Liverpool - Birmingham

Ons 11.09.02 kl 21.00 (PL) - C+ / Tilskuere: 43.113 / Dommer: Neale Barry / Anfield / Skrevet av: Torbjørn Flatin / Magne Thoresen (på Anfield)

Nicky Eaden

Liverpool vant 3-0 mot Birmingham i FA-Cupen forrige sesong, men i kveld behøver man tre viktige poeng mot det nyopprykkede laget fra Midlands.
Jamie Carragher spiller sin første kamp fra start i 2002/2003, og John Arne Riise er også tilbake på laget. Tsjekkerne Berger og Baros "debuterer" på benken.

1.omgang:

Kampen er i gang. Liverpool angriper mot Anfield Road End i 1.omgang.

Birmingham har knapt kommet over midtbanen i en innledning hvor Liverpool har presset Birmingham massivt over på defensiven. De store sjansene har imidlertid uteblitt i åpningsminuttene.

Liverpool har prøvd å komme bak gjestenes forsvar ved å spille et par langpasninger, men uten å lykkes. Hyypiä's ball ble for lang for Murphy, mens sistnevnte fant Riise i en offside posisjon. Birmingham har kommet mer med i matchen etter drøyt ti minutter, og har hatt to resultatløse cornere.

De røde har ikke greid å holde trykket oppe og kampen har jevnet seg ut når det nærmer seg halvspilt omgang. Riise prøvde seg med heading fra 16-meteren, men forsøket gikk et par meter til side for mål.

1-0: Danny Murphy scorer på frispark. Ballen ble nydelig skrudd over muren og inn i det nærmeste hjørnet fra drøyt tyve meter, via stolpen. El-Hadji Diouf ble felt i forkant etter en fin enkeltmannsprestasjon. Det var sesongens tredje ligamål for "Super Dan", i hans kamp 100. kamp fra start for Liverpool.

Murphy hadde også hatt en ypperlig raid mot høyrekanten få minutter før scoringen, men fikk ikke ordentlig klem på skuddet. Birmingham var i ferd med å "kvele" hjemmelagets angrep, hvor Diouf har ligget veldig dypt, men scoringen til Danny Murphy har åpnet det opp igjen og et susende langskudd fra Djimi Traore var bare et av flere forsøk.

Kjempesjanse etter 36 minutter da en ypperlig ball fra Steven Gerrard ga Michael Owen en sjanse helt alene med keeper. Vaesen reddet imidlertid i første omgang, og Riise bommet grovt med høyrebenet da han fikk mulighet nummer to. Owen burde ha scoret.

Pauserapport: Liverpool gikk aggressivt ut og presset Birmingham bakover de første ti minuttene, dog uten å skape åpne sjanser. Lufta gikk noe ut av ballongen etterhvert, selv om en hele tiden satt med følelsen av at de helrøde hadde et par ekstra gir å sette inn. Birmingham fikk lov til å trille ballen en del på midten, men var aldri farlige forover. Et flott frispark fra Danny Murphy ga Liverpool en fortjent ledelse vel midtveis i omgang, etter at Diouf hadde "skapt" dødballen med en fin forsering. Forøvrig det eneste El-Hadji fikk gjort offensiv i 45 minutter hvor han har ligget veldig dypt. Michael Owen kunne og burde ha øket ledelsen mot slutten da han først brente en sjanse helt alene med keeper, og siden fikk et forsøk reddet på streken etter å ha rundet Vaesen ute på siden. Spesielt ved den første anledningen burde han ha scoret.

2.omgang:

Stephane Henchoz ble igjen i garderoben med skade, og Emile Heskey har kommet inn i 2.omgang.

2-0: Et glimrende løp fra Steven Gerrard gjør at midtbanespilleren kan sendte ballen i hjørnet. Flott forarbeid av El-Hadji Diouf også.

Traore har gått inn i midtforsvaret etter at Henchoz måtte ut, Riise er blitt flyttet ned på venstrebacken mens Emile Heskey har gått inn på flanken foran nordmannen.

Liverpool har startet 2.omgang positivt og styrer hendelsene, hvor spesielt midtbanen dominerer.

2-1: Traore lar ballen gå over seg, gjestene får lagt inn fra høyrekanten, og Clinton Morrison kan score fra kort hold.

Michael Owen hadde en ny bra sjanse like etter pause, og Liverpools syntes å være i full kontroll. Like før reduseringen måtte imidlertid Dudek produsere en flott redning, på det første forsøket Birmingham hadde mellom stengene i kampen. En feil av Djimi Traore åpnet imidlertid for en billig redusering. Man kan ikke la også disse poengene bli sølt bort...?

Danny Murphy kunne ha punktert kampen, men skjøt på utsiden av stolpen etter et flott angrep regissert av Didi Hamann.
Salif Diao har kommet inn for Riise. Liverpool spiller med Diao som høyreback, og med Carragher inn i midten sammen med Hyypiä, mens Traore er tilbake på venstresiden.

Birmingham har gjort et trippebytte, og prøver tydeligvis å gjøre "en Newcastle" et kvarter før slutt på Anfield.

Begge lagene har gjort alle sine bytter, og Michael Owen kunne ha avgjort kampen med nok et par store sjanser. Så lenge det står bare 2-1 lever imidlertid kampen...

