AC Milan-Liverpool

Ons 25.05.05 kl. 20.45 (Champions League, finale) - TV3/svZTV/3+/Sky/ITV1 / Tilskuere: 65 000 / Dommer: Manuel Enrique Mejuto González (SPA) / Atatürk Stadion, Istanbul / Skrevet av: Runar H. Larsen

Liverpool har vunnet Champions League finalen etter 2-3 på straffesparkkonkurranse!

Baros (80)

Det meldes om en smått utrolig stemning blant de røde i Istanbul. I følge redaktør for liverpool.no, Torbjørn Flatin, er det en stor overvekt av røde i byen.
- Jeg snakket akkurat med en scouser som har fulgt laget siden 70-tallet. Han sier han ikke har opplevd maken til stemning og entusiasme blant supporterne, verken i Roma eller Paris. Det skulle si litt, sier Flatin på telefon fra Atatürk Stadion og legger til at begge lags tilhengere har oppført seg eksemplarisk.
- Det har vært helt rødt inne på Taksim Square i byen med masse bannere, flagg og syngende liverpoolsupportere. Jeg har ikke hørt om noe bråk, så alt er helt topp, sier Flatin.

Milan Baros får muligheten fra start i det som kan være hans siste kamp for Liverpool. Baros har slitt med scoringsformen i år, men Rafael Benitez tenker helt sikkert at tsjekkerens ståpvilje og arbeidskapasitet kan være med på å slite ut italienernes forsvar slik at Cisse kan komme inn med hurtigheten senere i kampen.

Kampen er i gang.
Liverpool tar avspark ved Kewell og Baros. Spiller mot Liverpoolsvingen i første omgang.

1. min: 1-0 Maldini: Pirlo slår inn et frispark fra høyre, Paulo Maldini er helt umarkert når han kommer bakfra og setter ballen i mål på volley fra 12 meter med høyrebeinet, før det står ett minutt på klokka. Dermed blir Maldini tidenes eldste målscorer i en europacupfinale.

Halvsjanse til Liverpool når Sami Hyypiä rager høyest i feltet etter et innlegg. Headingen går rett på Dida. Liverpool har kommet seg raskt etter kalddusjen helt i starten og har kommet lenger opp på banen.

6. min: Finnan opphever oppsiden, og Hyypiä må takle til corner når Sjevtsjenko er på vei gjennom. Nok en gang sliter de røde med å forsvare dødball, men etter litt fram og tilbake i feltet får Dudek tak i ballen.

13. min: Kjempesjanse for Milan. Seedorf slår inn en corner på første stolpe, Crespo header på mål, men Garcia står på streken og header ballen ut. Slett forsvarsspill i forkant av corneren hvor samme Garcia mister ballen helt unødvendig på midtbanen mens Liverpool er i uballanse.

20. min: Harry Kewell får seg en smell og signaliserer til benken at han må av. Australieren har trolig slått opp lyskeskaden som har holdt ham ute av spill i store deler av sesongen.Vladimir Smicer gjør seg klar til å komme inn.

22. min: Smicer kommer inn for en tydelig skuffet Kewell.

27. min: Stam og Nesta vinner alt i lufta. Baros har en vanskelig jobb helt foran, spesielt når de sporadiske oppspillene kommer i hodehøyde.

28. min: Kaka bryter etter ar Garcia nok en gang mister ballen på midtbanen. Brasilianeren fører upresset lenge før han spiller gjennom Sjevtsjenko som setter ballen kontrollert i mål. Heldigvis vinker linjemannen for det som er en marginal men riktig offisideavgjørelse.

31 min: Sjevtsjenko unngår offside denne gangen etter en lang gjennombruddspasning. Traore presser imidlertid spissen slik at han mister kontroll og ballen ruller inn til Dudek.

35. min: Baros header til Garcia som beiner ballen høyt over på volley fra brukbar posisjon.

