Liverpool - Newcastle

Man 02.09.02 kl 21.00 (PL) - Canal+ / Tilskuere: 43.241 / Dommer: Graham Poll / Anfield / Skrevet av: Torbjørn Flatin

HamannBernard

Klart for ny klassiker mellom Liverpool og Newcastle? De røde har vunnet de siste åtte oppgjørene mot skjærene fra nord-øst på eget gress, og scoret bøttevis med mål. Ikke minst Michael Owen, som håper å endelig kunne få hull på scoringsbyllen i 2002/03. Michael starter på topp med Emile Heskey, mens John Arne Riise og El-Hadji Diouf litt overraskende er henvist til benken.

Kampen er i gang på Anfield. Det virker som om noe av taktikken er at Vladimir Smicer skal vandre mye fra sin opprinnelige venstrekantog og at Liverpool skal spille noe som ligner et 4-3-3 system.

Brukbare første ti minutter for de helrøde hjemmelaget, hvor et bevegelig spill på midtbanen har skapt flere nesten situasjoner. Nærmest var man da Hamann avsluttet et veggspill med gode Steven Gerrard, men tyskeren skjøt en meter utenfor. Newcastle hadde en halvsjanse da Lua Lua nesten fikk kontroll inne i straffefeltet etter duell med Henchoz.

Liverpool med en sterk periode etter 12-13 minutter, hvor Heskey først skjøt like over etter at et frispark fra Gerrard var blitt delvis klarert til Hyypiä som spilte igjennom spissen. Minuttet etter kom Michael Owen rettvendt om gjestenes nokså trege forsvar, sender ballen forbi keeper, men ballen blir reddet ut til corner av en forsvarer. På corneren roper hjemmelaget litt halvhjertet på straffe da Owen faller i en duell inne i feltet. Et friskt første kvarter på Anfield, dog uten de helt store sjansene.

En tydelig tent Michael Owen valser rundt med forsvaret til Newcastle igjen etter 16 minutter, men greier ikke å få ordentlig klem på avslutningen. Liverpool har etterhvert fått et bra trykk fremover.

Owen og Dyer har hver sin sjanse midtveis i omgangen. Michael får ikke helt treff fra drøyt 16 meter etter godt forarbeid av Smicer, mens Dudek reddet godt på et forsøk fra Dyer etter at Shearer vinner en duell med Traore.

Liverpool styrer på midtbanen, og fører også kampen, selv om Newcastle ypper seg fra tid til annen. Dessverre har det enda ikke lyktes for Michael Owen å finne nettmaskene. Bare fra 31 til 35 minutter han ha hatt et hat-trick. Først når han ikke helt frem med hodet på et glimrende overlegg fra Gerrard, så header han like utenfor på en cross fra Traore, før han brenner omgangens klart største sjanse da han får vendt opp inne i feltet med skyter svakt over fra en flott posisjon.

Anfield holder nå pusten etter at Steven Gerrard synes å ha tråkket over på ankelen.

Stevie G tapes og fortsetter, selv om John Arne Riise står klar.

PAUSERAPPORT: Liverpools midtbane med Gerrard og Murphy i spissen har hatt god kontroll i en fartsfylt 1.omgang. Lengst fremme har imidlertid en livlig Michael Owen sløst med sjansene. Spesielt burde han ha scoret da han kom seg helt fri inne i straffefeltet ti minutter før pause. I den andre enden av banen har kvikke offensive spillere for Newcastle skapt et og annet problem for de røde, selv om Jerzy Dudek kun har måttet vise seg skikkelig fram ved en anledning.
Noe av Houlliers taktikk synes å være å gi Vladimir Smicer en fri rolle til å understøtte Owen og Heskey på topp, noe som bare har lyktes delvis. Tsjekkeren har likevel bidratt til at hjemmelaget har vært bevegelig og sjanseskapende med sitt spill langs bakken. Newcastle på sin side legger mye av skytset mot den unge venstrebacken Traore, men Djimi har greid seg bra og i tillegg fått god hjelp av Didi Hamann som ofte trekker ut på den siden.
Steven Gerrard tro over på ankelen like før pause og det vil være et stort tap dersom han må kaste inn håndkleet før 2.omgang.

Høyt tempo også ved starten av 2.omgang. Hyypiä header utenfor på et frispark fra Murphy, og en god cross fra Danny gjør også at Dabizas ikke er langt unna å gjøre selvmål.

1-0: Dietmar Hamann gir Liverpool ledelsen.

Det var et svakt utspill av Shay Given som gir Didi Hamann sjansen til å vinne en duell like utenfor straffefeltet. Tyskeren fosser inn mot mål, og slår ballen sikker og lavt forbi keeper. Like etterpå brenner Michael Owen nok en god mulighet da han løfter ballen utenfor etter å ha blitt ypperlig spilt fra av Steven Gerrard.

Newcastle prøver å flytte opp spillet, men Gerrard, Hamann og Murphy fortsetter å dominere midtbanen samtidig som man synes å ha minst like god kontroll defensivt. Manager Bobby Robson spiller ut sine kort ved å gjøre et trippelbytte etter 63 minutter.

Byttet gir nesten umiddelbart resultat da Laurent Robert skjærer inn, men fingertuppene til Jerzy gjør at ballen går i stolpen og ut. Alan Shearer greier ikke å utnytte returen.

El-Hadji Diouf er kommet inn for Vladimir Smicer.

Newcastle sender folk framover, samtidig som Owen, Heskey og Diouf er beredt til å gå rett i angrep. Her lukter det flere scoringer. Emile Heskey burde uansett ha scoret da han headet fra kort hold på frisparket til Danny Murphy, men ballen gikk over mål og opp på The Kop.