2-2: Et lamslått Anfield ser at Birmingham i sitt siste angrep, nesten fem minutter på overtid, får slått inn fra sin venstreside og Clinton Morrison vinner en hodeduell inne i feltet. Ballen daler over Dudek og inn i nettet via stolpen.

Det vil bli stilt store spørsmålstegn ved mesterskapskandidaten Liverpool etter denne kampen. For andre gang på rad mistet man en 2-0 ledelse foran sine egne fans, i kamper hvor man synes å kontrollere totalt. Man spilte ikke like bra mot Birmingham som mot Newcastle, men vi kan likevel bare huske at Jerzy Dudek gjorde en redning, i tillegg til at han altså måtte plukke to baller ut av nettet. Birmingham var ganske enkelt ikke farlige, men etter 1-2 reduseringen la Liverpool seg lenger bakpå, spilte med kun Michael Owen som spiss, og ga rett og slett fra seg initiativet i kampen. Aggressiviteten som hadde gjort at man full fortjent kunne lede med et mål ved pause, og øke tidlig ut i 2.omgang, ble nesten totalt borte. Danny Murphy og Steven Gerrard hadde scoret flotte mål, men foten ble tatt vekk fra gasspedalen. Det hjelper heller ikke at Michael Owen hadde nok en dag hvor han normalt scorer et hat-trick på den sjansene han får, men hvor ballen bare ikke vil gå for ham. Gérard Houllier gjorde tre bytter, og selv om i hvert fall en skade for Stephane Henchoz gjorde det ene tvingende nødvendig, slo de ikke heldig ut. Verken Heskey, Diao eller Berger hadde gode innhopp, og nye folk i uvante posisjoner bidro til den uroen som bredde seg ute på gressteppet. Her må det skjerping til!

Spillervurdering:
Jerzy Dudek 6 - Egentlig en veldig rolig dag på jobben, men må altså se to baller forbi seg uten at han kan klandres for det. Gjør en god redning, og håndterer ellers det lille han er borti ballen greit.

Jamie Carragher 6 - Positivt å ha Carra tilbake, selv om han fortsatt mangler en del på å være 100% I kampform. Gjør en solid jobb, også da han må inn i midtforsvaret.

Stephane Henchoz 6 - Et lite hode foran de andre i forsvaret i den førsteomgangen han spilte. Sveitseren ble aldri satt på særlige prøver, og bare ved et par anledninger måtte han ta i bruk sine ”berømte” tacklinger.

Sami Hyypiä 6 - Ikke den beste utgaven av Sami vi har sett. De velkjente langpasningene var helt fraværende og ikke alltid like dominerende bakover heller. Kapteinen skal imidlertid ha for at han prøvde å gå i bresjen da uroen begynte å spre seg i 2.omgang.

Djimi Traore 5 - Djimi var negativt involvert ved det viktige reduseringsmålet til Birmingham, og det ble merkbart mer utrygt da han ble flyttet inn i midtforsvaret istedenfor Stephane. Offensivt bidro han med ingenting.

Danny Murphy 6 - Danny var veldig bra før pause, hvor han hadde fine raid, gode pasninger og i tillegg et ypperlig frispark. Etter pause var han veldig lite synlig, bortsett fra et godt angrepsforsøk hvor han avsluttet med et skudd på yttersiden av stolpen.

Dietmar Hamann 7 - Tyskeren var suveren til å suge opp Birminghams pasningsforsøk opp til spissene, og hurtig prøve å sette i gang angrep på egenhånd. Var ikke alltid like dominerende i det kreative spillet, selv om han også hadde en par bra forseringer oppover på banen. Liverpools beste etter vår mening.

Steven Gerrard 6 - En kamp som for Steven sin del gikk veldig i berg og dalbane. Har et fantastisk løp fra tyve meter inn på egen banehalvdel i forkant av 2-0 målet, men er ikke like suveren i duellspillet som han kan være. Prøver også alt for ofte den vanskelige pasningen.

John Arne Riise 5 - Nordmannen kommer ganske enkelt aldri skikkelig i gang i denne kampen, og det skapes ikke noe av rødtoppen på venstresida. En anonym forestilling fra John Arne.

El-Hadji Diouf 5 - Diouf ble liggende veldig dypt i sin rolle bak Owen, og lignet alt annet enn en ”seriemorder” i denne kampen. Er svært sjelden innenfor motstanderens 16-meter og ganske enkelt ikke farlig for Birmingham. Hans vanlige gode ballkontroll var også av det litt ujevne slaget på en totalt sett trist kveld.

Michael Owen 5 - Prøver, prøver og prøver. Kommer seg i posisjoner, og til sjanser, men spesielt hans første touch er en liten tragedie om dagen. Mot slutten løp han stadig i offside da Liverpool prøvde å drepe kampen, men timingen er der bare ikke for Liverpools stjernespiss.

Emile Heskey 5 - Emile ble liggende ute på venstrekanten, og selv om han vinner enkelte dueller greide han med et hederlig unntak aldri å komme seg skikkelig ned til dødlinja og å få lagt innlegg. Nok en spiller som hadde en dag hvor lite lyktes.

Salif Diao - Afrikaneren fikk vist at han ikke er noen høyreback. Greide aldri å sette sitt preg på kampen etter at han kom inn.

Patrik Berger - Patrik fikk noen få minutter i en rolle bak Owen, men heller ikke han greier å komme inn i kampen.