São Paulo - Liverpool

Søn 18.12.05 kl 11.20 (VM for klubblag, finale) - SportN/VS1/BBC2 / Tilskuere: 66 821 / Dommer: Benito Archundia (Mexico) / Yokohama International Stadium / Skrevet av: Einar Kvande
Spillervurdering: Torbjørn Flatin

Sao Paulo er verdensmester for klubblag, etter at brasilianerne stod i mot et konstant Liverpool-press i andre omgang. En tvilsom annulering to minutter før slutt, var det nærmeste Liverpool kom nettkjenning.

Rogerio (90)

Klart for finale i klubb-VM. Blir det Liverpool eller brasilianske Sao Paulo som kan titulere seg som verdensmestere etter dagens batalje i Yokohama?

Rafael Benitez har gjort hele fem forandringer på laget fra semifinalen mot Deportivo Saprissa. Steve Finnan, Stephen Warnock, Harry Kewell, Luis Garcia og Fernando Morientes er de nye i startoppstillingen. De som må vike plass er Josemi, Traore, Riise, Crouch og Cissé.

1.min:
Sao Paulo i hvitt, tar avspark. Liverpool spiller i sine røde Champions League-drakter.

2.min:  Liverpool nær ved å sjokkåpne, når Gerrard får lagt inn fra høyre og Morientes header knallhardt en meter utenfor. En kjempesjanse.

3.min: Stopp i spillet, etter at en tilskuer har løpt inn på banen, og inn i brasilianernes mål. Nettet ser ut til å være ødelagt, og må fikses før kampen kan fortsette.

6.min: Kampen er endelig i gang igjen.

7.min: Et nytt innlegg fra høyre fra Gerrard er nær ved å finne Kewell, men australieren når ikke ballen.

9.min: Morientes blir spilt alene gjennom, men blir avvinket for en marginal offside.

11.min: Harry Kewell vinner kampens første hjørnespark for Liverpool. Resultatløst.

22.min: Brasilianernes første brukbare mulighet, når Sao Paulos angripere kombinerer seg gjennom Liverpool-forsvaret, men Reina redder skuddet fra 16 meter enkelt. Like etter kommer brassene gjennom på nytt, men Reina er våken og opptrer som sweeper.

25.min: Reina er igjen våken, og fanger et skummelt innlegg. Sao Paulo har kommet mer med i kampen nå, etter at Liverpool begynte best.

26.min:  1-0 Mineiro. Så sprakk nullen for Jose Reina. Vesle Mineiro lurer seg inn bak ryggen på Carragher og Hyypiä, og scorer sikkert alene mot Reina. Glimrende angrep, og gjennomspilling av brassene.

28.min:
Garcia header Alonsos presise corner i tverrliggeren og ut.

32.min:  En heading fra Garcia går like utenfor, etter flott frispilling fra Alonso.

35.min  Nye kjempesjanse til Liverpool, når Kewell kommer til innlegg fra venstre. Etter en hodeduell inne i feltet, havner ballen hos en umarkert Gerrard på 12-13 meters hold. Kapteinen får imidlertid ikke skikkelig treff på ballen, og det noe løse skuddet triller til side for mål.

38.min:  Lugano får seg en smell i ansiktet i en hodeduell med Morientes.

38.min:  God redning av brassenes keeper, når Garcia stusser et frispark mot mål.

39.min:  Hyypiä med et noe tamt skuddforsøk etter corner.

45.min: På grunn av tilskueren som hang seg fast i nettmaskene i startfasen av kampen, blir det lagt til hele 5 minutter i første omgang.

45+2.min: Hyypiä er nær ved å finne Garcia med en heading inne i feltet, men Sao Paulos keeper får fanget ballen.

Pause

Sao Paulo leder 1-0 ved pause i Yokohama, etter en underholdende 1.omgang der Liverpool også har hatt flere store sjanser. Både Morientes, Gerrard og Garcia kunne med litt mer hell og dyktighet ha gjort mål. Liverpool åpnet kampen best, men omtrent midtveis i omgangen begynte Sao Paulo å komme mer inn i begivenhetene. Ikke lenge etterpå sprakk også nullen for Jose Reina & Co. Vesle Mineiro lurte seg inn i rommet mellom Warnock og stopperne, og scoret sikkert alene med spanjolen i Liverpool-buret. Brasilianernes kjappe kombinasjonsspill i angrep har flere ganger skapt trøbbel for Hyypiä og Carragher, og Liverpools stopperpar har virket på mer gyngende grunn enn vi har sett på lenge, lenge. Liverpool har imidlertid klart å skape flere stor målsjanser etter at de ble liggende under, og det vil forbause oss mye om de røde ikke klarer å finne veien til nettmaskene i 2.omgang.

46.min:
Liverpool tar avspark i 2.omgang, etter å ha fått sitt første baklengsmål siden den 25.oktober før pause.

52.min:  Kjempefrispark fra distanse fra Gerrard. Det harde skuddet har retning vinkelen, men Rogerio får fistet til corner.

53.min:  Rogerio går ned for telling etter en duell med Hyypiä på corneren. Men etter litt behandling er han i stand til å fortsette.

