EMs ukjente toppscorer

Glem Kane, Lewandowski, Ronaldo og Mbappé, i EM florerer det av selvmål.

Mandag kveld var «hen» frempå igjen, «own goal» avgjorde storkampen mellom Frankrike og Belgia.

Søndag overrasket Georgia med å gå opp i ledelsen mot Spania, samme «mann» sto bak.

Disse nettkjenningene tar antall selvmål for EM 2024 opp til ni. Kylian Mbappé har et (straffe)mål i EM, Robert Lewandowski et, Cristiano Ronaldo null scoringer.

Mesterskapet er godt på vei til å ta rekorden. Det eneste EM med flere selvmål var 11 i 2020.

Mer oppsiktsvekkende er det at 20 av de 29 selvmålene som har blitt gjort i EM-sammenheng, har kommet i de to seneste turneringene. Før 2020 har det aldri vært med enn tre selvmål i et EM.

Hvorfor denne trenden er det ingen som har noe godt svar på. Har angriperne blitt såpass mye bedre? Er det forsvarerne som har blitt mer klønete? Er ballen oftere nærmere mål? Snakker vi om ren uflaks?

OPTA VISER UTVIKLINGEN I SELVMÅL: Tallene for 2024 er kun medregnet gruppespillet, og fortsetter det sånn ser vi en ny rekord.

OPTA VISER UTVIKLINGEN I SELVMÅL: Tallene for 2024 er kun medregnet gruppespillet, og fortsetter det sånn ser vi en ny rekord.

Ifølge Opta er antall innlegg på et lavere nivå i 2020 og 2024 enn det har vært tidligere. 

Fordel Jota & Co

Det laget som har fått mest hjelp av «own goal» er Portugal. På tre gruppespillkamper fikk de to selvmål til sin fordel, både mot Tsjekkia og Tyrkia.

Når «own goal» ikke leverte mot Slovenia, ei heller noen av de offensive stjernene, måtte de straffespark til for å passere Slovenia, et land med bare noen par millioner innbyggere.

For Diogo Jota er det ikke noe nytt å se motstanderen score på seg selv. 

I Premier League 2023/24 var nemlig Liverpool, med seks, den klubben som fikk flest selvmål rikig vei. Arsenal, Brighton og Tottenham følger med fem. Jürgen Klopps lag gjorde to selvmål, sånn sett gikk de i pluss her.

Ser vi på disse er det lett å tenke at det er lag som er mye i motstanderens boks, og dermed kan presse frem feil av typen selvmål. Men ja, forstå det den som kan.

Uansett er det noe å være obs på for Virgil van Dijk og lagkamerater. De møter Romania 18:00 på TV 2/TV 2 Play. Tirsdagen avsluttes med Østerrike - Tyrkia fra 21:00 på NRK1.

Hvorfor er det så mange byttehandler plutselig, og er det triksing med tall?

Hvorfor er det så mange byttehandler plutselig, og er det triksing med tall?

Det økonomiske regelverket får klubbene til å være kreative på overgangsmarkedet, men det gjelder ikke Liverpool.

Innsikt Tir. 02.07. 13:57
De Bruyne utelukker ikke å forlate City, avviser ikke Saudi

De Bruyne utelukker ikke å forlate City, avviser ikke Saudi

Det har vært mang en gullstrid mellom Liverpool og Kevin De Bruyne, og det er ikke sikkert at det blir så mange flere.