PGMOL lanserer «fast track»-program for spillere som vil bli dommere

Spillerforeningen og dommerforeningen vil øke representasjonen blant dommerstanden med gamle fotballspillere.

Kvaliteten på dommerne og dømminga i Premier League har vært tema for debatt ei god stund, godt hjulpet av det vel så omdiskuterte VAR-systemet.

Nå lanserer PFA (Professional Football Association) og PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) et nytt initiativ som skal tilby nåværende og tidligere fotballspillere en karrierevei som dommer.

Tanken bak er å skreddersy et opplegg som gjør deg til toppdommer på kortere tid. Målet er å rekruttere 10-12 spillere.

– Som spillerforening, ser vi hele tiden på hvordan vi kan skape nye veier og muligheter for spillerne til å bruke erfaringene sine både på og utenfor banen, sier PFA-leder Maheta Molango.

– Å fullføre denne treårige reisen med suksess kan åpne dører til å bli dommer, noe som er et spennende perspektiv for alle som brenner for fotball og som ønsker å beholde og bruke erfaringen sin i profesjonell fotball.

Utdanningsprogrammet er en del av ERDP (Elite Referee Development Plan) skal ta tre år.

Utvide og utvikle dommerkorpset

Premier League markedsfører seg som verdens beste liga, med spillere fra hele verden, og da burde vel dommerstanden også være i verdensklasse?

– Vi har ikke lagt skjul på at vi ønsker å utvide dommerkorpset vårt og lokke folk fra andre deler av fotballen og samfunnet inn i dommeryrket som historisk sett kanskje ikke har vært så godt representert, sier dommersjef Howard Webb.

– I tillegg til at vi ønsker å utvikle våre nåværende dommere, har vi som mål å skape et best mulig miljø for å støtte og oppmuntre nåværende og tidligere spillere til å forbedre sine ferdigheter, kunnskaper og, til syvende og sist, sine kvaliteter som kampdommere gjennom dette programmet.

120 skal allerede ha uttrykt interesse for opplegget. Kandidatene utvelges i sommer.

– Det har vært fantastisk å samarbeide med PFA om dette programmet og interessen fra medlemmene tyder på at de føler at dette er en spennende mulighet til å utforske en vei som potensielt kan føre dem til de høyeste nivåene i fotballen, denne gangen som kampfunksjonær.

19 klubber stemte ned forslaget - men det kommer VAR-endringer

19 klubber stemte ned forslaget - men det kommer VAR-endringer

På torsdagens Premier League-møte var Wolverhamptons VAR-forslag oppe.

Ønsker å gi managere sjansen til å utfordre en dommeravgjørelse

Ønsker å gi managere sjansen til å utfordre en dommeravgjørelse

FIFA ser mot amerikansk fotball for å utvikle VAR i fotball.