Liverpool - Southampton

Ons 06.11.02 kl 21:00 (WC) - / Tilskuere: 35.870 / Dommer: P. Dowd / Anfield / Skrevet av: Tore Hansen / Runar Larsen (på Anfield)

SmicerMarsden

Gérard Houllier har før kveldens 3. runde kamp understreket at Liverpool ikke tar lett på oppgaven mot Southampton. Dette til tross for at han lar enkelte førstelagsspillere få hvile. Manageren sier tvert i mot at han håper på å vinne hele turneringen.

Det forhindrer ikke franskmannen fra å stille med et helt nykomponert forsvar. Alle de fem spillerne fra lørdagens oppgjør mot West Ham er byttet ut. Markus Babbel (bildet) er endelig tilbake etter langvarig skade. Han skal i kveld spille midtstopper sammen med Igor Biscan. Chris Kirkland spiller også sin første kamp for sesongen. Houllier har totalt gjort hele ti endringer fra helgens ligakamp. Det er kun Smicer som "beholder" plassen i kveldens Worthington Cup-oppgjør! Kveldens store overraskelse er imidlertid nr 36 Jon Otsemobor på høyreback. Den unge debutanten ble oppgradert fra Akademiet til Melwood i vår - og er kanskje mest kjent for farten sin.

Liverpool tapte myntkastet, og angriper The Kop i første omgang. Steven Gerrard er ny kaptein.

Hjemmelaget har kontrollert åpningsminuttene, uten å skape de helt store sjansene. Gerrard nærmest på et frispark som gikk over muren, men også over tverrliggeren fra drøyt 24 meter.
Trippelsjanse til gjestene to minutter senere da det er "tennis-tilstander" i Liverpools forsvar. Etter to raske cornere klarer de endelig å få ryddet opp. Det ehel startet med at Krikland måtte gjøre en god redning fra en heading fra Delgado. Helt klart kommunikasjonsproblemer bakerst i Liverpools nye forsvar.

13 min: Diouf unytter en skuddmulighet fra kanten av 16-meteren. Skuddet kommer uventet, men går dessverre utenfor.

Southampton har initiativet når 1. omgang er halvspilt. Hjemmelaget kom riktignok best i gang, men etter de første 7-8 minuttene - og et godt frisparkforsøk fra kaptein Gerrard, har Soton styrt det meste. De har vært farligst foran mål, vinner en del viktige dueller, gode på dødballer og ser i det hele tatt ut til å ville mer i ligacupen enn de røde. De har kommet lett til et par ganger på venstrekanten. Det har ikke vært debutant Otsemobors feil. 19-åringen har bevist at han ikke er noen småguttelagspiller, men får ofte dårlig støtte fra Smicer. Liverpools nummer 36 har utmerket seg med et par svært gode oppspill og har ikke blitt utspilt av spillere med erfaring fra det engelske landslaget. I midtforsvaret er det en god Markus Babbel som har tatt unna det meste - spesielt i luften. Biscan har ikke vært direkte dårlig, men har av og til plasseringsproblemer. En energisk Phil Thompson har bedt Gerrard om å ligge litt lavere i en periode for å tette igjen litt av det rommet Southamton av og til har kunne boltre seg i.

23 min: Bra spill når Smicer kommer til med en farlig avslutning fra 14 meter.

Marsden pådrar seg gult kort etter felling av Smicer.

Etter en brukbar periode av Liverpool kommer Southampton til med to gode avslutninger. Kirkland, som har stått en meget god kamp til nå, må ut i full lengde og klarer såvidt å fiste et skudd fra Delgano til corner. Et par minutter senere er Beattie også frempå med skuddfoten. Forsøket går imidlertid rett i armene til Kirk.

I det omgangen er i ferd med å ebbe ut får Liverpool frispark fra ca 30 meter. Berger skyter hardt - men skuddet er på vei utenfor mål da svenske Michael Svensson slenger frem en fot, og styrer i stedet ballen forbi egen keeper. Heldig ledelse etter en omgang hvor gjestene har dominert og skapt de farligeste sjansene.

1. omgang
Med 10 endringer på laget - blant annet et helt nykomponert forsvar som inkluderer én debutant og én spiller på vei tilbake fra 15 måneders skadefravær, ble det ikke uventet en omgang med store variasjoner. Vår beste spiller har uten tvil vært keeper Chris Kirkland, som har gjort 3-4 redninger av høy klasse. Southampton har vært flinke til å komme rundt på kantene, og Liverpools ledelse ved pause er en smule flaterende. Houllier har forsøkt å bytte Cheyrou og Smicer for å tette igjen litt bakover. Soton har vært flinke til å komme rundt på begge kantene. Debutant Otsemobor har kommet greit fra oppgavene sine i første omgang. Han har gjort få defensive feil, og vist at han kan bidra fremover på banen. Vignal har hatt større problemer på venstrebacken, og virker ikke helt i slag etter hans uhell i ligacupens 3. runde for et år siden. Babbel er den som sammen med Kirky har holdt trådene sammen bakover. Fremover har vi bare sjeldent klart å sette Southampton under press. Midtbanen sliter med å holde ballen i laget, og spissene våre kommer sjeldent med i spillet. Det er mye som kan forbedres i 2. omgang - det vil ikke overraske dersom Houllier gjør et par bytter tidlig i siste omgang. Ved pause kan vi være godt fornøyd med ledelse.

Etter en litt vekslende start på andre omgang, kommer målene tett:
55 minutter: Etter en kanonade mot Liverpools mål - og 2-3 gode redinger av Kirkland, setter Delgado en retur i nettaket med høyrefoten. Forsvaret klarer igjen ikke å rydde opp!

