Liverpool - Everton

Søn 30.03.08 kl 17.00 (Premier League) - Canal+Sport 1&2/Sky / Tilskuere: 44.295 / Dommer: Howard Webb / Anfield / Skrevet av: Arild Skjæveland
Spillervurdering: Tor Sandø

Fernando Torres ble matchvinner i Merseyside-derbyet, og Liverpool har dermed foreløpig kontroll på den viktige fjerdeplassen!

Jagielka (71)

Oppgjøret mellom Liverpool og Everton er svært avgjørende for kampen om fjerdeplassen i årets Premier League. Liverpool er inne i en svært avgjørende del av sesongen, med Manchester United, Everton og Arsenal på rekke og rad i Premier League og Champions League.

Du kan følge kampen direkte her på liverpool.no, eller velge å få lagoppstilling og scoringsvarsel tilsendt din mobiltelefon. Send LFC LIVE START til 2180 for denne tjeneste.

Sami Hyypiä, John Arne Riise og Lucas Leiva er altså tilbake på laget. Rafa holder seg til 4-2-3-1, og skyver Carragher ut på høyrevingen. Fabio Aurelio får ikke fornyet tillit på venstrebacken, der John Arne Riise kommer inn. Som forventet så tar Lucas Leiva plassen til suspenderte Javier Mascherano sammen med Xabi Alonso sentralt på midtbanen. For Everton ble Andy Johnson likevel ikke spilleklar, mens Yobo og Pienaar som også ble omtalt som usikre, begge starter kampen.

1. omgang:

1. MIN:
Evertons Phil Neville vant trekningen, og valgte å bytte side. Dermed må Liverpool angripe mot The Kop i førsteomgang, og man ødelegger tradisjonen om å angripe mot The Kop i første omgang. Dette til stor pipekonsert. Gerrard og Torres sparker i gang kampen.

2. MIN: Arteta prøver seg fra langt holdt. Det er trøkk i skuddet, men Reina har ingen problemer med skuddet fra den tidligere Rangers-spilleren.

7. MIN: Fernando Torres 1-0!! Yakubu roter bort ballen i farlig område, og Kuyt får gitt til Torres. Spanjolen står ganske aleine, og sender ballen i lengste hjørne! Dermed er Fernando oppe i 21 ligamål denne sesongen, og har scoret i seks hjemmekamper på rad! Den nye Torres-sangen runger nå over Anfield.

8. MIN: Lee Carsley grisetakler Fernando Torres ca 20 meter fra mål, og kunne fort fått det røde for den. Dommer Howard Webb nøyer seg med et gult kort, og Liverpool får frispark i god posisjon. Frisparket fra Stevie G går til side for mål.

15. MIN: Lite å melde om fra de siste minuttene. Liverpool spiller bra i øyeblikket, og har vunnet noen cornere. Bakover på banen har man tilsynelatende full kontroll.

16. MIN: Fernando Torres gjør en glimrende jobb en mot en med Yobo, og får gitt til Kuyt inne i feltet. Avslutningen til nederlenderen blir blokkert, og Liverpool får nok en corner.

18. MIN: Phil Neville er andremann i dommerens bok. Kommer alt for sent på Lucas, og det gule kortet er det ingenting å si på.

23. MIN: Fernando Torres rykker forbi en Everton-forsvarer og kommer seg til linja inne i feltet. Han forsøker å legge tilbake til Babel og Kuyt i feltet, men blånesene får avverget.

25. MIN: Steven Gerrard med en god innoverskrudd corner. Howard blir stående, og Hyypiä kommer fra 7 meter. Dessverre sklir ballen av hodet til finnen og går ut til utspill for Tim Howard.

28. MIN: John Arne Riise med et lekkert innlegg mot Ryan Babel i feltet. Nederlenderen er dessverre et tidels sekund for sent, og kommer ikke på ballen på fire meter inne i feltet.

31. MIN: Gerrard slår et frispark glimrande og hardt foran mål. Everton får så vidt avverget.

33. MIN: De røde har virkelig kjørt det den første halve timen, og er nærmere det viktige 2-0 målet enn Everton er redusering. Med kampene mot Wigan, Villa og Tottenham der ledelsen har blitt rotet bort friskt i minne, er det ingen tvil om at de må fortsette å gå for det andre målet.

40. MIN: Gerrard fyrer løs på hel volley. Han får kjempetreff og ballen går i stolperota!

44. MIN: Gerrard slår en praktfull ball mot Carragher. Han header inn i feltet til Fernando Torres, som gir igjen til Dirk Kuyt. Nederlenderens forsøk på hel volley blir det ingenting av.