2-0: Michael Owen scorer sikkert på straffespark etter at Hyypiä var blitt trykket ned inne i feltet.

Michael tok altså overraskende nok straffa etter å ha misset på Villa Park i ligaåpningen. Åpningen av scoringskontoen vil imidlertid ha gjort godt, noe sikkert også var årsaken til at Houllier gjorde som han gjorde.

Heskey og Diouf er veldig nærme på å øke ledelsen da et snaut kvarter gjenstår, og Liverpool er i ferd med å kjøre over gjestene fra nord-øst.

2-1: Gary Speed reduserer, etter forarbeid av Craig Bellamy.

Baklengsmålet til Newcastle virket unødvendig i en periode hvor Liverpool dominerte stort. Gjestene har imidlertid alltid gitt en følelsen av at de har individuelt dyktige offensive som kan skape noe. Cheyrou har kommet inn for Gerrard, som har måttet tåle flere smeller.

2-2: Alan Shearer header inn en corner foran et lamslått Anfield.

SLUTTRAPPORT:
Liverpool gjorde en bra førsteomgang, og burde ha ledet etter at spesielt Michael Owen sløste med sjansene. De gjorde en meget god 2.omgang helt til det gjenstod ti minutter. Da ledet de 2-0 og burde ha vært i føringen med minst det dobbelte. Dietmar Hamann utnyttet først en forsvarsfeil til å gjøre et av sin mer sjeldne mål, da han sikkert scoret alene med keeper, før Michael Owen satte inn et straffespark etter at Hyypiä var blitt trykket ned inne i feltet av Dabizas.
Newcastle hadde gjort tre bytter, de sendte folk framover, og fikk den åpningen de søkte etter da Robert og Bellamy samarbeidet ute på deres venstreside. Inne i midten ventet Gary Speed og Jerzy Dudek kunne intet gjøre. Uventet, tilsynelatende unødvendig, men slik det ofte har vært i møtene disse lagene imellom. Gérard Houllier valgte så å ta ut sin beste spiller, Steven Gerrard, etter at midtbanespilleren hadde måttet tåle mange smeller. I etterpåklokskapens navn vil det ikke bli sett på som noe klokt valg. Det var ikke helt ulogisk da Alan Shearer slo Sami Hyypiä i en hodeduell etter en corner, og Liverpools supportere kunne skrekkslagne se ballen gå inn i nettet forbi en hjelpeløs Dudek med bare noen få minutter igjen å spille. I sluttminuttene kunne begge lag ha avgjort til sin fordel, men i motsetning til tidligere oppgjør mot skjærene kom det intet vinnermål.
Spesielt Liverpools midtbane styrte denne kampen i lange perioder, men spesielt Michael Owen og også Emile Heskey sløste grovt med sjansene. Det skulle vise seg å bli kostbart, i en kamp Liverpool både burde og skulle ha tatt alle tre poengene.

Spillervurdering:

Jerzy Dudek 7 - Kunne ikke lastes for noen av scoringene, og hadde en glimrende redning på et skudd fra Robert på en ikke altfor travel dag.

Abel Xavier 6 - Abel var lenge solid på en side hvor Newcastle sjelden utfordret, men engasjerte seg ikke særlig mye framover. Fikk straks mer trøbbel da Laurent Robert kom inn.

Sami Hyypiä 7 - Hadde en del trøbbel med Alan Shearer i luftduellene, men var likevel del av et midtforsvar uten altfor mye problemer, lenge. Vil sove dårlig i natt etter å ha tapt den avgjørende med Shearer.

Stephane Henchoz 7 - Stephane var lenge konge bakerst med sitt iskalde spill og milimeterpresiste tacklinger. Sveitseren var litt mindre komfortabel da gjestene sendte innpå hurtige og friske folk mot slutten.

Djimi Traore 7 - Både Newcastle, og sikkert flere supportere, trodde Djimi kunne være et svakt punkt. Den unge franskmannen slo imidlertid tilbake ved å gjøre årsbeste. Kontant og sterk i tacklingsspillet og også uvanlig villig til å være med litt framover.

Danny Murphy 8 - Ny sterk kamp av Danny, som er i sitt livs form. Alltid bevegelig, alltid på utkikk etter den tidlige og smarte løsningen, alltid villig til å ofre seg for laget. Hadde i tillegg en rekke gode dødballer.

Dietmar Hamann 8 - Tyskeren gjorde som vanlig en helhjertet jobb defensivt, men var i dette oppgjøret også sterk framover på banen. Bidro med en flott scoring, og var delaktig i mange gode angrep i tillegg. Kjempet med Gerrard om prisen som bestemann.

Steven Gerrard 8 - The Kop fryktet det verste da midtbanemotoren fikk et overtråkk mot slutten av 1.omgang. Stevie G var imidlertid på plass etter pause, og ledet stormløpet som burde ha gitt seier. Ursterk i duellene, råe løp, og en del suverene fremspill.

Vladimir Smicer 6 - Tsjekkeren startet friskt i sin nokså frie rolle. Vladi var med på flere kombinasjoner før pause, men ble likevel mer og mer borte. Ikke uventet byttet ut.

Emile Heskey 6 - Ikke alltid like mye involvert i en kamp hvor han ble værende mye på venstrekanten, og hvor Liverpool prøvde å spille mer hurtig langs bakken. Kom likevel til flere gode sjanser, men brente dem alle.

Michael Owen 7 - Michael vil sikkert få mye av skylda for to poeng tapt, og han skulle selvsagt ha scoret på flere sjanser enn det straffesparket han satte inn. Likevel, han var en konstant trussel for et litt tregt Newcastle-forsvar, og snart må det vel løsne?