drømmen var å vise verden at det er mulig, selv på dette nivået. Selv i Premier League. Ikke bare vise at du kan få unge spillere opp og frem, men at du kan få frem unge spillere som kan vinne deg kamper og troféer, for Liverpool Football Club handler om det.

– Jeg er veldig stolt, for jeg har alltid hatt troen på det. Som jeg har sagt noen ganger nå, så har vi skapt en kultur. En kultur der hele klubben har samme innstilling. Fra ung alder så spiller vi på en bestemt måte, og når vi har møter med speidere, så vet vi hva vi har på andrelaget. Dersom vi må kjøpe en høyreback, ja eller nei, så viser vi at vi har store baller og går for akademispilleren.

– Vi har en som styrer utlånene, som kan kontrollere det som er mulig å kontrollere. Det er ikke lett, men vi har veldig fokus på det, for noen spillere trenger noen år ekstra eller andre erfaringer. Så har du noen spillere som bare kan komme rett inn.

– Alt handler om å skape en kultur, stabilitet, måte vi spiller på og tror på. Det skal Vitor Matos ha ros for, som har en rolle med å utvikle dem og kun har fokus på spillerne. Vi har Barry Lewtas som U21-sjef, og han kom fra U12-laget da jeg startet på akademiet. Vi har Alex Inglethorpe som har vært her like lenge som Jürgen, om ikke lenger, så det er kanskje slike ting og en slik struktur Manchester United snakker om. En slik struktur tar tid, men du må ha gode folk som har tro på slike prosesser, og når de viktige avgjørelsene kommer så må du ta de vanskelige avgjørelsene.

– Avgjørelsene der du har troen på dine egne, og jeg mener Conor Bradley er er veldig godt eksempel. Trent Alexander-Arnold er et veldig godt eksempel. Det er så mange, Caoimhin er et eksempel. Det gir deg en frisk klubb, med unge lokale spillere som trener hver dag. Scousere som har vært der siden de var 10 år gamle, og bruker drakten de har drømt og håpet å bruke. Det handler til slutt om manageren. Du kan ha det beste akademiet i verden, men til slutt må han stole på dem og skape rom i stallen og ta disse avgjørelsene. Når alt kommer til alt vil han vinne, så jeg synes det er kult.

Om den tidlige annonseringen kunne bli en distraksjon

– Jeg tror en da ville undervurdert stallen vår og personlighetene i den. De har allerede vært gjennom mye. I nylig historie, men også i oppveksten sin har mange av disse spillerne vært nødt å vise karakter fra ung alder. De har ikke alle fått ting så lett.

– Dere vet bedre enn oss, men mange av oss får mye kritikk, så det vokser vi på. Alle disse guttene vet hvordan de skal håndtere det. De er ikke barn lenger, og har mye lidenskap og kjærlighet for klubben. Alle ønsker å få til det samme.

– Jeg synes Jürgen sa det bra. Han sa «vi signerer en ettårskontrakt hver sesong», så det er en ettårskontrakt sammen med oss, så prøver vi å kjempe. Men vi gjør det aldri mer komplisert enn det er, og det liker jeg. Neste kamp, det er vår finale, og nå er det faktisk en finale, men la oss gi alt for å vinne den, og gi supporterne glede. Det er ikke så mye mer enn det.

– Vi ser på hva vi har, men ja. Virgil van Dijk som kaptein, Andy Robertson, alle disse guttene i ledergruppen. 24-25-åringene som bare ønsker å vinne. Flere av disse guttene har aldri vunnet noe med Liverpool ennå, så det er klart de vil gi alt selv om manageren har sagt at han kommer til å dra. Vi er stabile nok til å håndtere det.

– Vi stoler nok på stallen til at de kan håndtere det.

Ligacupfinalen Chelsea - Liverpool spilles søndag kl. 16.00, og vises på Viaplay og TV 3+.