– Jeg var ikke nervøs, jeg bare bestemte meg for et sted å sette ballen

Trent Alexander-Arnold startet på benken, men ble byttet inn rett før straffekonken. Alt var lagt til rette for at scouseren skulle bli syndebukken når han skulle ta den avgjørende straffen, men Trent var iskald og sendte England til semifinale.

England - Sveits 1-1 (0-0) (5-3 på straffer)

Det var lenge ryktet at Englands landslagssjef Gareth Southgate ville gjøre drastiske endringer før kvartfinale kampen mot Sveits, men Southgate sendte laget sitt ut på akkurat samme måte som han har gjort tidligere i mesterskapet.

Engelskmennene som har skuffet stort så langt i dette mesterskapet, på tross av at de har kommet langt, fortsatte med svakt og kjedelig angrepsspill også i kveld.

Trent Alexander-Arnold ble sett på som et godt alternativ av mange, om Southgate hadde valgt å gå for trebackslinjen som som ble rapportert, men han ble plassert på benken fra start sammen med Joe Gomez også i dag.

BENKET FRA START: Ingen av de to Liverpool-spillerne i England troppen fikk tillit fra start av Southgate.

England startet med litt mer giv og vilje til å angripe enn de har gjort resten av mesterskapet, men det varte ikke lenge og etter hvert gikk det over til den sedvanlige Southgate-fotballen, hvor sikkerhet blir satt foran alt.

Kampen var ekstremt sjansefattig og første skudd på mål kom ikke før fem minutter ut i andreomgang. Og jo nærmere klokken tikket mot 90 minutter jo mer konservative ble det engelske laget.

Men så i det 75 minutt skjedde det som som regel skjer når du legger deg bakpå uten å angripe noe selv, Sveits tok England-forsvaret i ubalanse og Dan Ndoye sendte en ball inn til Breel Embolo som pirket overraskelses-laget i ledelsen.

Southgate reagert overraskende fort til han å være og kastet inn flere fra benken, og noen minutter senere tok Bukayo Saka ansvar og banket ballen i hjørnet fra rett utenfor Sveits-boksen.

Resten av omgangen spilte begge lagene svært defensivt og gikk egentlig bare rundt og ventet på ekstraomganger

UTLIGNET: Bukayo Saka satte inn utligningen fra distanse etter 80 minutter.

Trent ble straffehelten

Ekstraomgangene var veldig begivenhetsløse lenge og ingen av lagene var villige til å ta noen risiko så nærme en eventuell straffesparkkonkurranse.

Trent Alexander-Arnold ble endelig kastet inn av Gareth Southgate i det 115 minutt, og han virket å være tiltenkt å ta et straffespark i straffekonken som nærmet seg med stormskritt. Og Liverpool-spilleren rakk ikke å involvere seg noe særlig før straffekonken var et faktum.

England vant begge myntkastene og fikk dermed fordelen av å både ta første straffe og å skyte mot sine egne fans.

Innbytter og straffe-ekspert Cole Palmer gikk opp for å ta første straffe mot Sveits-keeper Yann Sommer. Chelsea spilleren var like iskald som han har vært på alle de ni straffene han tok for de blå i de nettopp avsluttede 2023/24 sesongen i Premier League.

Sveits svarte med at en annen Premier League-spiller i Manchester Citys Manuel Akanji skulle opp å ta straffe. City-stopperen leverte et utrolig svakt straffespark og Jordan Pickford i England-buret reddet forsøket.

England var dermed i førersete og i motsetning til hva de ville gjort i den faktiske kampen fortsatte de engelske spillerene å være offensive i straffeskytingen.

En etter en gikk Jude Bellingham, Bukayo Saka og Ivan Toney opp for å ta straffe, og alle tre satte forsøkene sine med arrogant selvsikkerhet. Dessverre for England svarte Newcastle-stopper Fabian Schär, tidligere Liverpool-spiller Xherdan Shaqiri, og Burnleys Zeki Amdouni med og også sette sine forsøk.

4-3: England ledet 4-3 med en straffe igjen...

Dermed var engelskmennene fortsatt avhengige av at sistemann opp også satte straffen sin, og hvem andre enn hele Englands favoritt syndebukk steppet opp for å ta det avgjørende sparket.

Ikke bare skulle Trent ta en straffe, han skulle ta den siste og avgjørende straffen på stillingen 4-3 til England.

Alt var lagt opp til at Liverpool-spilleren skulle bli syndebukken etter et vanskelig mesterskap så langt, og det er umulig å tenke seg til presset som må ha vært på skuldrene til Liverpools visekaptein i det han skrittet opp til ellevemeteren.

Scouseren var stålfokusert på oppgaven og så nesten uanfektet ut, og Trent Alexander-Arnold banket ballen kontant i krysset og sendte England til himmels.

– Vi vant og det er alt som betyr noe

Etter at han hadde gjort unna feiringene med resten av det engelske-laget ble Trent dratt bort for å fortelle om hvordan det var å sette den avgjørende straffen i mål.

– Det føles fantastisk, og dette er standaren vi setter for oss selv. Det var en vanskelig motstander, og vi måtte kjempe oss tilbake igjen. Laget viste mye vilje og karakter der ute og vi gravde dypt.

– Vi viste det kom til å bli jevnt og tett, det hadde vært fint å vinne kampen lett, men vi gjorde alt som trengtes for å vinne i dag. Vi vant og det er alt som betyr noe.

TIL HIMMELS: Trent Alexander-Arnold sendte England-fansen til himmels med et fantastisk straffespark.

Liverpool-stjernen sier at han ikke var nervøs før han tok straffesparket, og det er imponerende at han evner å stenge alt ute for å så utføre en perfekt straffe.

– Det er mye øvelse som ligger bak, når treneren sa at jeg skulle ta en straffe, så ble jeg ikke nervøs, jeg bare bestemte meg for et sted å sette ballen, og måtte bare gjennomføre det. Alle fem straffene vi hadde var veldig bra og Pickford gjorde en fantastisk redning.

– Vi har sett at alle kvartfinalene har gått til ekstraomganger, så det er veldig små marginer, men vi klarte å dra det i land.

Trent har helt rett og på tross av små marginer klarte England å dra semifinale-billetten i land. Der vil de møte vinneren av Nederland og Tyrkia som spiller sin kvartfinale fra klokken 21:00.

Om Nederland skulle gå videre vil vi få et helrødt møte mellom Trent og Gomez sitt England, og kaptein Virgil van Dijk, Cody Gakpo, og Ryan Gravenberch sitt Nederland.