45. MIN: Babel og Kuyt kombinerer pent. Etterhvert trilles ballen ut til John Arne Riise, som knuser av. Skuddet går innom en Everton-spiller og over. Dermed får Liverpool sin syvende corner for kampen.

45. MIN: Howard Webb har lagt til ett minutt.

PAUSERAPPORT
Liverpool har dominert den første omgangen, og har vært det desidert beste laget på Anfield i ettermiddag. Man må takke Evertons toppscorer, Yakubu, for gavepakken før 1-0, men også glimrende innsats av Xabi Alonso og målscorer Fernando Torres. Sami Hyypiä har vært glimrende den første omgangen, og har full kontroll bakover. De blå har virket tannløse, og utenom den nigerianske spissen er det få som ypper seg offensivt. Det har vært flere tøffe og harde dueller i denne førsteomgangen, men noe stygt har det ikke vært med unntak av Lee Carsleys oransje/røde takling på Torres like etter 1-0. Nå må de røde fortsette å angripe for å få det  viktige andremålet, for de har vært klart nærmere 2-0 enn Everton har vært utligning - og alt for mange ledelser har blitt rotet bort på Anfield så langt denne sesongen.

2. omgang:

45. MIN:
Ingen bytter i pausen. Carsley og Osman sparker i gang andre omgang, og Liverpool angriper mot Anfield Road End i denne omgangen.

49. MIN: Ryan Babel kontrer etter en Everton-corner, og Steven Pienaar må ty til ufine midler for å felle nederlenderen. Dermed blir han tredjemann i Howard Webbs bok.

57. MIN: Jamie Carragher takler den alltid så populære Phil Neville forholdsvis stygt, men slipper unna både frispark og mål.

59. MIN: Everton får to ganger frispark i god posisjon,  ute til venstre, og med frisparksføtter som Arteta blir det alltid skummelt. På frispark nummer to kommer Osman til heading, og Liverpool slipper med skrekken. Evertons første sjanse, og veldig skummelt.

61. MIN: Yakubu vinner ballen og forserer inn i feltet. Sami slenger seg fremover og tar ballen, mens nigerianeren slenger seg lenge før i forsøk på å få straffespark. Everton er langt bedre med i starten av denne andre omgangen, og Liverpool må heve seg nå!

62. MIN: Manuel Fernanddes kommer inn for Steven Pienaar.

67. MIN: Liverpool har kviknet nå. Kommer på en del halvfarlige kontringer, men har til gode å teste Tim Howard.

68. MIN: Kjempemulighet for Liverpool! Gerrard og Torres kombinerer, og ballen havner til slutt hos Lucas. Brasilianerens avslutning blir blokkert av Yobo til nok en corner.

71. MIN: Jagielka sparker Gerrard i bakhodet og får et gult kort. Det var ikke stygt ment fra den tidligere Sheffield United-mannen, som hadde øynene på ballen.

72. MIN: Kaptein Phil Neville går av, og inn kommer Leighton Baines. Leon Osman overtar dermed kapteinsbindet.

76. MIN: Få sjanser å melde om fra Anfield, men man føler likevel at Liverpool behøver det andre målet for å punktere kampen. Everton er livsfarlige på dødballer.

82. MIN: Rafael Benítez gjør sitt første bytte. Ryan Babel går ut og blir erstattet av Yossi Benayoun.

84. MIN: Xabi Alonso feller en Everton-spiller i farlig posisjon. Skummelt, med tanke på innleggsfoten til Mikel Arteta.

86. MIN: Everton trøkker på nå, og det blir noen alt for spennende sluttminutter.

88. MIN: Liverpool med godt spill, som omsider havner hos Dirk Kuyt. Skuddet fra nederlenderen går innom en Everton-spiller og stryker Howards lengste hjørne. Utrolig nære 2-0!

89. MIN: Fernando Torres pådrar seg et idiotisk og unødvendig gult kort, da han sparker bort ballen etter å ha blitt avblåst for frispark. Liverpools første gule i dette Merseyside-oppgjøret!

90. MIN: Det var det siste Fernando gjorde i dag. Han forlater banen til stående applaus, og blir erstattet av Jermaine Pennant!

90. MIN: Gerrard banker til fra skrå vinkel og langt hold, og det er kraft i skuddet. Tim Howard får avverget til corner. Corneren er av den korte sorten, og blir rotet bort til utspill for Tim Howard. Dommer Webb har lagt til tre minutter.

90+2. MIN: Peter Crouch gjør seg klar til å komme inn i det "The City's all ours" runger over Anfield. Det klart sleivspark til Evertons planer om å flytte til Kirkby.