54.min: Rogerio får såvidt fistet et Kewell-innlegg til corner. Keeperen var utrolig nær ved å bokse ballen i eget nett. Liverpool har koplet grepet om kampen de ti første minuttene av andre omgang.

56.min:  Gerrard utfordrer Lugano ute på kanten, og kommer fri. Lugano feller Gerrard stygt bakfra, og får se et kort som var veldig gult!

61.min: Luis Garcia header i mål, men "scoringen" blir korrekt annulert for offside.

63.min: Morientes forsøker seg med et brassespark, etter å ha blitt frispilt av Kewell. Utenfor.

65.min:  Luis Garcia kommer fri, og får avsluttet fra kloss hold. Rogerio slår til corner. Stor sjanse. Liverpool presser på nå, og vinner tre cornere i trekk. På den siste setter Hyypiä ballen i mål, men igjen får Liverpool "scoringen" annulert. Denne gangen fordi corneren fra Alonso hadde vært bak dødlinja. Det ligger en rød scoring i luften nå!

70.min: Gerrard avslutter fra distanse. Rett i fanget på Rogerio.

72.min: Garcia avslutter fra skrått hold, etter å ha blitt spilt fri av Morientes, men får ikke klem på skuddet.

73.min: Liverpool presser på, og spiller seg til et par resultatløse cornerforsøk.

75.min:  Spissbytte hos Sao Paulo. Grafite inn for Aloisio.

77.min: Kewell kommer til dødlinja, og legger tilbake til Morientes. Spanjolen får ikke kontroll på avslutningen.

79.min:  Liverpool gjør dobbelt-bytte. Riise og Sinama-Pongolle inn for Warnock og Sissoko.

82.min: Riise kommer til dødlinja, og legger farlig inn i feltet. Brasilianerne får klarert.

85.min:  Crouch inn for Morientes.

88.min: Florent Sinama-Pongolle setter ballen i mål etter innlegg fra Garcia. Linjemannen annulerer tvilsomt for en offside på spanjolen.

90.min:  Rogerio får gult kort for å trekke ut tiden. Tre minutter tillegg.

92.min: Liverpool roper på straffe når Kewell blir stemplet i brystet inne i feltet. Dommeren vinker det hele videre.

93.min: Gerrard skyter like utenfor fra 20 meters hold. Deretter avslutter Garcia utenfor.

Slutt

Sao Paulo er verdensmester for klubblag, etter at brasilianerne stod i mot et konstant Liverpool-press i andre omgang. En tvilsom annulering to minutter før slutt, var det nærmeste Liverpool kom nettkjenning. Situasjonen alle kommer til å prate om, oppstod etter 88 minutter. Crouch stusser et innlegg videre til Garcia. Var, eller var ikke, spanjolen offside da han la inn til Sinama-Pongolle som satte ballen i tomt bur? Linjemannen mente at Garcia var offside, og det er det eneste som teller. Men avgjørelsen var så absolutt marginal. Andre omgang ble ikke så velspilt som den første, men med et stormløp mot brasilianernes mål etter pause hadde Liverpool fortjent en bedre skjebne. Man greide imidlertid ikke det viktigste; nemlig å omsette sjansene og presset  til tellende resultat.

SPILLERVURDERING

Pepe Reina 7 – Våken og sterk, og kunne ikke gjøre noe med sitt første baklengsmål på 12 kamper.

Steve Finnan 6  – Gjorde en grei jobb mot en motstander som heller angrep i midten enn på sidene.

Jamie Carragher 6 – Ikke den beste kampen som Carra har spilt.  Virket litt stresset de gangene brassene satte fart på og utfordret midtforsvaret.

Sami Hyypiä 7 – Ble også litt svimmel når ballen gikk fort langs bakken, men var sterk i duellene og aktiv på dødballer framover.

Stephen Warnock 6  - Begynte bra, men ble mer anonym og upresis etter hvert.

Steven Gerrard 7 – Gjør en del fine ting, som bl.a. frisparket som hadde vei mot krysset, men er ikke like presis i pasningspillet som på sitt beste.

Xabi Alonso 7 – Bra kamp av pasningsgeneralen, selv om han ikke greide å dominere som han gjør når han er helt i sitt ess.

Momo Sissoko 6 – Uryddig og lite kreativ, selv om han som vanlig løper hele tiden og gjør sin ryddejobb.  Naturlig at han ble byttet ut.

Harry Kewell 8 – Holdt tempoet imponerende i 90 minutter, når en tenker på hvor lenge han har vært ute med skade.  Gjorde at superbacken Cicinho måtte konsentrere seg mest om det defensivt med fine forsering, avdribler og innlegg.  Liverpools beste.

Luis Garcia  8 – Luis legger opp til et ambisiøst spille hvor det skal lite til før han feiler.  Brente flere sjanser i dag, men var samtidig sleip som en ål, sjanseskapende og et konstant uromoment for forsvaret til Sao Paulo.

Fernando Morientes  6 – Nando viste eksempler på hvilken intelligent og teknisk fotballspiller han er, men han er samtidig ingen effektiv målscorer helt på topp, slik rollen hans ble i dag.