Nå må det et mirakel til for å få fem lag til Champions League

Tottenham og Aston Villa vil nå få en voldsom duell om fjerdeplassen - og det kan ha betydning for Liverpool.

Premier League-lagene har sviktet fullstendig i Champions League denne sesongen, og etter at Arsenal og Manchester City røk ut onsdag kveld er det første gang siden 2020 at vi står uten et engelsk lag i semfinalen. Tar vi med at Newcastle og Manchester United forsvant ut i gruppespillet, har ikke verdens rikeste liga vist seg frem fra en imponerende side. 

Torsdag kveld kan vondt gå til verre når Liverpool og West Ham er avhengig av opphentinger for å ta seg videre i Europa League. Liverpool ligger under 3-0 fra hjemmekampen mot Atalanta, mens West Ham må hente opp 0-2 mot Xabi Alonsos ubeseirede Leverkusen. I forrige runde forsvant Brighton ut av Europa League. 

Slik det ser ut nå er det Aston Villa som vil være eneste Premier League-lag igjen i Europa når vi har unnagjort dagens kamper, men heller ikke de er trygge. De må nemlig snu 2-1-ledelsen Lille fikk med seg fra det første oppgjøret i Conference League. 

Totalt sett betyr svikten fra de engelske lagene at det nå må et mirakel til for at femteplass skal gi spill i Champions League neste sesong. Det som i høst virket å være grei skuring har blitt alt annet. 

Har betydning for Liverpool

Når Champions League utvides fra 32 til 36 lag til høsten vil to av de ekstra plassene gå til de to ligaene som presterte best i den foregående sesongen. Slik det ser ut nå er det Serie A og Bundesliga som stikker av med de to plassene, og det er ikke sikkert at selv en opphenting fra Liverpool vil være nok til å snu det, ifølge ESPN. 

Det er UEFAs koeffisient som bestemmer hvem som får de ekstra plassene. Lagenes prestasjoner delt på antall lag som var med i turneringen i utgangspunktet er utregningen, og England blir nå litt straffet for å ha hatt åtte lag i Europa denne sesongen. 

På Premier League-tabellen ser vi at Aston Villa og Tottenham trolig kunne begynt å glede seg til en høst med Champions League-fotball dersom topp fem hadde gitt en billett. Tottenham, som er nummer fem, har ti poeng ned til Newcastle og Manchester United med seks kamper igjen å spille. Villa ligger på sin side tre poeng foran Tottenham. 

Med andre ord ligger det an til å bli en saftig duell mellom de to om fjerdeplassen, og for Liverpools del er ikke det uten betydning. Liverpool skal nemlig møte begge to i løpet av de seks siste kampene av sesongen, og de vil ha alt å spille for. Tottenham skal også i aksjon mot både Arsenal og Manchester City, og ettersom de røde er avhengig av hjelp fra andre i tittelkampen, kan det være positivt at Tottenham ikke kan slappe av i innspurten.

Til helgen skal Liverpool spille borte mot Fulham, mens Arsenal er borte mot Wolves. Manchester City spiller semifinale i FA-cupen mot Chelsea på Wembley og vil med det pådra seg en hengekamp.

Arsenal og Manchester City røk ut i kvartfinalen

Tittelkampen:Arsenal og Manchester City røk ut i kvartfinalen

Er dette gode eller dårlige nyheter for Liverpool i tittelkampen?

Snakker ut om den brutale veien tilbake fra skade

Snakker ut om den brutale veien tilbake fra skade

Liverpool-keeperen har hatt to til tre økter de siste ukene, samtidig som det har vært lite fotball på TV hjemme i egen stue.