90+3. MIN: Peter Crouch kommer inn for kaptein Steven Gerrard.

SLUTTRAPPORT
Det var fullt fortjent at de røde stakk av med alle de tre poengene i Merseyside-oppgjøret på Anfield i ettermiddag. De røde var rett og slett best på det meste, og spilte en veldig god kamp der de var nærmere 2-0 enn Everton var utligning. Fernando Torres sitt mål i førsteomgang ble avgjørende, og spanjolen er nå oppe i 21 ligamål og 28 totalt i sin første sesong på Anfield! Sami Hyypiä var en gigant, med full kontroll på Evertons toppscorer Yakubu! Det var ingen stygg kamp, men den var preget av flere tøffe dueller. Dersom noen skulle frykte at Fernando Torres må stå over mot Arsenal etter å ha pådratt seg sitt femte for sesongen, kan vi berolige med at en nå må ha 10 gule for å bli suspendert. Alt i alt en herlig ettermiddag, og ny dobbel over naboen - som i 2005/6.

SPILLERVURDERING

Reina 6 -
Kamp på det jevne for Jose. Gjorde et par gode inngripener, men ble ikke satt på de store prøvene i denne kampen. Ser ikke ut som han har den selvtilliten som sikre, men Pepe velger det sikre, nemlig å bokse ballen ut i stedet for å holde. De gangene Everton kom med noen sjeldne skyts, var det en korrekt avgjørelse av spanjolen.

Carragher  7 - Carra er ikke bare god som midtstopper. Han gjøre jobben sin også på høyresiden i forsvaret. Jamie gjør jobben sin de gangene han må i aksjon fra sin midtstopperposisjon. Kan konstatere at midtstopperduoen gjør jobben sin.

Hyypiä  8 - Liverpools bestemann. Hadde mye å gjøre med store og sterke Yakubu. Vant de fleste av duellene mot nigerianeren. Var høyt og lavt i denne kampen. Heller ikke redd for å bli med i angrep. Fortjener ny ettårskontrakt.

Skrtel 7 - Slovaken gjør sine saker sikkert og godt. Hans finske kompanjong hadde mer ballkontakt denne gang, men Martin spiller bedre og mer resolutt for hver kamp. Flere bestemte og viktige inngripener.

Riise 7 - John Arne var mye med i spillet denne gang, spesielt i første omgang. Han kom seg også fram til noen brukbare sjanser, dog uten at de helt store farlighetene oppsto. Litt mer borte i andre omgang, men en av de bedre kampene på lenge for sunnmøringen.

Lucas 5 - Svak kamp av brasilianeren. Løp mye, men han ble løpende alt for mye i mellom i denne kampen, der han skulle fylle rolle og sko til Javier Mascherano. Hadde en bra scoringsmulighet midt i andre omgang.

Alonso 7 - Spanjolen må inn i noen redningsaksjoner for Lucas. Gjør manns jobb som defensiv midtbanemann, der han hadde mye å gjøre med kompis og playmaker Arteta hos Everton. God kamp av Xabi. Får trekk for et par svake avleveringer.

Gerrard 8 - Løper som vanlig mye. Spiller med stor vilje og manet sine tropper til innsats og vinnervilje mot naboene i blått. Ikke blant de tøffeste lokalderbyene, men Steven loser laget til en viktig seier som var viktig for laget etter tapet mot United og foran de tre kampene mot Arsenal. Minnerik 60-meterspasning fra første omgang.

Kuyt 7 - Er god som makker til Torres. Lite som skiller Dirk fra å få inn en fulltreffer også. Løper mye og binder opp forsvarsspillerne. Veksler mellom spill på høyre og venstre. Viktig spiller for Liverpool-angrepet. Har funnet samarbeidsformelen med Torres og Gerrard i tide til den viktige sesongavslutningen.

Babel 7  - Spiller med atskillig mer selvtillit nå enn tidligere i sesongen. Gjør en god jobb som breddeholder og er flink til å utfordre Evertons høyre side. Everton-forsvaret tok seg av mye av det som kom fra nederlenderen, men babels form lover godt.

Torres 8 - Fernando scoret et fantastisk mål og viser i perioder fram storheten som gjør at han er en av Premier Leagues beste spillere. Er en stor trussel mot Everton-forsvaret gjennom store deler av kampen. Kunne med hell ha scoret ett til i første omgang, men ett holdt denne gang. Scorer i sin sjette hjemmekamp på rad. Pådro seg Liverpools eneste gule kort.

Benayoun - Fikk åtte minutter for Babel.

Pennant - Kom inn for Torres rett før slutt.