2-0: Crespo (39 min). Milan kontrer ved Kaka som spiller gjennom Sjevtsjenko. Ukraineren drar seg fri og finner Crespo inne i boksen som øker Milans ledelse.

3-0: Crespo (43. min). Hyypiä og Finnan misser totalt på et gjennomspill, og nok en gang kommer Crespo løpende alene gjennom med Dudek. Argentineren lobber ballen kontrollert over en utrusende Dudek.

Pauserapport.
Milan har dominert totalt og kjørt over Liverpools midtbane i denne omgangen etter en forferdelig åpning hvor italienerne scorer allerede etter 51 sekunder. Brassen Kaka har fått mye spillerom i hullet mellom midtbaneduoen og stopperne, og sammen med pasningsdyktige Pirlo har dette nå straffet seg tre ganger. Liverpool har på ingen måte fungert som lag, mens Milan tydeligvis har prikket inn formen til rett tid etter en svak periode i Serie A. Baros har fått lite støtte og svake oppspill å jobbe med, mens en mann som Steven Gerrard ikke har klart å utmerke seg på midten. Hyypiä og Carragher har hatt sin fully hyre med Sjevtsjenko og Crespo som stadig har blitt spilt gjennom av nevnte Kaka, en oppgave de ikke har maktet å håndtere bra nok. Etter 45 minutter med slett forsvarsspill fra hele laget og gjennomført godt angrepsspill fra Milan står det altså 3-0.
I forkant av 0-2 målet ropte Garcia på straffespark for Liverpool da den lille spanjolen forsøkte å drible av Nesta, men ble taklet. Garcia mente midtstopperen brukte hånda, men dommerne vinket spillet videre. Phil Thompson, som er ekspertkommentator for Sky Sports var på ingen måte enig med den sortkledde, og hadde følgende å si under Skys halvtidsanalyse:
- Stevie Wonder så at det var hands. Dommeren er feig og våget ikke dømme straffe og mulig utvisning da han var siste forsvarer, sa Thompson.

2. omgang:
 Dietmar Hamann kommer inn for Steve Finnan etter hvilen. Iren skal ha pådratt seg en skade, og det er årsaken til at nettopp han ble byttet ut.

Riise går dermed ned på venstreback, mens Carragher overtar høyrebacken og Traore faller inn i midten.

48. min: Dudek famler skikkelig og gir retur på et svakt skudd. En Milan-spiller får ballen, men smeller den via Hyypiä til corner. Hjørnesparket ebber ut i ingenting.

49. min: Xabi Alonso dra til fra 30 meter. Han treffer godt, og langskuddet går like utenfor Milans mål.

51. min: En ukonsentrert Hyypiä klarerer upresset rett til Milans angrepsspillere. Kaka stormer mot finnen som stopper Kaka på ureglementert vis slik at det blir frispark på 25 meter.

52. min: Det påfølgende frisparket dundrer Sjevtsjenko forbi muren, men denne gangen er Dudek påpasselig og redder til corner.

3-1: Gerrard (53). Riise legger inn med høyrebeinet, Steven Gerrard rager høyest i lufta og header over Dida og i mål til en utrolig viktig redusering.

3-2: Smicer (55). Smicer smeller inn nok en redusering. Nå er det kamp igjen!!

58 min: Straffe til Liverpool når Gattusso feller Gerrard inne i feltet!

3-3: Alonso (60). Xabi Alsonso misser på straffen, men setter returen i mål.

63 min: En utrolig opphenting av Rafael Benitez' menn. Etter at Hamann kom inn har det blitt mer stabilitet på midtbanen, og Gerrard har blitt frigitt til mer offensive oppgaver. Det har betalt seg mer enn noen kunne forventet, Liverpool kjemper mer og opptrer i langt større grad som et lag. Gerrard er igjen oppe på det nivået vi kjenner ham fra, mens Alonso også er mer synlig.