56 minutter: Liverpool gjenvinner ledelsen rett fra avspark. Milan Baros tråkler seg vei igjennom forsvaret og avslutter med skudd på mål. Sotons finske keeper klarer ikke å holde ballen og El-Hadji Diouf kan ikke unngå å score sitt tredje mål for sesongen mot gjestene fra sør!

60 minutter: Fire minutter senere scorer Baros på kveldens beste angrep. Berger gjør en bra jobb på venstre og slår et hardt, flatt innlegg mot nærmeste stolpe. Baros er frempå og møter ballen før keeper og styrer inn 3-1!

Heskey har kommet inn for Baros og Traore har tatt plassen til Otsemobor. Diao blir vår siste innbytter, når han bytter med Smicer 14 minutter før slutt.

Liverpool har full kontroll på kampen, og spiller til dels glimrende fotball. Etter en svak første omgang, har de røde snudd alt de siste 45 minuttene. De har vært spesielt gode etter Dioufs 2-1 mål, og spiller nå med selvtillit og presisjon. De vinner baller, har god bevegelse og er flinke til å komme opp med backene. Babbel har gått ut på høyreback etter at Traore kom innpå.

SLUTTRAPPORT
Etter et par overaskelser i lagoppstillingen, og et litt uvanlig forsvar foran Chris Kirkland, var det lenge Southampton som var best og styrte denne 3. runde kampen. Gjestene var flinke til å komme rundt på kantene, og presset til dels Liverpool bakover på banen i store perioder av første omgang. Et heldig selvmål helt på slutten av omgang, sikret hjemmelaget ledelse ved pause. Svensson styrte Bergers frispark forbi egen keeper, og ble på mange måter en slags syndebukk blant de tilreisende fra sør. Etter at lagene hadde byttet banehalvdel, fremstod Liverpool som et helt annet lag. Riktignok fikk Southampton først lurt inn en utligning på en returball, men Liverpool gikk rett fra avspark og opp til 2-1 og så seg aldri tilbake. Hele laget hevet seg fra en sterkt varierende første omgang, og spilte etterhvert mye bra fotball. Southampton forsøkte å komme tilbake, men fant aldri den samme rymten som de fløt på de første 45. Etter de ti første minuttene av 2. omgang var det egentlig aldri tvil om hvor seieren kom til å havne. Liverpool fant formasjonene sine bedre, vant dueller, skapte sjanser og var kort sagt best i det meste. En del av nøkkelen var kantspillet. Etter å ha produsert svært lite før tepausen, var det først og fremst godt spill som ble rullet opp på kantene som satte Southamptons midtstoppere ut av spill. Etterhvert ble laget også forsterket av Heskey, Traore og Diao. Avansement til 4. runde ble dermed sikret etter en god 2. omgang på en dag hvor både Arsenal, Tottenham, Newcastle og Leeds røk ut av Worthington Cup!

Spillervurdering:
KIRKLAND (9)
Sesongdebuterer med en håndfull klasseredninger, og holdt Liverpool inne i kampen i første omgang. Gjør alt riktig, og opptrer både rolig og rutinert i de avgjørende situasjonene. Vår "man of the match".

OTSEMOBOR (8)
19-åringen var kveldens største overraskelse i startoppstillingen, men gjør en kjempedebut! Vinner dueller, takler så det suser og blir med fremover. Vi gleder oss til fortsettelsen! Ble etterhvert sliten, og byttet ut av den grunn.

BABBEL (8)
Et meget godt comeback av en spiller som ikke har spilt førstelagsfotball på nesten 15 måneder! Kunne nesten ikke se at han hadde vært borte. Sjef i lufta og taktisk klok i en 1. omgang hvor det til tider gikk en smule varmt. Godt å ha ham tilbake i god form!

BISCAN (7)
Trivdes ikke helt i en uvanlig posisjon før pause. Spiller seg imidlertid opp, og er en av våre aller beste de siste 45. Vant gradvis flere dueller, fikk riktig adresse på pasningene og var til dels også kreativ.

VIGNAL (5)
Kveldens største skuffelse - selv om det ikke manglet på innsatsen. Vil mye, men det lyktes sjeldent for den unge franskmannen. Kunne med fordel ha senket skuldrene et par hakk - ble for nervøs og usikker mot rutinerte Premier League spillere.

SMICER (7)
Var nesten et angrep alene i første omgang, hvor han gjør et par gode kontringsforsøk. Er igjen litt for ujevn - men var i perioden den som tok mest ansvar fremover.

GERRARD (7)
Spilte i rollen som ankeret på midtbanen. Ble til tider litt for alene, og måtte justere både seg selv og medspillerne rundt seg i 1. omgang. Kommer imidlertid tilbake og viser at kapteinen så absolutt er til stede!

BERGER (6)
Involvert på den første scoringen, og glimter til. Men mister altfor ofte ballen og får totalt sett utrettet for lite til å kunne score høyere på børsen.

CHEYROU (6)
Spiller seg også han sterkt opp utover i kampen. Har svakheter i spillet som blir lagt merke til når laget blir presset bakover, men er likevel et sterk kreativ tilvekst. Kunne ha lagt på til 4-1 og 5-1 mot slutten av kampen.

DIOUF (8)
En kamp i riktig retning for senegaleseren. Trives tydeligvis med å spille mot Southampton! Er aktiv, mye involvert og lykkes med det meste. Alltid fare på ferde når han får ballen rettvendt i en god situasjon. Scorer i tillegg et bra mål!

BAROS (7)
Legger opp til ett og scorer ett i ligacupens 3. runde. Slet lenge mot Lundekvam, men får etterhvert fart på beina og beviser igjen hvilken talentfull angrepsspiller han er.