61. min: Riise smeller til fra langt hold, Dida må gi retur. Godt skudd fra venstrebacken.

69. min. Etter at det har roet seg litt etter den utrolige åpningen av andre omgang er det Milan som er nære ved å ta tilbake ledelsen. Sjevtsjenko avslutter etter at Dudek mister et enkelt innlegg, men Traore redder til corner når han står godt plassert ved avslutningen.

75. min: Carragher får gult for en farlig takling.

79 min: Kjempesjanse for Milan, akkurat likt italienernes andre scoring, men denne gangen kommer Carragher til unsetting og takler argentinere.

Baros (80)

81: Dibril Cisse gjør seg klar til å komme inn.

84. min: Cisse kommer inn for Baros.

Dobbeltbytte for Milan: Thomasson kommer inn for Crespo, mens Serginho erstattetter Seedorf.

87 min: Tempoet har falt betraktelig, men plutselig sjærer Sjevtjsenko gjennom. En heroisk Carragher takler til corner.

88 min: Corneren når Stam som head på tvers av målet. Kaka står umarkert, men misser ballen med en centimeter. Stor mulighet for Milan helt på tampen.

90 min: Det legges til to minutter.

Slutt. Det er klart for ekstraomganger.

Første ekstraomgang er i gang.

93. min: Thomasson får frispark 35 meters ute fra Dudeks mål. Pirlo skyter håpløst over Dudeks mål.

Dersom kampen skulle ebbe ut med straffesparkkonkurranse vil denne foregå i Milansupporternes sving.

100 min: Milan har et visst overtak i omgangen og satser offensivt, men har ikke klart å produsere noe som har satt Dudek på prøve.

101. min: Serginho slår et flott innlegg bak Liverpools forsvar. Traore går opp, men misser, og ballen faller til Thomasson som ikker er helt med på notene og kommer for seint til å avslutte fra kloss hold.

104. min: Smicer nede med krampe, Liverpool spiller for øyeblikket med 10 spillere. Tsjekkeren kommer seg raskt tilbake igjen.

Pause etter første ekstraomgang.
En rekke spillere fra hvert lag sliter med krampetendenser. Milan tar avspark i den siste omgangen.

107. min: Cisse kjemper seg til et hjørnespark. Smicer slår inn svakt, men Liverpool vinner etterhvert en ny corner. Denne gangen går kaptein Gerrard ut for å slå inn. Milan blir til slutt tildelt et frispark.

109. min: Carragher med nok en heorisk inngrepen. Serginho slår et flott innlegg inn foran mål, og Carra kaster seg inn for å stoppe innlegget, og får samtidig krampe.

111. min: Rui Costa kommer inn for Gattuso.

Jamie Carragher har det vondt, men scouseren kjemper iherdisk. Det er tydelig at flere spillere på begge lag er slitne.

114. min: Pirlo felles av Hamann til høyre for Liverpools mål utenfor 16-meteren. Pirlo tar selv frisparket som Garcia blokkerer til corner.

116: Milan biter seg fast, men Liverpool forsvarer seg godt.

117. min: Kanonsjanse for Milan og Sjevtsjenko. Polakken redder en god heading fra Sjevtsjenko, og avverger dessuten returen på en mirakuløs måte. Fantastisk prestasjon av Liverpools sisteskanse.

119. min: Det går mot straffesparkkonkurranse.

120. min: Liverpool får frispark i Riise hold. Riise får etterhert ballen, men skuddet blokkeres.

Slutt. Kampen skal avgjøres på straffesparkkonkurranse.

1. straffe Milan: Serginhio: Han skyter himmelhøyt over! 0-0.

1. straffe Liverpool: Hamann: Tyskeren scorer sikkert opp til høyre for Dida. 0-1.

2. straffe Milan: Pirlo: Dudek redder det svake straffesparket! 0-1.

2. strafe Liverpool: Cisse: Scorer sikkert! 0-2!

3. straffe Milan: Thomasson: Dansken scorer rolig til høyre for Dudek. 1-2.

3. straffe Liverpool: Riise: Dida redder.1-2.

4. straffe Milan: Kaka: Brassen scorer. 2-2.

4. straffe Liverpool: Smicer: Han scorer, 2-3!

5. straffe Milan: Sjevtsjenko: Ukraineren bommer, Liverpool vinner!

Liverpool har vunnet årets Champions League finale!

President i FIFA, Lennart Johansson, gir Steven Gerrard det synlige beviset på at Liverpool har vunnet Champions League.

Vi gratulerer Liverpool FC, Rafael Benitez, Steven Gerrard, samtlige spillere, trenere og støtteapparat og ikke minst alle røde supportere over det som er en enorm prestasjon!

Dudek 8: Fortjener knapt halvparten etter full tid på grunn av flere mindre heldige returer og svakt feltarbeid. Blir imidlertid kveldens store helt med to redninger i verdensklassen når Sjevtsjenko er i ferd med å avgjøre i siste spilleminutt av ekstratiden. Redder to av straffesparkene.

Finnan 5: Er ikke med på oppturen etter pause, og dømmes ut ifra den svake førsteomgangen hvor han plages i forsvar og er usynlig forover. Blir skadet og byttes ut.

Carragher 8: Opptrer som en gigant i midtforsvaret utover i kampen. Kjemper seg gjennom krampe, og blokkerer flere farlige innlegg. Ingen heldig førsteomgang.

Hyypiä 7: Får heldigvis bedre tak på Milans spisser etter at han var bambi på glattisen før hvilen. Vinner flere dueller og slipper ikke Crespo like lett.

Traore 6: Milan leker med franskmannen i starten, men hever seg når han kommer inn i midten. En kamp på det jevne.

Garcia 6: Man kan rive seg i hodet ved en anledning og rope ut i begeistring rett etterpå. Garcia er typen som kan msite ballen håpløst på egen banehalvdel, for så å spille gjennom den mest geniale pasningen. I dag var det desverre mest av det første, men jobbet iherdig som alle andre.

Alonso 7: Holdt hodet kaldt da og satte inn returen etter at han selv misset på straffesparket. Hevet pasningsspillet etter hvilen, men var helt borte fa Milan herjet med de rødes midtbane innledningsvis.

Gerrard 8 BB: Står fram som en kaptein skal gjøre i 2. omgang. Setter standarden med en flott heading, maner lagkameratene til innsats og skaffer laget straffespark. Jobber defensivt på en utmerket måte og faller ned på en slags høyrebackposisjon mot slutten for å demme opp for Milans venstrekant. Bannes mest inflytelsesrike spiller.

Riise 6: Mange rare valg i starten. Spiller seg opp, men er veldig anonym. Godt innlegg med høyrebeinet foran Gerrards resuseringsmål, og viser dessuten fram skuddfoten ved et par anledninger.

Baros 5: Har ingen taknemlig jobb alene mot Stam og Nesta. Får heller ikke mange gode oppspill, men pakkes uansett godt inn av de gode stopperne. Kjemper som vanlig, uten at det kommer noe ut av det.

Smicer 7: Et overraskende innbytte, men ingen angrer på det nå. Vladi bidro med en scoring, teknikk og ikke minst rutine. Tsjekkeren lot seg aldri stresse og imponerte i rollen som hengdende spiss.

Hamann 7: Fylte et tomt hull da han kom inn etter pausen. Man legger skjelden merke til Hamann når han spiller. I dag var det lett å sa at han ikke var på banen før pause. Veldig effektig, demmet opp mye for Kaka og Pirlo.

Cisse 5: Ikke helt venn med ballen. Tilfører hurtighet og skaffer et par hjørnespark. Ellers synlig. Scorer sikkert i straffesparkkonkurransen.